sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

Rumaa arkkitehtuuria

IS, 23.7. 2015: Ihan kamala kesäkaupunki.
Anna Perho ajattelee hieman samalla tavalla nykyajan taloista kuin minäkin, mutta sillä erolla, että pyrin itse käyttämään aitoa kieltä, jotta lukijalle ei jäisi epäselväksi, mitä mieltä olen, eikä lukijan tarvitsisi käyttää kallisarvoista aivostoaan turhanpäiväisyyksiin, kuten tulkintoihin. Miettikää sitäkin, että Olli Immosen sanoja on jouduttu tulkitsemaan, jotta tulkitsijat voisivat jälleen kerran vetää herneen palkoja neniinsä. Tulkinta ei ikinä ole totuus. Jospa vain viherpiipertäjät tekisivät tulkintoja myös imaamien opeista, mutta kuten jokainen ajatteleva ihminen tietää, niin vihervassarit eivät uskalla puhua edes niitä vihan sanoja, joita muslimit esittävät meistä, puhumattakaan, että he tulkitsivat niitä samalla logiikalla kuin persujen totuuden ilmauksia.
Blogi, 27.7. 2015: Turistien kuvauskohteet.
Blogi, 12.9. 2017: Turistien kiehtovat kuvauskohteet.
Nykyajan arkkitehtyyri on Jumalan teatteria, kakkaa kansan naamalle.
Arkkitehdit löysivät viivottimen ja suorakulmion 1940-luvulla ja siitä saakka he ovat olleet haltioissaan siitä, miten hienosti he onnistuvat vetelemään suoria viivoja. Jotkut arkkitehdit osaavat edes hieman hävetä pyhää yksinkertaisuuttaan, joten he piirtävät laatikoihinsa töröjä, jotta voisivat sillä peittää ilmiselvän lahjattomuutensa. Lähes sataan vuoteen arkkitehdeiltä ei ole vaadittu piirustustaitoa. Viivoitinta käyttävät sellaiset, jotka saavat koulun piirustusopista nelosen....
Arkkitehdit, jotka eivät pysty piirtämään kuin vain laatikoita, haluavat jostain syystä Suomeen mielettömän kalliita laatikkomaisia museoita, joihin "taide" piilotetaan. Ajatelkaas sitä, että jos vain Helsinki olisi säästynyt Turun taudilta, niin nyt Helsinkiin tulisi vuosittain miljoonia turisteja ihastelemaan pelkästään "ulkoilmataidetta"... En voi muuta kuin kirota sitä sukupolvea, joka ei pystynyt ymmärtämään, mitä on kauneus. Jos vain nuo saakelin lahjattomat arkkitehdit olisivat menneet metsään ja pystyttäneet laatikkonsa sinne, niin nyt meillä olisi kaksi Helsinkiä: Wanha Helsinki ja Uusi Helsinki. Ja varmaa olisi, että se Wanha Helsinki olisi kokonaisuudessaan maailmanperintö kohde.

Kun ajattelen, miksi arkkitehtien on ollut pakko tuhota Wanha Helsinki, niin olen tullut siihen lopputulemaan, että arkkitehdit ovat luonnevikaisia: Kouluissakin luonnevikaiset oppilaat kiusaavat luokan priimuksia ja tahtovat hajottaa kaiken, mikä jollakin näyttää kauniilta ja toimivalta.
Arkkitehdeiksi näyttää menevän vain sellaisia, joiden kauneudentaju on nolla. Kun ihmiseltä puuttuu kauneudentaju, niin jos hän pääsee sellaiseen asemaan, missä yhteiskunnan pitäisi antaa hänelle palkkaa laatikoiden piirustelusta, niin on jokseenkin selvää, ettei sellainen kauneudentajuton ihminen voi sietää mitään kaunista oman työnsä rinnalle. Arkkitehti on kuin kitisevä lapsi hiekkarannalla, joka hyppii muiden lasten tekemien hienojen hiekkalinnojen päälle, koska ei itse pysty eikä halua tehdä mitään vastaavaa.
Edellä sanotusta johtuen Helsingistä jouduttiin purkamaan valtavasti kauniita rakennuksia, jotta tajuttomat arkkitehdit saivat pullistella egoaan. Kaikkein pahin  tuhooja oli Alvar Aalto, joka kaiken kukkuraksi julistettiin laatikkoarkkitehtien jumalaksi.

Kun katsellaan Helsingin vanhimpia rakennuksia, niin havaitaan hämmästyttävä asia: Kun Helsingissä alettiin rakentaa kivitaloja 1800-luvulla, niin niistä saatiin heti kauniita: Rakennusten kauneus ei kehittynyt lainkaan, vaan jokainen rakennus on yksinkertaisesti vain kaunis. Esimerkkinä vaikka Kallion vanhin kivitalo, Pyhän Sydämen kappeli, 1906.
Vastaavasti: Nykyarkkitehdit osasivat heti rustata rumia rakennuksia. Rumuuskaan ei ole kehittynyt lainkaan, vaan  jokaisen vanhan tilalle pystytetty uusi pytinki on yksinkertaisesti vain ruma. Ihmeellistä.
Ja toiseksi ällistyttää se tosiseikka, että ns. Impivaarassa rakennukset valmistuivat hyvin nopeasti. Otetaan esimerkkinä vaikka Eduskuntatalo, joka on tehty kivestä. Miten kummassa se voitiin rakentaa parissa vuodessa, kun sen talvella alkanut remontti kestää kolme vuotta? Impivaaralaiset olivat paljon tehokkaampia kuin nämä nykyiset pullanyhveröt. Näyttää siltä, että tiede on oikeassa: Ihminen tyhmentyy:
YLE, 9.2. 2015: Ihmiskunta tyhmenee.
TE, 13.11. 2011: Nyt se on tutkittu: ihmiset tyhmenevät, koska älyä ei enää tarvita hengissä pysymiseen.
Olen tässä sitä mieltä, että suvaitsevaisuutta hokevien, bakteerikammoisten ja sokeria syövien ihmisten älykkyys ei kestä päivän valoa. Arkkitehdit ovat todisteena makeaa ahmivan pullamössösukupolven tyhmyydestä. Tuossa hieman lisää ihmiskuntaa piinaavasta typeryydestä:
Suomenmaa, 23.10. 2017: Kirja: "Suomi on täynnä tumpeloiden suun­nit­te­lemia ja toheloiden rakentamia taloja" – asiantuntija vaatii rangaistuksia virheel­li­sestä raken­ta­mi­sesta.
Facebook/sinenmaa/Kreikan aivovuoto laajenee.

Jos päättäjillä olisi vähääkään sitä järkeä, jolla Wanha Helsinki tehtiin, niin he hajottaisivat välittömästi nuo laatikot ja rakentaisivat uudestaan niiden paikalta puretut kauniit talot. Se tietysti maksaisi hieman, mutta Suomi saisi valtavasti takaisin mainetta ja mammonaa.

Kuvasin ja editoin tuossa perjantaina hätäseen muutamia Turun taudilta säästyneitä taloja. Jokainen voi mielessään itse päätellä, mitä vitun järkeä on ollut purkaa ja hajottaa vastaavia taloja Helsingistä sadoittain:
Picasa: Wanhaa Helsinkiä.
YLE, 19.11. 2014: Yle: Miksi Suomessa rakennetaan niin rumia taloja?
Pohjalainen, 28.4. 2011: Laatikkoarkkitehtuuri on rumaa.

Blogi, 7.8. 2013: Sanannousuja elokuussa.
Blogi, 6.12. 2011: Joulukuun kuudennen kvartaaliarkkitehtuuria.
Blogi, 1.6. 2015: Tampere-Helsinki-Guggenheim-Kivilinna-Hakamäentie.

Ei kommentteja: