sunnuntai 7. maaliskuuta 2010

Sovintoesitys ahtaajille

Mitä ahtaajat oikein vaativat? Vuoden palkkaa irtisanottaessa, kultaista kädenpuristusta? Tuon tähän nyt jokaista ahtaajaa tyydyttävän sovintoesityksen, joka kelpaa myös muiden alojen työntekijöille ja työnantajille.

Pelkäätkö työttömyyttä? Onko sinulla nyt työpaikka? Jos vastasit molempiin myöntävästi, niin tee näin: Anna jonkun pankkivirkailijan tehdä itsellesi säästötili, vaikkapa Suomen Pankkiin. Laita sinne joka tilistä yksi kolmasosa. Ja katso! Kolmen vuoden kuluttua sinulla on tililläsi jo vuoden palkka.

Koska olit kuitenkin pystynyt elämään kolmen vuoden ajan kahdella kolmasosalla tuloistasi, niin tuo säästötililläsi oleva vuoden palkka riittääkin sinulle 16 kuukaudenajaksi, jos sattuisit jäämään työttömäksi.

Äläkä vaan tule sanomaan mulle, että olet elänyt tähän asti kädestä suuhun, että kaikki menee, eikä mitään jää säästöön, kuten kolmeen Thaimaan lomaan vuodessa? Tai että sinulla ei ole tähän mennessä jäänyt tilistä yhtään rahaa viinaan, tai tupakkiin, tai autoon, tai EBayhin, tai Lapin reissuun!

Kun olet lukenut tämän sovintoesityksen, niin voisitko nyt katsoa myös vaatekaappiisi. Montako täysin turhaa, käyttämätöntä vaatetta siellä näet? Veikkaan, että sinulla, hyvä ahtaaja, on jo nyt liian ahdas pukukaappi, joten sinulla on jo nyt säästössä jopa seuraavan kymmenen vuoden vaatevarasto kesä- ja talvivaatteineen.

Tämä sovintoesitys ei vaadi muuta kuin himpun verran järkeä. Vaatimattomaan elämään ei todellakaan tarvita mitään muuta kuin järkeä. Sinä, hyvä ahtaaja, et voi saada itsellesi turvaa mitenkään muutoin omalla järjelläsi. Jos nimittäin sinulla ei ole nyt järkeä elää vaatimatonta elämää, niin minä takaan ja vannon, että jos vaikka saisitkin työnantajaltasi kultaisen käden puristuksen, niin laittaisit senkin ensi tilassa menemään kuten nyt olet tuhlannut tähän astiset tulosi.

Vai väitätkö, että sinulla on nyt jo säästössä varoja moneksi vuodeksi? Miksi sitten vaadit kultaista kädenpuristusta, jos olet jo sen itse itsellesi antanut?

Blogi: Lakko-oikeus kaupan

Ei kommentteja: