maanantai 19. elokuuta 2024

Kristityt haluavat maallisen kuninkaan

HS Kirja-arvio 18.8. 2024: "Tässä voi olla syksyn merkittävin kirja: Suomalais­kirjailija kuvaa uskovaisia, jotka odottavat Israelin voittoa".

Vajaa parituhatta vuotta sitten Jeesus esitti kovaa kritiikkiä Israelin johtajia kohtaan. Sitä en vaan tajua, missä vaiheessa Israelin johtajista tuli Jeesuksen seuraajia. Ilmeisesti kristityillä on asiasta parempaa tietoa, koska kristityt fanittavat Israelin nykyjohtoa, joka teurastaa kristittyjen lähimmäisiä.

En ihan suoralta kädeltä voi uskoa, että Jeesus tulisi sellaisen maan kuninkaaksi, jonka johtajia hän aikoinaan kritisoi, ja jonka johtajia kohtaan voidaan tänäänkin soveltaa parituhatta vuotta vanhaa kritiikkiä.

sunnuntai 18. elokuuta 2024

Ihmisyyden evoluutio

Viisauden virtapiirin saavuttanut apina on siitä saavutuksestaan lähtien pyrkinyt eroon luonnon evoluutiosta. Ensimmäinen askel evoluutiosta eroon pääsemiseksi otettiin muutama vuosi sen jälkeen, kun yhden apinaperheen kaksoset havaitsivat olevansa erilaisia kuin kaikki muut, jolloin heillä ei ollut mitään muuta mahdollisuutta kuin karata apinalaumastaan.

Noista kahdesta viisaasta apinasta alkoi ihmislajin kehitys ja siihen lajiin tunnusomainen ymmärrys siitä, mikä on viisasta. Ammoisina aikoina ne heimot säästyivät, jotka keksivät viisaita ratkaisuja, joilla toinen heimo tuhotaan, totaalisesti  Tulen keksimisen aikoihin yhä suureneva viisauden virtapiirin omaavien yksilöiden joukko alkoi kehittää uskomuksia näkymättömästä maailmasta. Meni satoja tuhansia vuosia, jonka kuluessa nerokkaimmat heimot tuhosivat niitä vähemmän oivaltavia.

Sitten tultiin aikaan, jolloin viisaat apinat kaikkialla alkoivat kehittää muitakin aseita kuin keihäitä ja linkoja. Aseiden kehitys ei kuitenkaan lopettanut viisauden evoluutiota, vaan se ensi alkuun vain kiihdytti sen eläinlajin viisautta, joka alkoi kutsumaan itseään viisaaksi ihmiseksi. Oltiin edelleen heimouskontojen aikakaudella, joka tarkoitti sitä, että heimojen väliset sotaisuudet olivat täysin paikallisia.

Paikallisten heimojen saavuttaessa voittoja, monet heimot huomasivat, että heillä on samoja uskomuksia. Siitä alkoi nopea valtiollistumisen aikakausi. Mutta maailman eri puolilla olevien heimojen yhdistyminen sai aikaan sen, että heimojen liittokunnat keräsivät valtavasti miehiä kukistaakseen vuoristojen takaisten heimojen liittokunnat. Tässä viisauden evoluution vaiheessa kaikilla sotajoukoilla oli luja usko omanlaisensa yliluonnolliseen jumaluuteen.

Seuraava askel kohti lopullista viisautta otettiin silloin, kun syntyi uskomuksia, joilla kertakaikkisesti torjuttiin kaikenlainen yliluonnollinen. Ateismin synty aiheutti sen, että sodissa ei enää ollut kysymys huonomman uskonnollisen uskonjoukon tuhoamisesta, vaan nyt sotarantereelle tulivat joukkiot, joilla ei ollut mitään ambitiota usnnollisia joukkoja kohtaan.

Tässä nähdään selvä miljoonan vuoden "evoluutio", missä alkukantaiset heimot ensin selvittelevät välejään, kellä on paras näkemys näkymättömästä .-- kunnes kuvaan astuu kansakunta, joka vähät välittää siitä, mitä ihmisen sisimmälle tapahtuu. Näinä päivinä tulee tapahtumaan se lopullinen välien selvittely. Kyse ei enää ole heimojen välisistä pienistä näkemyseroista, missä on ihmisen lopullisuus, vaan nyt kyseessä on siitä, kumpi uskomus pelastaa maailman. Toisen voittaessa toista ei enää sallita, vaan kaikki tuhotaan.