maanantai 6. helmikuuta 2012

Opi kapitalismi helposti

Tämä on lyhyt johdatus kapitalismiin. Ensinnä. Kehitä mahdollisimman typerä idea. Niin typerä, ettei yksikään kapitalisti voi uskoa sitä typeräksi. Ja esitä se poliitikoille. Mieluummin siellä, missä enemmistö on kokoomuslaisia. Esimerkkinä mahdollisimman typerästä ideasta olkoon Guggenheim museo:

Esitä kokoomuspoliitikoille, että nyt pitää äkkiä saada Suomeen Guggenheim -museo, koska muutoin sitä ei saada äkkiä.
Vaadi jo museon esittelystä ainaski kaksi miljoonaa, mieluummin enemmän, jotta poliitikoilla on hieman varaa tinkiä; tinkivät poliitikot pystyvät uskottavammin kusettamaan veronmaksajia.
Anna jokin summittainen arvio, joka veronmaksajien pitäisi siitä maksaa, mutta mieluummin satoja miljoonia, jotta rakennuskustannuksiin voitaisiin myöhemmin tehdä kymmenien miljoonien tarkistuksia ylöpäin, koska silloin jokunen miljoona lisää grynderin taskuun kustannuksiin ei enää hätkäytä veronmaksajia.
Kun museo on valmis ja huomataan, ettei se kannattanutkaan, niin vaadi veronmaksajia maksamaan Guggenmheim säätiölle sata miljoonaa lisää, jotta veronmaksajat voisivat irtaantua ilman, että Suomi ei menettäisi hyvää mainettaan yhtenä maailman höynäytettävimmistä maista.

Sitten lopuksi minuutin kyselytunti poliitikoille: Onko se ihan järkevää rakentaa kapitalisteille veronmaksajien rahoilla kannattavia hankkeita - ja vastaavasti ottaa veronmaksajien kustannettavaksi sellaisia yksityisten hankkeita, jotka kusevat taloudellisesti?
Miksi poliitikot eivät koskaan sosialisoi yksityisiltä kannattavia hankkeita -- aina vaan sellaiset hankkeet pitää sosialisoida, jotka kapitalistit ovat ensin ryssineet?
Jo pelkkä johdonmukaisuus vaatii, että edes joskus veronmaksajille sosialisoitaisiin konkurssien sijasta kapitalistien kannattavimpia yrityksiä, koska muutoin näyttää pahasti siltä että, että kapitalistit käyttävät valtiota pelkästään kusetukseen.

Katsokaa ja ihmetelkää; Kapitalistit vaativat, että veronmaksajien pitää investoida, jotta kapitalisti saisi itselleen voittoa. Jos hanke ei onnistukaan, niin kapitalisti vaatii tappiollista hankettaan sosialisoitavaksi! On ihan pakko kysyä, onko kapitalisteilla enää yhtään muumia kotona? Jos nimittäin kapitalisti olisi vähänkään järkevä, niin jo johdonmukaisuuden vaatimus edellyttää myös kannattavia yrityksiä sosialisoitavaksi.

US-blogi: Kapitalismin alkeet, peruskurssi III
Blogi: Forumista guggenheim-kapitalismiin

2 kommenttia:

Ironmistress kirjoitti...

Kati, sinun pitäisi mennä mukaan politiikkaan. Elämänkokemuksellasi kykenisit saamaan paljon aikaan.

Mutta toisaalta - ehkä me olemme arvokkaampia hovinarreina kuin herroina.

GM kirjoitti...

Kun valtio kaataa, laita iso haavi alle.

Mahdollista vain sekataloudessa.