lauantai 21. syyskuuta 2024

Arkkitehtien kuuluisuusluokitus

 Suomen kaunein rakennus annettiin melkein ilmaiseksi ulkomaalaisille!

Lähes jumalaksi Jumalan paikalle korotettu Aalto on suomalaisille poliittisille pyhimyksille niin pyhä, että hänen nuoruuden töitään voidaan vain nimitellä. Jos mää olisin jossakin päättävässä asemassa, niin siinä ei kuulkaas nokka tuhisi montaa päivää, kun A. Aallon kaikki teokset olisivat tuusan nuuskana, lukuun ottamatta hänen nuoruuden töitään, jolloin kusi ei vielä ollut kapillaarisesti noussut kovin korkealle. Mutta jo 1920 luvulla kyseinen herra tuhosi itse ensimmäiset luomuksensa vaatimalla, että siilojen seinien paksuus pitää olla mahdollisimman ohut, niin ohut, että se kestäisi korkeintain sata vuotta.

Jo tuo hänen ensimmäinen luomuksensa kärsi varmasti kusipäisyydestä, koska kuka tahansa viisas arkkitehti olisi tajunnut, että jos hän haluaa kuuluisuuteen, niin ei saatana vieköön sitä ensimmäistäkään rakennusta tehdä kestämään alle sen, mitä pyramidit ovat kestäneet.

Aatelkaas ihan itte, miten kummassa te voitte alkaa kunnioittaa jotain junttia, jonka rakennuksia pitää alkaa purkaa jo muutaman vuosikymmenen jälkeen! Tai montako uutta marmorilouhosta pitää perustaa vain sitä varten, että joku typerä arkkitehti on korotettu arvoon, joka on miinusmerkkinen. Kerron asian toisin, mutta vain tämän kerran:

1900 luvun alkupuolelta saakka arkkitehdit ovat tehneet täysin vastoin sitä, mitä näemme muinaismuistoista; Meillä ei olisi ainuttakaan pystyssä seisovaa muinaismuistoa, jos siellä muinaisuudessa olisi ollut näitä hiton hienohelmo jumaloituja arkkitehtejä, kuten A. Aalto. Muinaisuudessa ei tosiaankaan säästelty seinien paksuudessa, kuten nykyään tehdään.
Ainoan poikkeuksen nykyarkkitehdit tekevät piilossa. Nimittäin yhteenkään tuulivoimalan perustukseen ei säästellä betonia. Jopa ihan pikkuruisen tuulivoimalan perustuksiin menee yhtä paljon betonia, jota A. Aalto piirsi todella hienon siilonsa rakentamiseen. Alvar Aalto olisi saanut minulta melkein 4+, jos vain hän olisi tajunnut, että jokainen rakennus tulee rakentaa niin kuin muinaiset egypiläiset rakensivat.

Kaikesta tässä sanotusta on helppoa laatia kaikkia arkkitehtejä koskeva kuuluisuusluokitus, joka kuuluu näin: Arkkitehti on sitä kuuluisampi mitä paksumpia seiniä ja pilareita hän osaa piirtää kivirakennuksiin.

Mää en vaan voi ymmärtää sitä, miksi jokaisen sukupolven pitää uudestaan rakentaa kaikki. Jos vain yksikin arkkitehti olisi järjissään, niin hän piirtäisi rakennuksia, jotka kestäisivät ainakin satatuhatta vuotta. Arkkitehdit edustavat kertakäyttökulttuuria pahimmillaan. Kaikkein surkein on se nimeltä mainitsematon arkkitehti, jonka rakennuksia pitää muutaman vuoden välein korjailla, ja jonka seiniin vaadittu marmori tuhoaa luontoa ennennäkemättömällä tavalla.

Nykyarkkitehdit eivät keksi vuorille mitään muuta käyttöä kuin pilkkoa ne xitun pieniksi katukiviksi tai sitten niin zitun ohuiksi marmorilaatoiksi,. joita pitää uusia parin vuoden välein. Ei ole ole yhden yhtäkään arkkitehtiä, joka pystyisi piirtämään rakennuksia, joiden viimeinen käyttöpäivä olisi miljardin vuoden kuluttua.

On aivan typerryttävää huomata, että yksikään arkkitehti ei halua olla kuuluisa edes 3000 vuoden kuluttua, puhumattakaan, että hänen nimensä mainittaisiin sadantuhannen vuoden päästäkin. Piirustakaa te xitun arkkitehdit edelleen mahdollimman kevytrakenteisia juttujanne, koska varmaa on, että teidän kevyet juttunne eivät paina mitään edes parin sadan vuoden jälkeen.
Onhan se aivan idioottimaisuutta, että esimerkiksi joku Töölönlahden pytinki pitää joka kymmenes vuosi uusia vain siksi, että sen talon piirtämän arkkitehdin ensimmäinenkään työ ei kestä edes sataa vuotta. Mutta, kuten sanottu, niin arkkitehdit pystyvät nykyään laittamaan betonia miljoonia tonneja pelkkien kertakäyttötuulimyllyjen perustuksiin,. joten kaikki nykyiset arkkitehdit eivät ole pisteenkään arvoisia.
YLE, 21.9. 2024: "https://yle.fi/a/74-20112448 "

2 kommenttia:

Brainleak kirjoitti...

Onhan se aivan totaalisen tyoperyyden osoitus, miten ihminen ei pysty rakentamaan edes tuhansia vuosia kestäviä taloja, jotta seuraavat sukupolvet voisivat keskittyä ihan johonkin muuhun kuin niin alkeelliseen toimintaan kuin talojen rakentamiseen.
Milloin kummassa ihmiskuntaan syntyy edes sen verran älyä, että seuraavat sukupolvet vapautettaisiin edes asuntojen rakentamiselta?

Brainleak kirjoitti...

Aika outo juttu, että muinaisista valtakunnista on Aleksanteri Suuren idioottimaisuudesta huolimatta säilynyt jopa viljasiiloja, mutta Suomessa muuan herra arkkitehdin siilot eivät kestä edes ihmisen ikää, vaikka niitä ei ole ollut vihkimässä tuhon omaksi mikään herra sotaherra.

Tästä helposti huomataan, että nykyiset arkkitehdit pystyvät paljon helposti pahempaan tuhoon kuin yksikään muinainen sotaherrapäällikkö, ... yksinkertaisesti vain piirtämällä rakennuspiirustuksia, joille antiikin maalaisjuntitkin olisivat nauraneet kuollakseen.