keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Kahvin vaikutus ja verenkierron terveys

Useimmiten sydänsairauksien vähentyminen on laitettu ns. Pohjois-Karjala-projektin piikkiin, mutta sille voidaan havaita muitakin syitä, jotka täsmäävät ajallisesti edellä mainitun projektin tulosten kanssa kanssa: Wikipedia: Pohjois-Karjala-projekti

Kun nämä vapaankasvatuksen rajoissa kypsyneet kyseenalaistavat aivan kaikki aikojen saatossa sisäistetyt hyvät tavat ja monasti jopa pahoittavat mielensä siitä, että meillä ylipäätään on menneisyyttä ollut, niin tässä on muuan hassun hauska korrelaatio suomalaisten paremmin sujuvan verenkierron ja kahvin välillä.
TS, 20.2. 2015: USA:ssa ylistetään suomalaisten suosikkijuomaa: "Hyvää tavaraa"
Bloomberg, 19.2. 2015: Coffee’s Great, U.S. Panel Says in Official Diet Recommendations
Wikipedia: Kahvi

Kuten tunnettua, niin sodan jälkeen, kun korvikekahvista luovuttiin, suomalaisten oikean kahvin juonti on vuosi vuodelta vain lisääntynyt. Tavallisen kahvin kulutus saavutti nykyisen huipun Pohjois-Karjala-projektin päättymisen jälkeen. Useat laaja-alaiset kahvin terveysvaikutustutkimukset osoittavat kahvilla olevan merkittävä terveysvaikutus juuri verisuoniin ja sydämelle.
Täten voidaan ajatella, että ehkäpä Pohjois-Karjala-projektilla ei ollutkaan niin suurta osaa sydänperäisten kuolemien vähentymisessä, vaan merkittävin yksittäinen tekijä onkin lisääntyneessä kahvin juonnissa.

Korostin tässä tavallisen kahvin terveysvaikutusta. En nimittäin pidä niitä vapaankasvatuksen puitteissa kasvaneiden juppien ihmelitkuja lainkaan kahvijuomina, vaikka niitä yritetäänkin juottaa kahvi-nimikkeellä.

Tämän aamun YLEn AamuTV:n tohtorin mukaan miesten sydänkuolleisuus lisääntyy 70 vuoden jälkeen ja naisten 10 vuotta myöhemmin. Miehet lopettavat kahvinjuonnin ja kahvituntien pitämisen päästyään eläkkeelle, kun taasen naiset pitävät kaikenlaisia kahvikekkereitään lähes loppuunsa saakka. Tästä huomataan, että runsaamman kahvinjuonnin  terveydellinen vaikutus kestää noin vuosikymmenen.

Linkkejä muihin tutkimuksiin, jotka vaikuttavat verenkiertosydeemiin:
US, 4.3. 2015: Tutkimus: Tupakka tappaa 66 % tupakoitsijoista
IS, 28.7. 2014: Michael Mosley katuu
IL, 23.2. 2015: Tuore tutkimustulos saunomisesta: Suojaa sydänkohtaukselta
YLE, 17.12. 2003: Tupakoinnin lopettaminen pienentää sydänkuoleman riskiä kolmanneksella

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Pari vuotta sitten uutisoitiin (lähde unohtunut), että Puskan Pohjois-Karjala -projekti olisi ollut täyttä soopaa, ja että sydänkuolemien vähenemisen tosiasiallinen syy olisi ollut tupakoinnin määrän väheneminen.