keskiviikko 3. marraskuuta 2010

Poliitikkojen jahtaamat

Yhden totuuden politiikka vie pientä ihmistä kuin lastua laineilla:
HS: Mediakohu vie poliitikkoa kuin lastua laineilla.

Moniosaaja Sinenmaa perää poliitikkojen tekemisistä raportoivilta toimittajilta parempaa harkintaa. Sinenmaa on kirjoittanut Poliitikkojen jahtaamat -nimisen blogikirjoituksen, johon hän ei ole haastatellut mediakohuihin joutuneita poliitikkoja.

"Median tulee suhtautua poliitikkoihin kriittisesti, mutta on hyvä muistaa, että poliitikotkin ovat ihmisiä vain silloin, kun he yrittävät saada säälipisteitä", Sinenmaa sanoo, ja jatkaa:
"Poliitikoille ihmisyys on vain keppihevonen, jolla on hyvä ratsastaa aina silloin, kun poliitiikalla menee huonosti, tai kun poliitikko on yllätetty housut kintuissa. Muutoin poliitikot ovat syrjäytyneet ihmisyydestään."

Sinenmaan mukaan kansalaisten puheissa toistui, miten voimattomaksi ihminen tuntee itsensä poliitikkojen edessä. Jos lain säätäminen on alkanut vääristä tiedoista tai moraalittomuudesta, niitä ei saa mitenkään oikaistua, eikä lakia saa peruttua. "Haastattelemani kansalaiset kokivat, että asioiden kulkuun ei voi vaikuttaa. Sitä on kuin lastu laineilla.", kertoo Sinenmaa pienen ihmisen äänitorvena.
"Sen sijaan perustuslaillisille laeille löydetään yllättävän helposti porsaanreikiä ja niille voidaan myös säätää nopeassakin aikataulussa poikkeuksia", toteaa Sinenmaa hieman irvistystä suupielessään.

Sinenmaan mukaan näyttää siltä, että kun poliitikot ovat omaksuneet tietyn käsityksen tietystä ihmisestä tai ihmisryhmästä, ja sitä ei hevillä muuteta. Esimerkkinä poliitikkojen antamasta leimasta Sinenmaa ottaa esille maahanmuuttajat, joita poliitikot pitävät erittäin loukkaantumisherkkinä, lasimaisina olentoina, jonka seurauksena poliitikot ovat luoneet Suomeen ammattiloukkaajien ammatin, joiden tehtäväksi on annettu loukkaantua maahanmuuttajien puolesta.

Sama ylhäältä laskeutunut poliittinen asenne ja yhden totuuden liturgia toistuu myös tiedotusvälinessä. Koko media tuntuu huutavan yhdellä äänellä yhtä totuutta, kuten vaikkapa kritiikittömät maahanmuuttokirjoitukset osoittavat.
Jos sitten yksi poliitikko uskaltaa olla eri mieltä, niin koko poliittinen kenttä alkaa syyttämään häntä rasistiksi ja populistiksi.

"Monella muulla alalla kilpailu tekee kentästä monipuolisemman. Politiikassa se tuntuu tekevän kaikista puolueista samanlaisia.", Sinenmaa lopuksi toteaa.

Ei kommentteja: