perjantai 3. helmikuuta 2012

Fortumista Guggenheim-kapitalismiin

Ennen muinoin poliitikot rakennuttivat verovaroilla hiljaa hissukseen valtionyrityksiä, jotka tuottivat valtiolle pikku hiljaa omaisuuksia. Esimerkiksi Imatran Voiman voimalat ja sähköverkot rakennettiin valtion varoista ja valtio sai sähköstä itselleen vakaan tulon.
Kun Imatran Voimaa kehitettiin valtion varoilla, niin poliitikot eivät sanallakaan hiiskuneet, että se tultaisiin  siinä vaiheessa yksityistämään kapitalisteille erittäin tuottoisaksi raha-automaatiksi, kun Imatran Voiman rakenteet olisi suurin piirtein valmiita ja tuotto olisi parhaimmillaan. Ja veronmaksajat jäisivät nuolemaan näppejään ja maksamaan sähköstä ylihintaa, jotta kapitalistit eivät kuolisi nälkään.

Oi niitä aikoja, jolloin kapitalistit eivät suoraan vaatineet yrityksiä rakennettavaksi verovaroilla.

Toista se on nyt; Kapitalismi on kehittynyt jo siihen pisteeseen, että poliitikot suorastaan vaativat verovaroja käytettäväksi yksityisyrittäjien tuotantolaitosten suunnitteluun ja rakentamiseen. Guggenheim-kapitalismi vaatii, että kapitalistit sosialisoivat valtion omaksi sijoitusyhtiökseen, jonka verovaroja saa ja tulee käyttää kapitalistien hyväksi, koska poliitikoiden mukaan kapitalistit eivät muutoin itse voi rakentaa mitään sellaista, jonka kehutaan olevan suurenmoinen rahasampo.

Nykyään ei tule kuulonkaan, että valtio rakentaisi WAU-rakennuksen itselleen, jonka tuotto tulisi veronmaksajien hyväksi --- ja sitten vasta, kun sen tuotto olisi suurimmillaan, valtio yksityistäisi sen, kuten tähän saakka poliitikot ovat tehneet kaikille muille veronmaksajien rahoilla toteutetuille hankkeille.

Nyt julkisen vallan kuuluu jo suunnitteluvaiheessa kattaa kaikki yksityisen yrittäjän kulut, jotta kapitalisti saisi mahdollisimman suuren voiton itselleen, voiton, joka valtion luomien lakien mukaan laskettaisiin pääomatuloksi, josta ei tarvitse maksaa veroja -- jos ne tulot ylipäätään jollakin tavoin jäisivät Suomeen.

Kapitalistien pitää saada voittoa jo hankkeen suunnittelusta; Jo nyt Guggenheimin museon suunnittelu Helsinkiin on tuottanut Guggenheimille yli miljoona dollaria voittoa, vaikka hanketta ei edes ole hyväksytty!

Ja ajatelkaa; Kapitalistien ei tarvitse itse maksaa penniäkään kapitalistisesta hankkeesta; Riittää, että hankkeen puuhamiehinä on joukko typeriä poliitikoita, jotka kaiken lisäksi ovat säätäneet lait sellaisiksi, että kapitalistien ei tarvitse maksaa voitoistaan edes veroja. Mistä voitoista?

Voiko verovaroilla toimiva kapitalismi edes kutsua tulojaan voitoiksi,  koska kapitalistien ei nykyään tarvitse laittaa yhtään mitään omia varojaan mihinkään hankkeeseen!

Ja sitten kokoomuspoliitikot vollottavat, ettei kapitalismi tarvitse valtiota mihinkään; että valtion rooli pitää minimoida. Kokoomuspoliitikot ovat suunapäänä huutamassa verovaroja laitettavaksi yksityiseen hankkeeseen. Samaan aikaan Kokoomus yhdessä vasemmiston kanssa on yksityistämässä loppujakin valtion hallinnoimia yrityksiä, koska kuulemma valtion roolia kapitalismissa pitää vähentää. Niin sanoi joku huru-ukko joskus jossakin.

Olisiko mahdollista ajatella, että kapitalistit ihan itse omilla varoillaan suunnittelisivat ja rakentaisivat kaikki hankkeensa, koska varmaa, että kapitalistin rakentama Guggenheim toisi myös turistit Suomeen, jos niitä on tullakseen.

On erittäin mieletöntä perustella verovarojen käyttö kapitalistiseen hankkeeseen sillä, että se toisi Suomeen turisteja -- koska tuollainen peruste antaa ymmärtää, että jos se rakennettaisiin yksityisin varoin, niin se ei olisikaan turistipyydys.

Missä nyt ovat yksityiset sijoitusyhtiöt? Jos todella Guggenheim olisi rahasampo, niin aivan varmasti sen rahoituksesta kilpaisivat maailman kaikki yksityiset sijoitusyhtiöit!


Ehdotan, että Kokoomus menee nyt kiltisti Mandatum Lifeen kysymään, miten hyvä sijoituskohde Guggenheim on? Koska kyseinen sijoitusyhtiö on kapitalistien sijoitusyhtiö, jolla on parempi asiantuntemus rahojen sijoittamisesta erilaisiin hankkeisiin! Jos Kokoomus ja muut Guggenheimin kannattajat väittävät, että kapitalistiset sijoitusyhtiöt ovat huonompia sijoittamisen asiantuntijoita kuin poliitikot, niin silloin Kokoomus on vetänyt maton kapitalismin alta.


Ja mikä se semmonen kapitalistinen sijoitusyhtiö on,
joka vaatisi verovaroja sijoitettavaksi omien varojensa sijasta!

Jos poliitikot ja muut guggengeimin halaajat eivät itse osaa etsiä sijoitusyhtöitä, joilta kysyisi sijoitusneuvoja verovaroille, niin tuossa on lista suomalaisista sijoitusyhtöistä

Wille R, 4.5. 2012: Guggenheim-mentaliteetti
Mikko Niskasaari 2.5. 2012: Kaatuneiden Guggenheimien kokoelma
Uusi Suomi 13.2. 2012: Guggenheim-piikki Saksasta: ”Helsinki ei ymmärrä”
Aamulehti 6.2.2012: Bild: Berliinin Guggeheim suljetaan – Kävijöitä 15:ssa vuodessa vähemmän kuin Suomeen odotetaan kolmessa vuodessa
TalousSanomat, 13.1. 2012: Ekonomisti Guggenheimista: Rahat mulle, riski sulle
Youtube: The Guggenheim Strain - Galaksien Taistelu

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"Voiko verovaroilla toimiva kapitalismi edes kutsua tulojaan voitoiksi, koska kapitalistien ei nykyään tarvitse laittaa yhtään mitään omia varojaan mihinkään hankkeeseen!".
- Tosi hyvä kysymys. Voittoahan voi tahkota vain sijoituksista.

Onkohan niin, että postmoderni kapitalismi onkin puhdasta kähmintää?!

Jaassu kirjoitti...

Kapitalistit eivät myöskään olisi rahoittaneet kovin monia muitakaan Hesan kulttuurihankkeita.

Itseäni eniten häiritsee aika suuret vuosittaiset lisenssimaksut.

Minusta on tässä asiassa turha mollata kapitalisteja.

Arhimäen ja muiden kulttuuri-ihmisten vastustus asiaan johtuu todennäköisesti vain siitä syystä että Guggen taustavaikuttajina ovat amerikkalaiset.