torstai 1. toukokuuta 2014

Kuolemaantuomitulle ei armokuolemaa

Mikä vittu noita teloittajia vaivaa? He ilmiselvästi haluavat vain kiduttaa ihmisiä kammottavasti, sillä varmaa on, että he käyttävät juuri sellaisia myrkkyjä, joilla tuomittu kärsisi mahdollisimman paljon.
IL, 30.4. 2014: Murhaajan teloitus meni karmealla tavalla pieleen
IL, 6.10. 2009: Kuolemaantuomittu kertoo epäonnistuneesta teloituksestaan
IS, 26.12. 2011: 14 vuoden takainen teloitus Floridassa järkyttää yhä: "Poltimme hänet"

Armokuolema tehdään aineilla, joiden avulla ihminen vain nukkuu pois. Miksi vitussa niitä samoja aineita ei sitten voida käyttää ns. teloituksissa myös? Itsevastaus:
Koska teloittajat eivät voi antaa tuomituille armoa -- tai edes armokuolemaa!

/päivitys
AL, 2.5. 2014: Epäonnistunut teloitus Oklahomassa: Vankila julkisti lisää tietoa:
"38-vuotias Lockett sai kolme tappavaa myrkkyruisketta, jotka eivät kuitenkaan tehonneet toivotulla tavalla. Lockett ehti täristä ja vääntelehtiä tuskissaan 20 minuuttia ennen kuin teloitus keskeytettiin."
Ei ole raportoitu yhtään epäonnistunutta tai tuskaista armokuolemaa

Youtube, 14.1. 2014: How to Kill Human Being Humanly
Blogi, 13.11. 2014: Elinkautisvangit haluavat armokuoleman
päivitys/

Jos kuolemaan tuomitulle annettaisiin armokuolema, niin sehän näyttäisi kostonhimoisilta kiduttajilta samalta kuin armon antaminen. Niinpä kuolemaantuomioon sisältyy äärimmäinen kiduttaminen, koska armoa ei voi antaa, eikä siten tuomittu voi olla oikeutettu armokuolemaan.

Itse olen kuolemantuomion kannalla ja sitä tulisi käyttää myös Suomessa, mutta se tulisi tehdä armollisesti eikä häpäisemällä ihmistä.


Syy, miksi kuolemaantuomituille ei voi antaa armokuolemaa, johtuu pelon politiikasta ja kostoon perustuvasta tuomiovallasta. Poliitikoiden mukaan rikollisen täytyy pelätä myös kuolemantuomion kokemusta, eli kuoleminen ei saa olla helppoa, koska muuten rikollisilla ei olisi pelkoa kuolemaa kohtaan:
Blogi, 8.12. 2012: Kostonhimoinen oikeuslaitos

Blogi, 4.10. 2011: Uhrit ovat aina ensikertalaisia
Blogi, 4.10. 2011: Puolitetun tuomion valitusoikeus
Blogi, 3.05. 2011: Ylistys kuolemantuomiolle
Blogi, 26.5. 2010: Tuomarit syyntakeettomia
Blogi.label: Tuomio

3 kommenttia:

Miltton Friidman kirjoitti...

Kuolemantuomio on mielestäni - siis libertaariperspektiivistä - verrattain ihmeellinen asia.

Esim. USA:ssa teloitettiin 2013 yhteensä 38 ihmistä. Samalla se on ainakin länsimaisissa demokratioissa myös verrattain MARGINAALINEN aihe. Toki sen tunnevaikutus on moninkertainen sen määrälliseen merkittävyyteen.

Kun lasketaan teloituksen kustannukset ja menetetty työvoima vankilaolosuhteissa, niin uskon, että olisi taloudellisesti kannattavaa luopua kuolemanrangaistuksesta länsimaissa.

Puhumattakaan siitä, että se olisi moraalisesti oikein.

Mielestäni myöskään yhteiskunnalla ei ole oikeutta kostaa kenenkään kuolemaa.

Life in prisonment eli elinkautinen, ja ERITTÄIN restriktiivinen ehdonalaiseen vapauteen päästäminen olisi mielestäni parempi.

Elinkautisella tarkoitan useiden kymmenien vuosien tuomiota (väh. yli 20 vuotta). Useammista henkirikoksista, tai törkeästä tekotavasta rapsahtaisi automaattinen "Ei ehdonalaiseen" -lappu.

Miltton Friidman kirjoitti...

On myös huomattavaa katsoa, miten kommunistiset maat suhtautuvat kuolemanrangaistukseen ja ihmisoikeuksiin.

Kiinassa ja Pohjois-Koreassahan teloitettujen määrät ovat moninkertaiset länsimaisiin demokratioihin verrattuna.

Brainleak kirjoitti...

Kannatan itsekin vankien pakkoytötä, mutta on myös olemassa ihmisen näköisiä otuksia, jotka tulisi lopettaa pelkästä säälistä, vaikka heitä ei olisi tuomittukaan mistään. Onhan se vähän absurdi ajatus, että nyt kun evoluutio on poistettu pelistä, niin kaikki ihmisen näköiset otukset olisivat samanarvoisia ja täysin viattomia ja ehjiä.

En missään tapauksessa kannata kostotuomioita, ja olenkin esittänyt, miten oikeus voisi toimia siten, että väärintekijä joutuisi itse tuomitsemaan itsensä;
että valtiovalta ainoastaan ottaisi kiinni väärinajattelijan ja sen jälkeen väärinajattelijalla olisi täysi vapaus joko tuomita itsensä tai muuttaa asentensa

Minun esityksessä ihminen otettaisiin kiinni jo vääristä ajatuksista; jos ihminen esittää muita kohtaan uhkaavia ajatuksia, hänet otettaisiin välittömästi kiinni ja laitettaisiin keskitysleirin odotushuoneeseen, josta hän voisi päästä kolmantena päivänä pois luopumalla väärästä asenteestaan -- tai muussa tapauksessa hän itse menisi sisälle keskitysleiriin ja pakkotyöhön...

Ihminen ei voi rakastaa ihmistä jos hän sallii toisen ihmisen ajattelevan tuhoisia ajatuksia, joista seuraa toisten ihmisten menetyksiä.

Rakkaus on sitäkin, että ihminen suljetaan keskitysleiriin, jos hän ei voi olla ajattelematta pahoja ajatuksia