tiistai 11. marraskuuta 2008

Rikkaiden tulevaisuutta

Suomi luokittelee rahariippuvuuden mielenterveysongelmaksi. Suomi aikoo ensimmäisenä maana maailmassa virallisesti rekisteröidä rahariippuvuuden lääketieteelliseksi häiriöksi maailman terveysjärjestö WHO:n kanssa.

Suomen terveysministeriö aikoo julkaista rahariippuvuuden analysointiin ohjekirjan, joka perustuu suomalaisten tutkijoiden suosituksiin ja asiantuntijan lausuntoihin, joita valtio pyysi pian sen jälkeen, kun maailman talousromahduksen syylliseksi paljastuivat rikkaat. Suomi tunnustaa näin rahariippuvuuden samanlaiseksi yksilön ongelmaksi kuin läheis-, peliriippuvuus tai alkoholismi.

Suomessa on noin 4,3 miljoonaa rahan väärinkäyttäjää. Tutkimuksen mukaan 83 prosenttia alle 29 vuotiaista suomalaista tuntee olevansa riippuvainen rahasta.
Rahanistien suuri määrä on yhteiskunnalle suurempi ja kalliimpi ongelma kuin mikään muu riippuvuus, sillä juuri himoriippuvuus rahasta saa aikaan elinkustannusten jatkuvan nousun ollen siten päämmäinen syy kaikkeen köyhyyteen ja muihin riippuvuuksiin.

Sanomalehti The Timesin jutussa haastatellun asiantuntijan mukaan Suomi on eturintamassa rahariippuvuuden tutkimuksessa, koska Suomessa on väestömäärään suhteutettuna tarpeeksi rahaan addiktuneita potilaita huolelliseen tieteellisen tutkimuksen tekoon.

Rahatalouden asiantuntijan mukaan oireita on muun muassa rahan käyttö enemmän kuin kuusi kertaa päivässä ja asioiden ja ihmisten arvottaminen rahassa. Rahariippuvuus on kuitenkin yleensä vain oire syvemmistä psykologisista ongelmista. Useimmilla rahasta riippuvaisilla lapsilla on myös käyttäytymisongelmia, ja osa heistä on tehnyt rikoksia ja ovat himoriippuvaisia myös huumeista.

Rahariippuvuuteen erikoistuneella vieroitusklinikalla hoidetaan rikkaita, jotka potevat masennusta, ylimielisyyttä, pelkotiloja, eivätkä kommunikoi suoraan muiden kanssa, vaan pelaavat pörssipelejä ja lukevat taloussivuja. Usein he näkevät myös unia rahaparatiisista, missä heidän ei tarvitse pelätä pörssiromahduksia tai rosvoja.

Suomen Kuvalehti 12.11.2008:
"Toisinajattelija Noam Chomsky: Obama voitti, mutta USA:ssa on yksipuoluejärjestelmä

Yhdysvaltain politiikan leppymätön arvostelija Noam Chomsky ei odota suuria muutoksia Barack Obaman vaalivoiton takia. Hänen mukaansa USA:ssa on todellisuudessa yksipuoluejärjestelmä ja puolueen nimi on talouspuolue. ..."
Lisää Aiheesta:
HS, Vieraskynä: Rahamarkkinakriisin taustalla on uusi talousrikollisuuden muoto
IT-Viikko: Kiina luokittelee nettiriippuvuuden mielenterveysongelmaksi
Sinenmaa: Rahajuoppojen keskiaika

Ei kommentteja: