keskiviikko 14. toukokuuta 2008

Ordinary people

Update: Ben Underwood on edesmennyt. Ben Underwood has moved to heaven. Hänen kehonsa menehtyi 19. tammikuuta, 2009 samaan syöpään, joka aiheutti hänen sokeutumisensa. Ben Underwood, A Celebration of Life

Ben Underwood. Painakaa nimi mieleen. 15-vuotias poika, joka lapsena sanoi äidilleen, ettei hän näe mitään, johon rakastava äiti vastasi: "Nimesi on Benjamin, sinä pystyt mihin tahansa!" Benjaminin äiti ei ole koskaan pitänyt poikaansa sokeana, eikä sanonut häntä sokeaksi, vaan sanonut, että pystyt mihin tahansa.

Eilen löysin netistä dokumenttia pojasta, jolta oli poistettu verkkokalvon syövän johdosta molemmat silmät. Leikkauksen jälkeen poika huomasi, ettei hän näe enää mitään, joka varmasti sattui kovasti hänen vanhempiinsa. Siitä lähti uusille urille ihmislapsen kehitys, joka on jälleen uusi todistus ihmisen ihmeellisyydestä; Ben haluaisi kovasti olla tavallinen poika, ja mitä enemmän hän pyrkii tavanomaisuuteen sitä ihmeellisemmältä hänen elämänsä näyttää.

Ns. normaalit, eli terveet pyrkivät yksilöllisyyteen; mitä enemmän normaali on yksilöllisempi sitä mielipuolisemmalta hänen elämänsä näyttää. Normaalit ihmiset eivät siis voi saavuttaa yksilöllisyyttä, koska he pyrkivät yksilöllisyyteen ulkoisesti, joka johtaa siihen, että kaikki normaalit ihmiset ovat sisältä täysin samanlaisia --koska ulkoiseen erilaisuuteen pyrkiminen tapahtuu aina samalla funktiolla.
Olet samanlainen kuin miljoonat muut, jos pyrit erottumaan muista ulkoisesti. Maalari voi maalata talon eri väreillä; talot voivat olla väreiltään erilaisia, mutta funktio, jolla talot on maalattu, on tismalleen sama.
Voit toki luulla, että kampauksesi, asusi, autosi, meikkauksesi tms. tekee sinusta yksilön, mutta miettipä sitä ihan hiljaa omassa asramissasi, niin tajuat, että ulkoinen erilaisuutesi on samaa luokkaa kuin liukuhihnalta ulos tulevien autojen erilaisuus, jonka on saanut aikaan liukuhihnan tekijä.
Muoti tuottaa vain näennäistä erilaisuutta; jokaisen muotitietoisen ytimenä on muoti, joka on kaikkina aikakausina sama; apinointi.

Jos vain ihmiset sallisivat ihmisten olevan sisäisesti erilaisia, niin silloin se antaisi kaikille aidon vapauden olla sitä mitä he ovat, ja silloin jokaisella ihmisellä olisi ns. superkykyjä. Tässä kehityksessä vanhemmilla on kaikki avaimet; antakaa lapsille rakkautta, mutta älkää holhotko heitä, sillä vain siten ihmislapsi voi kehittää itsenäisesti omaa kyvykkyyttään.

Lapsien holhoaminen; kaiken tekeminen heille helpoksi ja vaarojen estäminen latistaa lapsen ns. normaaliksi, joka joutuu sitten etsimään itseään muodin luomista erikoisuuksista, johon kuuluu niin itsensä lävistely kuin tosiTVmäinen muiden huitominen lankulta pois.

Benin äiti ja isä eivät estele poikaansa, mutta se ei ole myöskään heitteille jättöä, kuten suomalaisten kermaperseiden kasvattajat helposti varmaan luulisivat. -- Ben löysi omin avuin kyvyn "nähdä" korvillaan. Kuka ties tänään joku lapsi löytää myös jotakin uutta itsestään, kun hänelle annetaan vapaus olla jotakin muuta mitä vanhemmat hänen toivovat olevan.

YouTube: Extraordinary People - The boy who sees without eyes [1/5]
Home page: Ben Underwood
People.com: The Boy Who Sees with Sound
Wikipedia: Human echolocation

Ei kommentteja: