sunnuntai 8. elokuuta 2010

Tavallinen saunakuolema

Löylyn lyömiä, osa kaksi

Ihmettelen suuresti, miksi saunomisen kilpailut piti lopettaa. Miksi samaten ei lopeteta kaikkia kilpailulajeja, koska niissä kaikissa kuolee ihmisiä. Nyrkkeilyssäkin on kuollut valtava joukko ihmisiä, eikä sitä vaan ole kielletty.

Pitäisi osata laittaa säännöt sellaisiksi, ettei yhteiskunta ja omaiset joudu maksumiehiksi: Esimerkiksi löylykilpailijoilta pitäisi vaatia satatonnia takuuta, jos löylyn lyömä joutuisi sairaalaan, ja samalla se takuusumma kattaisi myös patologin palkan ja hautauskulut. Tietysti kilpailija saisi takaisin takuunsa, jos hän selviytyy ilman fyysisiä tai psyykkisiä vammoja.

Muissa urheilulajeissa pitäisi myös alkaa vaatia kilpailijoilta takuusummia, koska nyt urheilijat ovat suurin yksittäinen terveydenhuoltoa rasittava ryhmä. Mediasta saamme lukea, miten kaikki kilpailijat valittavat vammojaan, ja mitä leikkauksia ja operaatioita heille on tehty.

Maailman median pitäisi löylykuolemien ihmettelyn sijasta hämmästellä vaikkapa jääkiekon brutaaliutta. Pelkkää tekopyhyyttä lopettaa jokin kilpailulaji ensimmäiseen kuolemantapauksen. Yleisö sai juuri sen, mitä meni katsomaankin.

Ei mitään niin pahaa jottei jotain hyvääkin; nyt lääketiede saa selville lisää ihmisen sietokyvyn rajoista. Tutkijoiden kannattaisi selvittää tarkasti saunakuoleman kokeneen hormonitasot ja muut semmoiset. Voisi olla avuksi, kun muutaman vuoden kuluttua planeetan lämmöt alkavat yhä enemmän lähestyä saunalämpötiloja.
Toki huonolle puolelle voidaan laskea se, että nyt ihmiset saivat selville rajan, jota monet varmasti mielellään haluavat kokeille. 110 astetta celsiusta ja kuusi minuttia! Pistä paremmaksi.
Ennustan, että lähiaikoina ainakin yksi tai kaksi tullaan vetämään saunas... siis höyrykeittimestä jalat edellä.

Itse en ole käynyt saunassa kuin reilu kymmenen vuotta sitten, joten mulle on sama, vaikka sauna sinänsä kiellettäisiin. Ihmetyttää vaan tuollainen hinku kieltää pikkuasioita, mutta esim maahanmuuton annetaan vaan jatkua, vaikka Suomi on jo saanut riittävän ison annoksen rokotetta suomalaisten geneettistä rappeutumaa vastaan.... Maahanmuuton jatkuminen olisi sama asia, jos ihmiseen piikitettäisiin joka viikko isorokkorokotus...

Iltalehti: Ralliauto syöksyi yleisön sekaan USA:ssa - ainakin 8 kuoli
HS 15.8.2010: Kaksi kuoli katujuoksutapahtumassa Tukholmassa
Uusi Suomi: Löylykuolema ihmetyttää maailmalla
Etelä-Suomen sanomat: Viimeiset hetket löylynheiton finaalista
CNN: Finalist dies at world sauna championships
Blogi 13.7. 2010: Urheat suomalaiset

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Suurin osa urheilun harrasjista maksaa takuusumman vammojen varalta. Sitä kutsutaan vakuutukseksi. Monissa lajeissa ei pääse pelaamaan kilpasarjoja, jos ei ole voimassaolevaa vakuutusta. Eli vammat ja leikkaukset eivät koidu yhteiskunnan vastuulle, vaan harrastajat maksavat ne itse.

Eikä saunomisen mm-kilpailuja kieltänyt kukaan ulkopuolinen taho, vaan kilpailun järjestäjä totesi itse oma-aloitteisesti, että kilpailuja ei luultavasti enää tulevaisuudessa järjestetä.

kati sinenmaa kirjoitti...

Itse asiassa, kun tarkemmin mietin, niin se takuu-vakuu ei olekaan niin tärkeä, koska kaikilla suomalaisilla on sairausvakuutus. Kyse on pikemminkin juuri siitä, kuka kuluttaa terveydenhuoltoa.

Mielestäni alkoholistit ja urheilijat ovat suurimpia terveydenhuollon kuluttajia; ilman urheilijoita terveydenhuoltoa voitaisiin supistaa jopa prosenteilla :-)

Urheilua voitaisiin verrata vaikkapa turkistarhaukseen; ilman turkisten käyttäjiä me päästäisiin eroon turkistarhauksesta; Ilman urheilijoita me päästäisiin paljossa eroon lääkäreistä ja hoitsuista, joiden koulutus maksaa yhteiskunnalle mielettömiä summia