torstai 18. elokuuta 2016

Muistimetallimoottori rohkeille suomalaisille

Tässä olisi pelle pelottomille uusin idea, jolla suomalaiset
voisivat ruokkia seuraavat sata vuotta varpuskansakuntia:
Muistimetallimoottori (nitinol heat machine)

Tosin tuolle on jo olemassa monia patentteja, mutta aina voisi keksiä uuden tavan, jolle voisi hakea uuden patentin. Se, mikä tässä minua suuresti ihmetyttää, on siinä, minkä hitsipillin takia insinöörit eivät ole kehittäneet näitä vapaaenergiasydeemejä arkikäyttöön?

Luulen, että insinöörit on saatu uskomaan, että jos patentin nimessä esiintyy sana FREE, niin silloin se on vääjäämättä höpöä, johon koskettava muuttuu yhtä höpöksi.

Toinen syy on se, että öljy- ja kivihiiliteollisuus ei salli mitään, mikä turmelisi öljyn energialinjoista. Ja aseteollisuudelle se olisi katastrofi, jos öljyn synnyttämiä sotia ei syntyisikään: Miettikää sitä, että jos 70-luvun öljykriisin seurauksena näitä free energiasysteemejä olisi kehitetty energian tuotantoon, niin silloin mitään arabikatuja ei olisi syntynyt, eikä meillä olisi mitään hitoriaa Persianlahden sodista ja kehitysmaatkin olisivat joutuneet itse kehittämään itseään
-- Öljyn historian aikana öljymaiden kansalaisille on kehittynyt semmoinen vakiintunut tapakulttuuri, ettei heidän tarvitsekaan itse tehdä mitään oman kehityksensä puolesta.

Meillä on hyviä nikkeliesiintymiä, kuten Talvivaara.
Muistimetalli on nikkelin ja titaanin seosmetalli. 1 + 1 = 2
Wikipedia: Geothermal energy + 2 = 3+

3 kommenttia:

Yksi Turkkulaanen kirjoitti...

Avaintekijä tämänkin kohdalla on kustannus. Pitäisi laskea siis paljonko 1 MWh tulee maksamaan tällä menetelmällä tuotettuna, ottamalla huomioon mitkä ovat voimalan rakennuskustannukset ja mitä kustantaa tuotannon pitäminen säännöllisenä vuorokauden- ja vuodenajasta riippumatta. Hieno juttu jos se saadaan kannattavaksi. Wikipedian mukaan tämän seosmetallin valmistus on hankalaa, siis luultavasti kallista. Tämä voi olla ongelma, ellei edullisempaa valmistustekniikkaa saada kehiteltyä.

Tällainen kustannuslaskelma olisi pitänyt ottaa huomioon tuulivoimankin kohdalla, mutta pelkään että ideologisten syiden vuoksi siinä on taidettu lipsua, ja sen sijaan valtion rahaa syydetään todellisuudessa kannattamattomien voimaloiden tukitariffeihin jotta propellit saadaan pidettyä liikkeessä.

Kati Sinenmaa kirjoitti...

Kun vain saataisiin kaupallistettua, niin insinööriterkniikka huolehtisi valmistusmenetelmien kehityksestä. Ei ne ekat tietokoneetkaan mitään halpoja ja pieniä olleet. Tällainen lämpöeroja vaativa muistimetallisovellus olisi omiaan johonkin geotermiseen paikkaan, missä perustekijät ovat ilmaisia. Luulen, että ainakin Marsissa olisi tilausta tuollaiselle energialähteelle. Melko huoleton juttu käytettäväksi.

Ibn Matti kirjoitti...

Isomassa mittakaavassa tulee tietysti se kysymys, että millä se vesi lämmitetään? Öljyllä?

Verkkokaupasta voi muuten ostaa muistimetallimoottorilla varustetun vimpaimen: http://verkkokauppa.mfka.fi/Muistimetallimoottori