torstai 14. tammikuuta 2010

Viikinki ja kuninkaat

Media on jälleen lääpällään yhteen totuuteen;
kuolleista ei saa puhua pahaa.


Muistellaan hieman vaikkapa kuningas Davidia: Oli tosi vittumainen eläessään, mutta kuoltuaan hänestä tuli profeetta, koska rehellinen puhe hänen elämästään oli kielletty. Hemmo käski heimolaisiaan teurastamaan joukolla muita. Hän vaati itselleen jopa filistealaisten esinahkoja, ja voi vain kuvitella, mitä filistealaiset siitä tykkäsivät itse, kun esinahka väkisin vietiin.
Muuten, tietääkö joku, mihin kuningas David tarvitsi esinahkoja: Oliko hän kenties kateellinen niille, joilta ei oltu vauvana kullia leikelty? Taisi Freud saada idean peniskauteuteen juuri Davidilta.

Historiassa on katkeamattomana jonona todella ilkeitä johtajia, joista piti jälkeen päin puhua vain hyvää. Poikkeuksen muodostavat vain Hitler ja Stalin, jotka vetivät vittumaisuuden liian pitkälle, että vasta hiljattain on alettu vaatia Stalinistakin vain hyvän puhumista.

Kun tuhannen vuoden kuluttua katsotaan tähän aikaan, niin ehkäpä Tony Halmeen suurimmaksi ansioksi voidaan laskea se, että silloin vasta ihmisistä alettiin puhua rehellisesti. Tosin se rehellinen puhe on vielä katkonaista, koska tässä ajassa on aivan liikaa Vanhan Testamentin ajoilta olevia mieliä, jotka närkästyvät vittumaisuuteen asti, jos kuolleista puhutaan rehellisesti. Tuollaisten hössöttäjien mielestä Tony Halmeen pitäisi jäädä historiaan samanlaisena hahmona kuin kuningas David; teki vittumaisia tekoja aikalaisilleen, mutta Jumalan tahdosta.

Sitten on vielä niitä, jotka perustelevat Tony Halmeen elämän sillä, että on parempi elää lyhyt elämä leijonana kuin pitkä elämä hiirulaisena. Huomioksi vaan, että Johan Venninen eli yli viisikymmentä vuotta pidemmän elämän kuin Toni Viikinki, mutta Johan Venninen ei taatusti ollut hiirulainen. Huomataan selvästi, miten typerryttävän idioottimaisia ovatkaan ne perustelut, että ihminen muka ei voi elää selvin päin täysillä satavuotiaaksi, vaan se on muka parempaa elämää, kun sekoilee ja haavoittaa itsensä ja muut ja tekee itsestään kyvyttömän liikkumaan edes suurin piirtein normaalisti.

Venninen veti yhdellä sormella leukoja vielä seitsemänkymmentä vuotiaana! Eikä hän käyttänyt edes mömmöjä. Tony Halme on siihen mennessä jo muuttunut mullaksi. Ja niiden mielessä kullaksi, joiden ajattelu on yltää korkeintaan riman alareunaan asti. Auta hyvä Luoja meitä puhumaan rehellisesti kuolleista, jotta historia lopettaisi pyörimästä ympyrää.

Kun ihmiset osaisivat puhua rehellisesti kuolleista, niin silloin elävien olisi itse elettävä sellaista elämää, josta voisi puhua hyvästi. Kuolleiden kultaaminen saa aikaan sen, että hyvää tarkoittavat hössöttäjät eivät itse pysty elämään esimerkillistä elämää, koska he luulevat tietävänsä, ettei kukaan voi rikkoa tabuja ja alkaa puhumaan kuolleista rehellisesti. Hössöttäminen ei ole elämää.

Sunnuntai-Aamulehti 15.1. Kuolema korjaa (Jyrki Lehtola)

HS 2003: Saska Snellman viikinkiretkellä

Google haku: Taas suomi rakastaa renttujaan, HS, 17.1. 2010

Iltalehti: Ludvig Borga

Ei kommentteja: