tiistai 28. elokuuta 2018

Voimalinjojen hintapolitiikka

Kumpi maksaa enemmän: Yhden atomivoimalan rakentaminen vai koko Suomen sähköverkon rakentaminen? Monta tuhatta kilometriä sähköjohtoja voisi kaivaa maahan yhden atomivoimalan hinnalla?
Ei tarvitse käyttää edes isoaivojaan, kun tajuaa, että sähkön siirrossa on kyse Suomen kansan ryöstöstä, johon osallistuvat kaikki poliitikot.

MT, 5.2. 2018: Sähkön siirto jopa 70 prosenttia sähkölaskusta – Tilanne ärsyttää maaseudulla asuvia.

Tämä tilanne muistuttaa ruuan tuotantoa versus ruuan kuskausta:
Ruuan alkutuottajat saavat sadasosia siitä, mitä kuluttaja maksaa.

Sähkön alkutuottajat näyttävät silti pärjäävän hyvin, vaikka hekin saavat vain murusia tuotteensa loppuhinnasta, josta heti huomataan, miten valtavia voittoja johtojemmarit saavat.

Kymmenen miljardin euron hintaisen Olkiluoto Kolmosen kytkeminen sähköverkkoon ei nosta sähkön hintaa, mutta auta armias, jos joku johtojemmari piilottaa kuparia maahan muutaman kilon, niin tulee kauhee poru, jos se ei saa nostaa sähkönsiirtohintoja!

Vähän vertailevaa tietoa: 120 kilometrin pituinen Päijännetunneli maksoi alle 200 miljoonaa euroa, eli muutama prosentti yhden atomivoimalan hinnasta, joten jo on kumma, jos 10000 kilometriä johtoa maahan kaivettuna maksaisi edes tuota summaa, kun vain pieni osa sähköjohdon tarvitsemasta ojasta olisi kallioista maastoa.

Johtopäätös: Johtojemmareille kuuluisi vastaava osuus siirtämänsä tuotteen loppuhinnasta, minkä saavat jyväjemmarit kaupan hinnasta.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Paikallisille verkkoyhtiöille jää oman toiminnan pyörittämiseen karkeasti 25 % asiakkaan maksamasta kokonaissähkönhinnasta. Sähkönkokonaishinnasta kolmasosa myyntiä, kolmasosa valtiolle tilitettäviä veroja ja kolmasosa siirtoa. Huom. siirtolaskussa veloitetaan 2/3 osaa kokonaiskustannuksista. Kantaverkkomaksujen jälkeen jäljellä on siis tuo neljännes.

Joku viisaampi kertokoon onko 25% lähellä maanviljelijän saamaa tuloa vehnäpaketin hinnasta vai ei.