sunnuntai 5. heinäkuuta 2015

Muovitettu maailma

PÄIVITYS
MTV, 9.2. 2017: Merissä on kohta enemmän muovia kuin kaloja – "Emme tiedä, mitä muovi aiheuttaa elimistössämme"
AL, 2.6. 2016: Nämä ovat todella pelottavia kuvia: merissä oleva muovi täyttää jo pieniä kalanpoikasia
YLE, 21.1. 2016: Merissä on pian enemmän muovijätettä kuin kalaa
UUSIN TUTKIMUS MUOVISTA:
HS Tiede, 3.7. 2015: Itämeressä lilluu näkymätön muovimeri – muoviroskaa löytyy joka kuutiometristä

Tunnustan, että olen siisteysintoilija. En voi hyväksyä muovitettua maailmaa. Olen asiassa nykyisin jopa niin pitkällä, että en pysty enää laittamaan muovista roskapussia toiseen roskapussiin -- koska jos haluan Maatuskan, niin käyn Pietarista hankkimassa semmoisen. Se nyt vain on typerää laittaa roskapusseja sisäkkäin.

Tunnustan, että olen ottanut monia muovipusseja katujen varsilta vienyt ne työpaikalla ja käyttänyt niitä roskapusseina. 15 vuoden kahvilatyöskentelyn aikana olen säästänyt maailman jopa tuhansilta 75 litran roskapussilta. Hyvin usein käytän työpaikalla jopa leipäpusseja roskasäkkeinä; yhteen pieneen leipäpussiin mahtuu yhden pienen kahvilan koko päivän roskat. Isommat roskat -kuten tyhjät pullot- vien yksitellen ulkoroskikseen -- ihan vaan siksikin, että siitä saa liikuntaa ja hyvää mieltä.
Olen miettinyt sitäkin, että jos kloonaisin itseni miljardiksi minuksi, niin minun ei silloin tarvitsisi kerätä muiden roskia. Pidän kaikkia roskaajia pelkkinä vauvoina, joiden jätöksiä aikuisten pitää siivota.
Suomessa heitetään roskalaatikoihin päivittäin miljoonia isoja jätepusseja, joiden sisällä on miljoonia pieniä roskapusseja. Aivan kertakaikkisen älytöntä. Yksikään ihminen ei voi varmuudella julistaa, että juuri hänen roskana pitämänsä muovipussi ei päädy mereen tai muuhun luontoon. Vaikka tietäisinkin, että minun tuottamani muovijäte päätyisi polttouuniin meren sijasta, niin olisinhan tosi nuija, jos tuottaisin muovijätettä vain siksi, että polttouunissa pysyisi tuli.

AL, 01.9. 2015: Merten muoviongelma riistäytymässä käsistä: Pian 99 % merilinnuista kantaa sisällään muovia
AL, 13.2. 2015: Tutkijoilta surulliset luvut: Jokaisella metrillä merenrantaa 15 kauppakassillista muovijätettä
AL, 9.5. 2012:  Tyynenmeren jättimäinen muovilautta tappaa: Näin järkyttävä on merieläinten kohtalo
Blogi, 29.6. 2009: Muovinporaustorni
Blogi label: Jätevuori

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Muovi on raaka-aine siinä missä joku muukin, jäte on vain ainetta väärässä paikassa.

Muoviroskapussi tuonne vaan nieluun, niin kohta se onkin dieselauton polttoainetta, milloinkahan ST1 tajuaa alkaa hyödyntää vanhoja lopetettuja kaatopaikkoja?

https://www.youtube.com/watch?v=DJQuVkwkp3A

Anonyymi kirjoitti...

Kerran kysyin eräältä kaivosgeologilta että mikseivät mene Kaatopaikkoja tonkimaan, sillä sieltähän löytyy useita eri metalleja, kuparia, sinkkiä tinaa, paljon enemmän kuutiometrissä kuin missään kaivoksessa, no siihen hän vastaa että: Kun ne on liian sekaisin siellä muiden sellaisten jätteiden kanssa ettei tällä hetkellä tunneta menetelmää niiden erottamiseksi.