keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Paljastettu-Peppi Pitkatossun suomalainen tausta

Astrid Lindgren kertoili tarinoita lapselleen. Tarinoista syntyi myöhemmin lastenkirja, Pippi Långstrump. Astrid Lindgren ei vetänyt tarinoita omasta päästään, vaan hän oli itse lukenut lapsena seikkailukertomuksia. Voi olla niinkin, että jossain vaiheessa Astrid tapasi Alvar Aallon, joka myös oli hyvä tarinan kertoja.

Muuan seikkailukertomus on vaikuttanut niin voimakkaasti Astridiin, että hän on sen pohjalta luonut Peppi-hahmolleen sukutaustan ympäristöineen. Kyse on suomalaisesta koulukiusatusta, joka lähti merille -- ja päätyi Etelämeren Fidži-saarille kuninkaaksi:
IL, 3.12. 2012: Legenda: Fidžin kuningas ja jumala oli Jyväskylän Lyseon kasvatti
YLE, Hurjia suomalaisia, osa 6/6

Sikolätti, 9.9. 2014: Uusi Peppi-kausti: Nämä verhot eivät ole apeat
Ruotsissa syntyi kauhea rasismus, kun Astrid Lindgren-huvipuisto myi verhoja, joissa näkyy Otto Toivaisen tarina.
Kuningas Otto Toivainen on selvästi kuvattu Peppi Pitkätossu-verhoihin, jotka ruotsalaiset rasistit bannasivat, koska heille ei tullut mieleenkään, että verhoihin kuvattu pottunokka merimies Otto Toivainen alias Efraim Långstrump-kuningas ja prinsessa Peppi Pitkätossu on historiallisessa taustakontekstissaan.
Vetoa, että Otto Toivaisella oli harvinaisen suuret kengät...


Impivaaran aikoihin valkoihoiset olivat polyneesialaisille kultamunia, jotka joko heti laitettiin pataan - tai heidät ensin kruunattiin kuninkaallisiksi, joita lihotettiin myöhempää juhlaa varten:
"Nautittuaan aikansa kuninkaallisesta onnestaan ja jumalallisesta asemastaan Otto huomasi saarelaisten harrastavan ankeina aikoina kannibalismia. Kun Otto huomasi kuninkaan olevan ravintoketjun kärjessä muun ravinnon huvetessa, hän päätti karistaa paratiisisaaren rantahiekan pölyt jaloistaan..."

Verhoihin on kuvattu hyvin lihotettu eurooppalainen, joka on valmis pataan laitettavaksi. Mitään rasismia kuvassa ei ole, koska Etelämeren saaren alkuasukkaat tietysti pitävät hyvää huolta varsinaisista kultamunistaan. Ei tee lihalle hyväksi olla tressaantunut, joten kaikkinainen hyysääminen antaa ruualle paremman maun.

Se on ihmisen geeneissä, että oudon näköisiä vieraita pidetään rikkautena ja kultamunina. Historiaa lukemalla tiedetään, että menneinä aikoina eurooppalaisia pidettiin australopithecusten parissa rikastuttajina. Nykyään tuo on kääntynyt päälaelleen; Nyt eurooppalaiset vuorostaan pitävät etelän ihmisiä kuninkaallisina ja  ruokkivat ja hyysäävät heitä kuin kotieläimiä ikään.

Il, 6.11. 2017: Päiväkotilapset kuuntelivat Peppi Pitkätossua kirjastossa Ruotsissa - poliisille ilmoitus kiihotuksesta kansanryhmää vastaan

Ei kommentteja: