torstai 21. maaliskuuta 2013

Hintatason nosto katastrofi Suomelle

Sixpack -hallitus yrittää matkia Viroa. yritysverotuksen lasku oli hyvä yritys, mutta tulos on katastrofi, koska hallitus ei nostanut Suomen rahan arvoa Viron tasolle, vaan jopa laski sen entistäkin alemmaksi, joka merkitsee sitä, että suomalaisten on entistäkin helpompaa ostaa viinansa Virosta.

Jotta hallituksen yritysverotemppu olisi ollut toimiva, se olisi vaatinut Suomen hintatason laskua Viron tasolle. Kun rahan arvoa laskettiin hintoja nostamalla, niin se merkitsee vain lisää terveysongelmia ja talousvaikeuksia suomalaisille ja Suomen taloudelle.
IL, 21.3. 2013: Panimoliitto tyrmää alkoholiveron kiristyksen
Veronmaksajat eivät tule hyväksymään hallituksen uutta linjausta ilman merkittäviä palkankorotuksia. Edessä on jälleen jatkuva hintojen ja palkkojen korottaminen, joka merkitsee lisää rahaa ainoastaan rikkaille.

IL, 23.3. 2013: HS: Suomi on euroalueen kalleimpia maita
IS, 23.3. 2013: HS: Vain yksi asia Suomessa on halpaa

Kirjoitin viime kuussa tästä samasta asiasta ja listasin silloin, mitä kaikkea positiivista tapahtuisi, jos Suomen korkea hintataso, joka johtuu heikosta rahasta, laskettaisiin vähintään Viron tasolle, mieluummin paljon alemmaksi. Siinä on kyse ainoastaan rohkeudesta; mikään järjellinen ei voi kapitalismissa estää hintakilpailua, koska se on kapitalismin ydin. Vain tyhmät korottavat hintoja. Ja pitää olla tosityhmä, joka korottaa hintoja, kun naapurimaissa asiat ovat paljon halvempia.

Olisi tarvittu vain himpun verran rohkeutta poliitikoilta.
Samanlaista rohkeutta, mitä Islannin viikingeiltä irtosi hiljattain.

Blogi, 7.2. 2013: Nelos-olut ruokakauppoihin, taloustutkija vastaa
AL, 21.3. 2013: Kuinka jättimäiseksi viinan tuominen voi paisua?
”Ylittää jo koko Suomen ravintolamyynnin”

AL, 23.3. 2013: Suomesta töihin Viroon? Keskipalkka on noin 1200 euroa

Ei kommentteja: