torstai 16. elokuuta 2012

Voisiko Mannerheim olla lintu

Olisiko Carl Gustaf Emil Mannerheim voinut lentää, jos hänellä olisi ollut siivet?

Luontokuvaajille aukeni uusia mahdollisuuksia:
Nyt luontokuvaajat voivat esittää katsojille uusia piirteitä muurahaisista, joita esittäisi elefanttilauma! Tai miten olisi, jos luontokuvaaja paljastaisi pingviinien persoonallisuudesta uusia piirteitä tuomalla niitä Senaatintorille ja esittämällä, miten kyse on aidosti uusista paljastuksista pingviinien elämästä, kun ne tepastelisivat autojen alle, tai kuolisivat helteeseen....

14.8. 2012, IL: Ylen salattu yllätys: Mustaihoinen Mannerheimiksi
Tuskin tuossa Lyytisen ohjaamassa kuvauksessa on mitään muuta Mannerheimia kuin hänen nimi.
Lyytinen Aamu-TV:ssä kertoo, että:
"Mä toivon, että se antaa uuden näkökulman suomalaiseen sankarimyyttiin. Mä toivon, että se pystyy kertomaan meille suomalaisille ihmisestä nimeltä gustav mannerheim." "Voisiko Mannerheim ollut olla tuollainen." "Voisiko hän olla tuollainen ihminen kuin tuossa elokuvassa tämä meille kerrotaan?" "Kun pystytään tää kysymys herättämään katsojalle. Jos me pystytään kertomaan jotain katsojalle jotain näistä syistä, miksi Mannerheimistä muodostui sellainen ihminen kuin hänestä muodostui, niin mää oon kyllä..."

Miten sellainen ihminen voi herättää mielikuvan Mannerheimistä, joka on täysin toisenlainen täysin toisenlaisessa ympäristössä kuin todellisuudessa oli?

Kysymys, "voisiko Mannerheim ollut olla tuollainen"
on samaa laatua kuin kysyä, että voisiko lehmä lentää!
Jos lintu määritellään lehmäksi, niin silloin lehmäkin lentää.

Mannerheim ei voinut olla erilainen kuin hän oli. Jos Mannerheimin tilalle laitetaan joku muu, niin silloin meillä ei olisi sitä Mannerheimia, eikä mitään sitä, mitä Mannerheim sai aikaan, olkoon se hyväksi tai pahaksi sanottua.
Meillä ei olisi lehmiä, jos niillä olisi siivet.
Lehmä on lehmä ilman siipiä ja
Mannerheim on Mannerheim vain suomalaisena.

Se erilaisuuden suvaitseminen ja monikulttuurisuuden julistaminen ei voi olla sitä, että historian tyyppien tilalle laitetaan täysin fiktiivisiä otuksia, joita ei voida edes persoonallisuuksiksi sanoa. Voin minäkin kysyä, että jos Lyytistä esittämään laitetaan vaikka kiinalainen Etelä-Navalla, niin kysymys siitä, että voisiko Lyytinen olla tuollainen, on mieletön, koska silloin kyseessä ei voi olla Lyytinen, vaan kiinalainen.

Katsoja voisi samastua Mannerheimiin vain silloin, kun hänet esitetään historiallisessa asussaan historiallisessa kontekstissaan, jolloin hänen käteensä voidaan laittaa vaikka kiljupönttö ja päähän ämpäri, jolloin katsojat voisivat ihan aidosti samastua tuollaiseen kuvaan Mannerheimista, mutta nyt se on täysi mahdottomuus jokaiselle rehelliselle katsojalle.

Minusta on ihan sama, mitä lööppejä jotkut haluavat luoda Mannerheimista, kunhan hänet esitetään suomalaisena suomalaisessa ympäristössä historiallisessa asussaan.

16.8. 2012, AL: Marski-elokuvan käsikirjoituksen teki kenialainen ryhmä - joka ei tuntenut Marskia!

YLE:n tulevaa ohjelmistoa:
Avara luonto, uusia näkökulmia eläinmaailman persoonallisuuksiin. Ensimmäisessä osassa tapaamme pingviinejä Senaatintorilla. Pingviinejä esittää lauma hyvin koulutettuja vihreitä populisteja, jotka tulevat toimeen sosiaaliavuilla. Kymmenosainen luontosarja on kuvattu viiden päivän aikana ja tuli maksamaan vaivaiset satatonnia. Ohjelman tekemisessä ei ole loukattu eläinten oikeuksia.

15.8. 2012, US-Blogi: YLE sahaa omaa oksaansa
16.8. 2012, US-eloBlogi: Avoin kenialaiskirje Yleisradiolle
16.8. 2012, US: Ylen Mannerheim-projekti maksaakin jopa 170 000 €

Ei kommentteja: