perjantai 27. marraskuuta 2009

Ahvenanmaan autonomia

Uutta: IL, 30.8. 2014: Soininvaara: Ahvenanmaan olisi pitänyt saada itsenäistyä Suomesta
Demari, 21.9. 2017: Suomen kieli koki takaiskun Pohjoismaiden neuvostossa – ”Ahvenanmaan edustajan äänen ratkaistaessa”
Blogi, 25.8. 2017: Ahvenanmaa kehitysavun kohteena

Ahvenanmaa haluaa esiintyä jo Euroopan mitassa itsenäisenä valtiona; Ahvenanmaan maakuntahallituksesta monet olisivat halunneet EU-parlamenttiin oman edustajansa. Olisikohan Ahvenamaa voinut vielä estää Lissabonin sopimuksen voimaan tulon, jos Ahvenanmaan maakuntahallitus ei olisi vahvistanut Lissabonin sopimusta? Vai mihin moinen rituaalihyväksyntä perustui? Onkohan Kainuukaan vielä sitä sopimusta vahvistanut?

Ahvenanmaa on ollut autonominen alue jo lähes sata vuotta. Autonomia ei kuitenkaan voi olla pysyvä, lopullinen tila, vaan seuraava poliittismaantieteellinen kehitysvaihe autonomiaan on itsenäisyys, kuten se nykyisin ymmärretään.

Ahvenanmaa ei kuitenkaan voi automaattisesti tulla itsenäiseksi, vaan se edellyttää, että ahvenanmaalaisille alkaa kehittymään oma erillinen yhteenkuuluvuuden tunne, jota voidaan myös kansallistunteeksi kutsua.

Jos Suomi haluaa, ettei Ahvenanmaan tule kehittyä poliittisesti, niin se on itse asiassa ahvenanmaalaisten pitämistä vähämielisinä lapsina; ei ole lainkaan viisasta, jos vanhempi ei halua, että lapsi itsenäistyy, vaan pitää lapsen aikuisiälläkin kotonaan.

Vain pelkurivanhemmat eivät halua lapsiensa itsenäistyvän. Vain pelkurimaiset poliitikot haluavat pitää autonomisen alueen "ikuisesti" pysyvänä olotilana.

Viisaat vanhemmat rohkaisevat lapsiaan itsenäistymään. Erityisesti viisaat kansalaiset rohkaisevat Ahvenanmaalaisia ottamaan oman paikkansa kansakuntana kansakuntien joukossa --ja lopettamaan olemasta holhottavia lapsia!

Jos siis on merkkiäkään siitä, että ahvenanmaalaisilla alkaa näkyä yhteenkuuluvuutta, niin se on sen merkki, että heidän autonomiansa kypsyy pian ottamaan seuraavan kehitysvaiheen. Eikä sitä kehitystä saa pysäyttää esim muka siksi, että menetämme aluetta tai "veronmaksajia". Mitä veronmaksajia muka Suomi menettäisi Ahvenanmaan itsenäistymisen myötä?

Ahvenanmaan halu esiintyä omana auktoriteettisena alueenaan muille on selvä merkki siitä, että Ahvenanmaalle on alkanut kehittyä itsellistä kansallistuntoa. Kysymys on vielä siitä, onko heillä -Suomen vauraimpana alueena- rohkeutta luopua imemästä Suomen veromaksajia - ja luottaa omiin rahkeisiinsa?

Kypsyihän Suomikin sadassa vuodessa autonomiasta kansakunnaksi! Aluksi autonomian Suomessakin oli vain pieni vähemmistö, joka halusi Suomesta itsenäisen huolimatta Tsaarin lihapadoista. Kun sitten Venäjä alkoi hieman ajamaan omia etujaan Suomeen, niin se sai aikaan todellisen kansallistunteen nousun, jota ilman Suomi olisi sulautunut kiltisti Venäjän maakunnaksi.

Nyt näemme vastaavan kehityksen idun tulleen esille Ahvenanmalle! Milloin Suomi alkaa vaatia Ahvenanmaata olemaan Suomelle tuottoisa? Nyt Ahvenemaa, joka on Euroopan yksi vauraimmista alueista, on todellakin loismaakunta, joka haluaa esiintyä maailmalle veroparatiisina. Suomi tukee jokaista ahvenanmaalaista 4000 eurolla vuosittain, joka on tuhat euroa enemmän, mitä saa joku Suomen pahin työttömyysalue, kuten Kainuu?
Mitäpä, jos Suomi tiputtaisi Ahvenanmaalta tuet pois, niin syntyisikö siellä kansanliike itsenäistymisen puolesta? Se olisi kyllä erityisen toivottava kehitysnäkökulma.
On huomioitava se psykologinen totuus, että kun jokin taho voi elää kroisisti muiden selkänahasta, niin se saa aikaan ainoastaan lisää tyytymättömyyttä kummallekin. Ahvenanmaalaiset kokevat sorroksi jo sen, jos suomalaiset edes keskustelevat kielijutuista. Ahvenanmaalaiset ovat jo niin tottuneita lellivauvan osaansa, etteivät enää sallisi edes keskustelua suomenkielen asemasta. Niinpä on täysin varmaa, että ahvenanmaalaisia odottavat "sortovuodet", joka merkitsisi heille vain sitä, että heiltä odotetaan suurempaa panosta omien asioidensa hoitoon.
Jos tai kun Ahvenanmaalta alkaa kuulua ääniä itsenäisestä Ahvenanmaasta, niin me emme suomalaisina voi moraalisesti emmekä poliittisesti millään tavoin estää sen asian kypysmistä. Koska Suomenniemikin kehittyi autonomian kautta itsenäiseksi kansakunnaksi.

YLE: Ahvenanmaa hyväksyi Lissabonin sopimuksen 24-6
Uusi Suomi: Ahvenanmaa hylkää Suomen?
Aamulehti: Ahvenanmaa saattaa irtaantua Suomesta?
HS: Ahvenanmaa on EU:n 20. vaurain alue
Blogit Uusi Suomi: Painavaa sanaa Stadista!

Ei kommentteja: