maanantai 12. heinäkuuta 2021

Metsien auraus ja puiden vuosirenkaat

 Olen sitä mieltä, että EU on hyvällä asialla, kun se yrittää suojella Suomen metsiä. Olen jo kuuskytluvulta lähtien omakohtaisesti kokenut, mitä tuo ääretttömän typerä metsien auraaminen aiheuttaa sekä metsien aluskasvillisuudellle että joka ikiselle eläinlajille, joka on luotu kulkemaan metsissä, mukaan lukien ihminen.

Apua. Metsät ovat täynnään läskisiä puita!

Väitän, että yksikään tiedemies ei ole koskaan tajunnut, millä puut oikeasti elävät, puhumattakaan, että joku helvatin keskustalainen pyrkyri tietäisi yhtään mitään puun aineenvaihdunnasta. Niinkö typeriä ovat nykyajan tiedemiehet, että he luulevat puiden kasvaneen ammoin jättiläisiksi jonkun olemattoman vaikutuksesta kuin siitä, että ne ovat voineet kasvaa auraamattomassa maassa? Yksi ainoa Helsingin Keskuspuiston jättikuusi vastaa vähintään viidenkymmenen aarin hötteikköä. Mutta, Keskuspuiston puut olisivat keskenkasvuisia verrattuna niihin puihin, jotka hakattiin matalaksi, että metsistä saatiin talousmetsiä, joiden puut ovat verrattavissa nykyajan ihmisiin, joista ei ole enää minkään tekijäksi. 

Typerä ihminen haluaa aina luonnon vastaavan hänen omaa mitättömyyttään, Vaatii erinomaista luonteenlujuutta nähdä kauneutta tuhatvuotisissa männyissä ja vielä sitä enemmän viisautta, että pystyy elämään sellaisten jättiläisten kanssa samalla aikakaudelle. Näen ainoastaan pikkusieluisia nynnyjä, jotka haluavat kasvattaa puistakin samanlaisia nynnyjä. Hottömetsiä haluavat vain pelkurit, jotka pelkäävät omaa varjoaankin.

Jos haluat tietää, millaisia puita aikoinaan Suomen metsissä kasvoi, niin käy Helsingin keskuspuistossa ja kerro näkemäsi suurin puu kahdella ja vertaa sitä puupellon riukuihin.

Äsken kirioitin: Aika hyvä juttu, miten tiede on todistanut puiden vuosirenkaiden olevan leveitä silloin, kun niillä on ollut lämpöä ja hiilidioksidia. Ei puhettakaan siitä, että metsiä olisi aurattu juuri niinä  ammoisina vuosina! Puut muuttavat kiven mullaksi.

Ymmärtääkö kukaan, miten kummassa puut ovat voineet menneisyydessä kasvattaa jopa millin tai parin verran leveyttä vuosittain ilman, että niiden juuria on aurattu? Menneinä aikoina puiden vuosirenkaat kertovat tasan tarkkaan vain hiilidioksidin määrästä ja lämpötilasta, ei lainkaan metsien aurauksesta.

Nykyisin lähes joka ikinen metsä tuottaa höttöpuuainesta, eikä se lainkaan johdu siitä, että metsiä on aurattu tai lannoitettu, vaan vain siitä samasta syystä, miksi metsien puut ovat kautta aikojen kasvaneet sekä hitaasti että nopeasti, johtuen niiden seisovan pöydän runsaudesta tai pulasta.

2 kommenttia:

Brainleak kirjoitti...

Metsien auraus ja mainosten työntäminen postiluukuista ovat yhtä typeriä. Postiluukuista sisään vyöryvä jalostettu metsä on tuhat kertainen verrattumna metsäaurauksen tuottamaan hyötyyn. Jokainen mainoslehtinen olisi jalostamattomana ollut jonkun metsälle elintärkeä eliön koti ja asunto.

Olavi Koskela kirjoitti...

Aukkohakkuista ja metsänpohjan auraamisista samaa mieltä. Tympeän näköistä ja kulkukelvotonta jänkää. Mutta muuten kotimaamme metsien hoito virheineenkin on suomalaisten, ja vain meidän asiamme. Ei EUlle ole missään vaiheessa annettu manttaalia tulla tänne päsmäröimään siitä, miten metsiä tulisi hoitaa - eikä varsinkaan sillä kaupunkibyrokraattien asiantuntemuksella. Vaihtoehdot ovat yksinkertaisesti: EUn komissaarit pitävät räkäiset turpansa tukossa tai FIXIT!