keskiviikko 2. tammikuuta 2013

Viinan voimaa poliitikoille

Nostetaan kissa pöydälle; otetaan vodkapullo esille.
Raittius saa aikaan tuloerojen kasvun siksi,
että raittiit päättäjät uskovat päätöksenteon raskauteen.

Mitä tehdä tämän päivän päättämättömyyttä poteville poliitikoille?

Katos kuinka Google voisi auttaa: Poliitikoiden päättämättömyys

Jatkuvasti lehdissä kerrotaan, miten se tai tuo kokous ei tuonut mitään uutta. Maailman ilmastopaneelissakin maailman huippupoliitikot syövät vain hanhenmaksapalleroita, mutta eivät saa aikaiseksi minkäänlaisia päätöksiä. Jonnin joutavia, ennalta kirjoitettuja mitään sanomattomia julkilausumia sitten kokouksen lopuksi allekirjoitetaan, joilla ei ole mitään tekemistä itse päätettävän asian kanssa.

EU:n päättävät elimet ovat päättäviä vain nimellisesti, mutta mitään oikeita päätöksiä sieltäkään ei tule. Samoin USA:n johto on näinä päivinäkin osoittanut, miten päättämättömiä kaikki nykyään ovat. Toista se oli ennen.

Muistellaan vaikka Urho Kekkosta. Hän oli tunnettu siitä, ettei sylkenyt lasiin. Hän osasi hoitaa hyvin Suomen suhteet myös Neuvostoliiton kanssa, vaikka oli kaikkien tuntema totuus, miten persoja neuvostojohtajat olivat votkalle. Kekkonen pelasti Suomen kommunismilta viemällä tänne tulevat neukkujohtajat saunaan ja ottamalla mukaan muutaman putelin vodkaa.

Kekkonen osasi laittaa myös sellaiset poliitikot ojennukseen, jotka eivät pystyneet päätöksen tekoon: Saatanan tunareiksi kutsuttiin niitä suomalaisia poliitikoita, jotka kuvittelivat olevansa fiinejä sylkiessään lasiin ja puhuessaan asioista kiertoilmauksin. Sillä Kekkonen ymmärsi, että päättäminen ei onnistu ilman rohkaisuryyppyjä. Sellaiset päättäjät ovat saatanan tunareita, jotka vain istuvat kokouksissa saamatta mitään aikaiseksi, pystymättä edes ajattelemaan asiaa oikeilla nimillä.

Katsotaan historian suurmiehiin, niin yhteinen nimittäjä on se, että he ottivat viinaa ja olivat hartaita kristittyjä. Winston Churchill, Kekkonen, Jeesus,..

Jumala antaa työlle moraalin, mutta viina antaa voiman päätöksille

Ennen vanhaan johtajat ja poliitikot ottivat avoimesti viinaa. Viina sai aikaan sen, että kokouksissa osattiin puhua ääneen ja oikeilla nimillä niistä ongelmista, joihin piti hakea ratkaisua. Ja muutama ryyppy lisää, niin kokouksissa osattiin myös tehdä päätökset oikeiden ja rehellisten käsitteiden pohjalta.

Nykyään poliitikot eivät uskalla puhua ongelmista niiden oikeilla nimillä. Ja kun he joutuvat hyssyttelemään ja puhumaan ongelmista hienovaraisesti, pelätessään muutoin saavansa niskaansa vaikka rasistisyytöksen, niin silloin ongelmiin ei voida oikeasti puuttua, eikä niitä saada korjatuksi, vaan jokainen tuollainen hyssyttelijöiden kokous vain kasvattaa ongelmien suuruutta ja tekee niistä entistäkin monimutkaisempia.
Kuvitelkaa vaikka EU-huippukokous, missä poliitikot ottaisivat avoimesti viinaa. Heti kohta Merkel sanoisi suorat sanat Kreikasta ja muut nauraisivat ja kaataisivat lisää viinaa lasiin. Ja hyvin pian sellainen kokous päättyisi nuijan kopautukseen, kun kaikki osaisivat ajatella ongelmaa oikeilla nimillä, jolloin kaikilla olisi myös oikea ratkaisu.
Suomi nostetttiin aikoinaan viinan voimalla. Ennen muinoin ihmiset olivat suorapuheisia parin ryypyn jälkeen. Ja johtajat tarvitsevat päätöksen tekoon oikeita käsitteitä; Ei kukaan voi tehdä oikeaa päätöstä, jos päätettävästä asiasta ei saa puhua oikeilla käsitteillä. Jos pitäisi päättää, mitä tehdä aidalle, niin puhutaankin vain seipäistä.

Poliittinen puheen parsi ei enää ole puhetta itse asiasta, vaan asian vierestä. Ja sitten ihmetellään, kun poliitikot eivät pysty päätöksen tekoon, kun he eivät edes pysty puhumaan asiasta niin kuin se esiintyy luonnossa. Ennen muinoin poliitikot todellakin osasivat puhua suorasanaisesti, kiertelemättä ja saivartelematta asian viertä.

Viina laukaisee kielen. Muutaman ryypyn jälkeen ihmisellä ei ole mitään vaikeutta puhua asiasta oikeilla nimillä. Ja kun viina on antanut ihmiselle rohkeutta ajatella asiaa oikeilla käsitteillä, niin silloin hän pystyy helposti myös päättämään oikeasta asiasta oikealla tavalla.

Sillä päätöksen teon ehdoton edellytys on siinä, että ihmisen mielessä ovat oikeat käsitteet. Viinan voima on siinä, ettei ihminen tunne estoja ajatella asiaa suoraan. Viiina saa aikaan rohkeuden nostaa kissa pöydälle. Viina saa ihmisen alitajunnan hereille, jolloin ihminen saa mieleensä juuri oikeat käsitteet kulloisestakin päätettävästä asiasta. Sellainen ihminen ei voi olla hereillä, joka ajattelee asiasta vain kiertoilmauksin.

Nykyään kaikki poliitikot ovat esteellisiä. Se esteellisyys on heidän mielessään. Poliitikot jopa täysin tahallaan pyrkivät olemaan ajattelematta asiaa suoraan ja pyrkivät keksimään asialle kaikenlaisia kiertoilmaisuja. Ja kun poliitikon mielessä on vain asian kiertoilmaisuja, niin onhan se nyt täysin selvää, ettei kiertoilmaisuilla voida tehdä päätöksiä itse asiasta.

Suomi rakennettiin hyvinvointivaltioksi viinan voimalla ja Jumalan siunaamalla työmoraalilla. Nykyinen sukupolvi tuhoaa hyvinvointivaltion sylkiessään lasiin, josta johtuen heillä ei ole tarvittavaa voimaa tehdä rakentavia päätöksiä, sillä he eivät edes uskalla ajatella asioita niiden oikeilla nimillä.

PS.
Päättäjien taakka on todellakin kova. Sitä taakkaa keventäisi muutama rohkaisuryyppy. On paljon kevyempää tehdä päätöksiä, kun ajattelee asioista oikeilla nimillä. Ja kun tuntee tehneensä kevyitä päätöksiä, niin silloin ei voi vaatia itselleen jatkuvasti lisää etuoikeuksia ja palkkaa, ...

Viime vuosisadalla tuloerot köyhien ja rikkaiden välillä olivat paljon nykyistä pienempiä. Se johtui todellakin siitä, että silloin päättäjien taakka oli kevyt kantaa, joka johtui siitä, että viinan avulla tehdyt päätökset eivät tunnu raskailta.

Verkkouutiset, 22.6. 2013: Taloussanomat: Kahvi tappaa luovuuden

Ei kommentteja: