torstai 18. huhtikuuta 2013

ALKOn Informaatiopakettien Kokemusasiantuntija

YLE, 17.4. 2013: Pauli Kiuru: OY ALKO AB:n "Hallintoneuvoston ei tarvitse viinejä maistella ja niistä lausuntoja antaa"

Alkon hallintoneuvostoon on ilmeisesti valittu raittiita henkilöitä, joilla on estoja itse hakea omilla rahoillaan viinaksia. ALKOn hallitukseen raittiustyön korostamiseksi on valittu myös raittiusliikkeiden edustajia, kuten EHYT ry:n toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi ja Pekka Puska THL:stä. Sari Aalto-Matturi on siis valittu raittiusliikkeen edustajana, ei minään yksityishenkilönä.
Ehkäpä ALKO:n hallituksen jäsenten olettaman mukaan ALKO:n hallintoneuvoston jäsenillä ei ole kokemusta alkoholijuomista, joten sen vakavan puutteen korjaamiseksi ALKOn hallitus, Sari Aalto-Mattrurin siunauksella, lähettää jokaiselle hallintoneuvoston jäsenelle suoraan kotiin  juhlapyhien aattona informaatiopaketin (kuvat);
todella upean suurehkon kotelon, jonka sisällä on joko joululahja, pääsiäisyllätys tai juhannusviinakset, koska ALKOn hallituksen jäsenet ymmärtävät, miten kehnoa se olisi ALKOn maineelle, jos hallintoneuvoston jäsenten pitäisi juhlapyhien aattoina seistä ALKOn jonossa...

Ehyt Informaatiopaketti-kotelo sisältää siis 12 pulloa viinaksia. ALKOn hallitus olettaa, että hallintoneuvoston jäsen juo yksin nuo 12 pulloa viinaksia sen juhlapyhän kuluessa, jolle se informaatiopaketti on tarkoitettukin. Erityisen huomioin arvoista on Informaatiopaketin lähetysaika, joka osuu Suomen suurimpien juhlapyhien yhteyteen.
Valitettavasti kävi niin surkeasti, että triathlonisti Pauli Kiuru ei tajunnut ALKOn hallituksen olettamaa, vaan hän meni ja kertoi tämän asian koko kansalle (Ilmeinen petturi, jota ei varmaan toiste valita hallintoneuvostoihin, koska hän paljastaa niiden ihme  kähminnät. suom. huom.).

On erityisen merkittävää, että raittiusliike EHYT ry:n toiminnanjohtaja ei itse kyennyt julkaisemaan saamiaan lahjuksiaan kansalle, vaan hän todellakin oli sisäistänyt ALKOn hallituksen ilmiolettaman, että kyseinen informaatiopaketti kuuluu henkilökohtaisesti hänelle itselleen, eikä hänen kuulunut kertoa saamastaan lasisesta informaatiotapaketista edes edustamalleen raittiusjärjestölle. Ainakin näin katson tapahtuneen. Ja kuten olettaa saattaa, niin informaatiopaketti on itsessään erityisen arvokas ilman sisältöäkin, sillä tuskimpa niitä 12 pulloa tuodaan ALKOn muovipussissa kotiovelle?

Olisi ollut EHYT ry:lle eduksi, jos sen toiminnanjohtaja olisi itse kertonut Suomen kansalle, millaisia lahjuksia OY ALKO AB jakelee hallituksensa -ja hallintoneuvostonsa jäsenille. Nyt Sari Aalto-Mattori ei ole uskottava, kun hän tämän informaatiopaketin julkitulon jälkeen sanoo, että asia on selvitettävä. Sillä selvääkin selvempää on, ettei Sari Aalto-Matturi olisi itse kertonut saamistaan juomista kellekään muulle, eikä hän mitä ilmeisimmin ole halukas selvittämään infomaatiopakettiaan ja sen raportointiolettamaa, johon kuuluu kunnon makustelu pohjanmaan kautta ja tyhjien pullojen palautus Alkoon, jotta myös ALKOn pullopalautus tulisi asianmukaisesti Alkon hallituksen tietoon.

Kysymys kuuluu, että kertoiko Sari Aalto-Matturi informaatiopaketeistaan edes EHYT ry:n johtoryhmälle. Vai katsoiko hän todellakin niin, että hänen pitää opiskella henkilökohtaisesti viinanmaistajaksi? Kysymys kuuluu, että missä määrin ALKO:n hallintoneuvoston jäsenet yleensä ovat antaneet palautetta ALKOn hallitukselle saamistaan viinaksista, vai ovatko he pitäneet makukokemuksensa ihan omana tietonaan?

Ainakin itse luulisin, että esimerkiksi asemansa ansiosta ALKOn hallitukseen tai hallintoneuvostoon päässeen henkilön pitäisi antaa yhdistyksensä johtokunnalle säännöllinen raportti kaikesta, mikä koskee ALKOa! Ei yksinkertaisesti voi olla niin, että peliriippuvaisetn rahoilla toimivan raittiusjärjestön toiminnanjohtajan saamat edut kuuluvat hänelle ja hänen perheelleen henkilökohtaisesti:

EHYT ry: Iina Järvi: Mobiiliapu-hankkeen Naistenpäivätapahtuma:
"Tarkoituksena on myös saada kokemusasiantuntijoiden asiantuntijuus käyttöön ja heidän äänensä kuuluviin. Työryhmä haluaa nostaa päihteitä käyttävien naisten aseman ja elämänolosuhteet näkyvämmin esille yhteiskunnassamme sekä herättää keskustelua asiasta."

YLE, 18.4. 2013:
"Reppanasta asiantuntijaksi" – kokemusasiantuntijuus tekee potilaasta parantajan
EHYT ry:ssä puhutaan nykyisin kokemusasiantuntijuudesta. Koska Sari Aalto-Matturilta ilmeisesti puuttui kokemus viinasten käytöstä, niin oli hieno asia, että hän on yksin napostellut niitä jouluisin, pääsiäisin ja juhannuksin. Toki on suotavaa, ettei ALKO:n hallituksen jäsen olisi absolutisti, vaan hänen kuuluukin olla hyvin perillä viinan vaikutuksista, jotta hän voisi neuvoa ALKOn hallitusta alkoholipolitiikassaan.

Katson, että ALKO haluaa hallintonsa jäsenistä kokemusasiantuntijoita, joten olisi siksi asiallista, että peliriippuvaisten rahoilla rahoitettu EHYT ry jakaisi toiminnanjohtajansa suulla kokemuksiaan viinoista kaikille niille, jotka kuuluvat EHYTin asiakaskuntaan, eli juopoille, jotta myös juopot voisivat valita ALKOn hyllyistä ne viinakset, jotka kelpaavat ALKOn hallintoneuvoston jäsenillekin.
Kansan varoilla toimivalle kansalaisjärjestölle kuuluu kansan sivistäminen myös viinaksien suhteen, jotta myös tavallinen kansalainen osaisi pitää pikkurillin lasista irti.

IL, 17.4. 2013: Alkolta 36 pulloa vuodessa:"Tietynlaista korruptiota"
US, 17.4. 2013: AL: Postipaketti loksautti kansanedustajan leuan – paljasti Alkon ”maan tavan”
AL, 17.4. 2013: Kansanedustaja ällistyi: Alko lähetti 12 pullon ”tutustumispaketin”
IS, 17.4. 2013: AL: Osa kansanedustajista saa Alkolta 36 pulloa vuodessa - "ei lahja"

PS. Itse olen hyvilläni siitä, että EHYTin toiminnanjohtaja ja kansanedustajat nauttivat informaatiopakettejaan, koska ihminen pystyy paremmin päätöksentekoon silloin, kun hänen ei turhaan tarvitse jännittää, eikä välittää muiden mielipiteistä. Suomi nostettiin hyvinvointiyhteiskunnaksi paljolti viinan voimalla, mutta viimeaikoina uskonnolliseen asemaan noussut raittiushysteria on paljolti tuhonnut hyvinvointiyhteiskuntaa, ja viinan tilalle on tullut ahneus ja kaikkea ulkoista suvaitseva epäisänmaallisuus.

Blogi, 04.5. 2013: Rötösherrat kiikkiin
Blogi, 02.1. 2013: Viinan voimaa poliitikoille
Blogi, 07.2. 2013: Nelos-olut ruokakauppoihin, taloustutkija vastaa
Blogi, 23.1. 2013: Palkkojen lasku, Viina, VR-monopoli hyvinvointivaltio


Ei kommentteja: