- Markkinakuohunta ei yksinkertaisesti ole oikeutettua talouden perusasioiden perusteella."
Uusi Suomi 5.8.2021: Olli Rehn kypsyi: ”Käsittämätöntä”
On se vaan ihmeellistä, miten joku voi uskoa markkinoiden toimivan silloin loogisesti, kun kursseihin pumpataan ilmaa, muta heti, kun kurssit laskevat, niin se onkin sekä tunteellista että reagointia?
Tässäpä Rehnille hieman opiskeltavaa:
Sijoitustalous: Klassikkoja ja löytöjä: Taloustiede on psykologiaa: "Akerlof ja Shiller ottavat etäisyyttä perinteiseen talousteoriaan, jonka mukaan vapailla markkinoilla yksilöt tekevät rationaalisia päätöksiä. Jos päätöksenteko olisi rationaalista, talous kehittyisi ennustettavammin ja tasaisemmin kuin mitä todellisuudessa tapahtuu. Rationaalisessa maailmassa ei olisi asuntokuplia, pankkikriisejä ja pörssiromahduksia."
Ei olisi myöskään pörssikuplia,"Ihmiset ovat paljon ailahtelevaisempia kuin mitä vapaiden markkinoiden oppi-isä Adam Smith kuvitteli."
eikä edes pörssejä, rahan tekemistä rahalla.
Kun tarkastellaan talouskomissaarin kritiikkiä tähän viimeisimpään markkinareaktioon, niin huomataan, että se oli täysin Rehnin omaa tunteenpurkausta; jos mies ei ole tietoinen siitä, mikä ilmiö aiheuttaa niin nousu- kuin laskukaudetkin, mikä ilmiö saa aikaan pörssikurssit, niin silloin sellaisen ihmisen kritiikki johtuu tuntemattoman pelosta.
Ihminen ei voi olla järjissään silloin,
jos hän pelkää lamaa, mutta rakastaa jatkuvaa kasvua.
Onhan se aivan kertakaikkisen mieletöntä uskoa, että talouskasvu voisi jatkua ikuisesti; että rahan arvo alenisi loputtomasti, että raha virtaisi jatkuvasti köyhiltä rikkaille. Sekä lama- että nousukaudet johtuvat tunteellisista päätöksentekijöistä, jotka eivät luo maailmaan mitään uutta, vaan ainoastaan reagoivat;
Uuden luominen johtuu järjestä,
kun taasen reagoinbti johtuu yksinomaan tunteista.
Viimeaikoina on usein valitettu siitä, miten poliitikot eivät pysty rohkeisiin päätöksiin. Vastaus on, että he eivät ole koskaan pystyneet koska politiikka ei luo mitään uutta., vaan yrittää ainoastaan ja vain turvata rikkaiden etupoikeudet.
Olisihan se melkoista sokeutta uskoa, että poliitikot ovat tehneet rohkeita päätöksiä vain silloin, kun ihmiskunnassa on luovaa aktiviteettia ja kriisien tuomaa yhtenäisyyttä. Kun hisstoriaa tarkastellaan, niin se, mikä sieltä heti huomataan on, että poliitikot ovat aina aiheuttaneet kriisejä, eli poliitikot eivät ole milloinkaan pystyneet rohkeisiin päätöksiin; Ihmiskunta on mennyt eteen päin tavallisen kansan yhdentyessä jonkin aatteen taakse. Ja ne aatteet tulevat maailmaan poliitikoista huolimatta. Ne ovat yksittäisten ihmisten luovuuden tuloksia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti