tiistai 16. maaliskuuta 2010

Testaa, oletko uskovainen

Miten voitaisiin tieteellisesti tutkia ihmisen ajattelun syvyyttä?
Helposti -silloin, kun tutkija ajattelee omilla aivoillaan


Mitä sinulle tule mieleen sanasta jumala?
Mitä ajattelet heti sen jälkeen, kun olet kullut sanan Jeesus?

Voidaanko sellaista ihmistä pitää järkevänä ihmisenä, joka kuultuaan sanan jumala alkaa heti puhua Raamatusta, tai tontuista. Entä, mitä sanottavaa ihmisestä, joka väittää olevansa ateisti, mutta kun hän kuulee sanan jumala, hän alkaakin julistamaan, miten ei usko jääkaapin takana ajattelemaansa olemattomaan olentoon? Kysymys: Mistä se jääkaapin takainen otus oli tullut ateistin mieleen, jollei se jo ollut siellä, aiteistin korvien välissä?

Onko ihan mahdotonta ajatella, että kun ihminen saa jonkin mielleyhtymän kuultuaan sanan jeesus tai jumala, niin hän onkin ehdollistunut reagoimaan siihen sanan hänelle tyypillisellä tavalla, joka voidaan luokitellaan ennään erilaiseen luokkaan?
Johonkin sanaan reagointi ei siis ole ajattelua, vaan se on suhteellisen automaattinen reaktio, joka tuottaa yksilöltä säännönmukaisesti muistista generoidun vastauksen.

Voidaan tehdä tieteellinen tutkimus, missä ihmiselle sanotaan esimerkiksi sanat jumala ja jeesus, -- ja siten kysytään, mitä hänelle tulee niistä ensimmäisenä mieleen.
Oletuksena on, että vastaajat voidaan siis luokitella rajalliseen määrään luokkia, kun heidän vastauksessaan olisi esim tällaisia elementteja:
1. Vastaaja puhuu tuputtamisesta
2. Vastaaja puhuu Johanneksen evankeliumista
3. Vastaaja puhuu jääkaappinsa takana asuvasta tontusta
4. Vastaaja puhuu ufoista
5. Vastaaja puhuu evoluutiosta
6. Vastaaja puhuu mielisairauksista
7. Vastaaja puhuu henkisyysgeeneistä
8. Vastaaja puhuu epäillyksestään
9. Vastaaja puhuu uskostaan,
10. Vastaaja puhuu merkityksettömyydestään
11. Vastaaja puhuu ristiriitaisuuksista
12. Vastaaja puhuu tuputtamisesta
13. Vastaaja puhuu Raamatusta

Omaan 20-vuotiseen internet-kokemukseeni perustuen ihmiset vastailevat yleensä jotakin tuollaisia, kun he näkevät kirjoituksessa sanan jeesus tai jumala.

Vähänkin lisää viitseliäisyyttä, niin tuosta saisi aika mehevän psykologistyyppisen testin, joka antaisi siistin vastauksen, jos ihminen uskaltaisi siihen osallistua.

Yksikään vastaus ei tietysti väittäisi ihmistä uskovaiseksi, tai ateistiksi, tai skeptikoksi, vaan testiin osallistujat voisivat lukea rehellisesti, miten heidän ajattelunsa todettaisiin yksikäsitteisesti olevan pelkkiä ehdollistumia.

Onhan se järjellisesti ajatellen mahdotonta, että ihminen olisi järkevä, jos hän alkaa puhua ohi aiheen, kuten kun pitäisi puhua Jumalasta, niin hän alkaisi julistamaan Raamattua, tai omaa jumalattomuuttaan. Ihan sama asia, kun ihminen alkaisi puhumaan vaikkapa perussuomalaisista, niin toinen alkaakin julistamaan, miten hieno ohjelma kepulla tai kommareilla on, jonka ainoa tarkoitus on tietystikin kumota puhe perussuomalaista, koska toinen pelkää muutosta.

Iltasanomat: Tutkimus: Liberaalit ja ateistit muita älykkäämpiä
Ajatusmaailmaltaan loogiset ja rehelliset ovat muuta väestöä erittäin merkittävästi älykkäämpiä, paljastaa uusin tieteellinen tutkimus, joka suoritettiin internetissä kahdenkymmenen vuoden aikana tehdyillä havainnoilla ihmisten reagoinnista tiettyihin avainsanoihin.
Tutkimuksen tekijän mukaan kyseinen havainnointi paljastaa ihmisten olevan yleensä kykenemättömiä omaehtoiseen ajatteluun, koska he ovat ehdollistuneita julistamaan omia uskomuksiaan älyämisen sijasta. Ihmistä ei voi hyvällä tahdollakaan pitää älyllisenä olentona, jos hän jumala-sanan kuultuaan alkaa puhumaan Raamatusta, tai ateismista, tai...

Tutkimuksen johtopäätöksenä on, että kyseinen reagointi todistaa ihmisten haluavan olla mieluummin älyllisiä laiskureita kuin oman elämän ja sen tarkoituksen pohtijoita, joka tutkimuksen tekijän mukaan viittaa vahvasti siihen, että ihmiset haluavat kuluttaa energiansa mieluummin sirkushuveihin kuin älylliseen ponnisteluun.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Tervehdys Sine...
on se hienoa välillä toi sun ajatuskulku...hehee...kuten jumalan ja jeesuksen ehdollistuminen. Totta lienee että ehdollistumista, jos nyt ymmärrän sanan oikein. Eli, kun niitä on meille lapsesta asti tuonne koppaan tungettu, ni johan on kumma ettei päähän jää. Vaikkei halua olisi ollut sen enempää kuin Pavlovin koirilla kuolata pelkkään kellon kilinään, mitäs hyötyä siitä nyt oli heille.
ELi, Dawkins taisi todeta jotain siihen suuntaan, että tyhmään kysymykseen, on mahdotonta vastata järkevästi. Että tyhmää se todella on vastata yhtään mitään kysymykseen jumalasta tai jeesuksesta, koska niiden merkitys on nolla tai pienempi. Ilman matikan tuntemusta. Mutta sanana siis merkitsevät samaa kuin vaikkapa "qweouwiepuirbgeigerb" . Eli mitä nyt vastata tuohon, jos joku kysyisi, että mitä mieltä olet tuosta ?? HÖH....heheee..
Maaima on täynnä höpöön uskovia, joten mitäs siitä. Vastaus jumala-kaipuuseen löytyy vain ihmisen psyykestä, ja on helppo nakki. Uskonkaipuutta oli jo ajat ennen kristinuskoa, joten kristillisyys ei ole kuin joukon jatkoa, ja samaa kamaa kuin kaikki muutkin isä-aurinkoisten korvikkeet ja kaikille riittää omiaan, oli ne tonttuja tai patsaita.
Hyvää kevään odottelua. terv. pate