tiistai 30. joulukuuta 2008

esimerkiksi Venninen

Tänään tulee YLE TV1:ltä Johan Vennisestä kertovia dokumentteja. Venninen on erittäin mielenkiintoinen persoonallisuus. Mutta hänen omien sanojensa mukaan häntä ei saisi nostaa jalustalle, vaan pikemminkin muiden tulisi etsiä itsestään sitä sama sisua ja elämänvoimaa, jolla hän sai aikaan jotakin täysin uskomatonta.

Meissä kaikissa on sitä samaa voimaa, jota oli Vennisessä. Sen voiman saa esille vain asennoituminen elämään. Nykymaailmassa hyvin harvat ovat asennoituneet elämään; suurin osa ihmistä on asennoitunut vain rahan ahnehtijoiksi. Jos et tiedä, mitä on todellinen ihmiselämä, niin silloin suosittelen, että tarkastelet sellaisten ihmisten elämää, joilla ei ole päällimmäisenä ajatuksena raha ja sen tyydyttämätön lisääminen.

Rikkautta etsivien on varmaan täysin mahdotonta asennoitua elämään vaatimattomasti. Rahasta työtä tekevät kyllä osaavat nostaa jalustalle sellaisia ihmisiä kuten Venninen, mutta itse he eivät halua elää ylevää elämää.

Vaatimaton elämä ei ole mikään este itsensä toteuttamiselle. Päin vastoin. Ihminen voi olla oma itsensä vain silloin, kun hän ei vaadi muita rahoittamaan omia mielihalujaan; yhtä rikasta varten maailmaan pitää jatkuvasti synnyttää lisää ja lisää halpatyövoimaa, koska ihminen ei voi olla rikas, jos hän ei koko ajan vaadi lisää itselleen.
Yksilöllä voi olla enemmän rahaa kuin muilla vain siten, että se on muilta pois, joka käytännössä merkitsee sitä, että mitä rikkaampi sitä pienempi on hänen työpanoksensa.

Rikas vaatii muiden töitä itselleen, kun taasen vaatimaton osaa ja pystyy itse tekemään omalla kehollaan sitä, mitä hän tarvitsee. Vaatimatonta elämää varten ei vaadita yhtään halpatyötä tekevää ihmistä.

Tästä huomataan, miten hirvittävän väärässä on joka ikinen rahatalouden asiantuntija, jotka julistavat "ilosanomaa" jatkuvasta talouskasvusta, eli rahan arvon alentamisesta, jotta rikkaiden ei vaan tarvitse missään taloustilanteessa sormeaan nostaa oman elämänsä elämiseksi.

Vennisellä oli elämänarvoja, vaikka hänen eläessään yksikään rikas ei voinut Vennisen arvoja arvostaa. Ihminen ei arvosta toisen arvoja, jos hän ei pysty elämään niitä arvoja todeksi. Venninen todisti kaikille, että hänen arvojensa mukaan voidaan elää, eikä hänen arvojensa mukainen elämä ole keltään muulta pois.

Nykyinen maailman tilanne todistaa myös, että rikkaiden arvojen mukaan ei voida elää. Rahan maailma ei olisi voinut koskaan elää päivää kauemmin, jos kaikki olisivat rikkaita, eli jatkuvassa puutteessa. Rahan maailma pystyi kitumaan kaikki nämä vuosisadat vain siksi, että aina on ollut vennisiä; vaatimattomia ihmisiä, jotka ovat vain tehneet velvollisuutensa vaatimatta siitä rahaa tai kunniaa itselleen.

Venniset ovat tähän saakka pitäneet maailmaa pystyssä. Rikkailla ei ole mitään ansiota maailman jatkumiselle, vaan jokainen rikas vain köyhdyttää maailmaa, koska jokainen rikas elää yli varojensa; jokainen rikas, eli palkanvaatija vaatii itselleen koko työnsä arvon ja useimmiten moninkertaisesti; yksikään rikas ei tuota uutta arvoa maailman, koska rikkaat vaativat itselleen koko työnsä arvon.

Jos tai kun ihminen vaatii työstään ns. täyden korvauksen, niin jokaisen pitäisi silloin tajuta, että hän ei ole silloin yhteiskunnalle tuottava yksilö. Ihminen on yhteiskunnalle sitä tuottavampi mitä vähemmän hän vaatii työnsä arvoa itselleen. Täten huomataan triviaalisti, että kaikkein arvokkain ihminen on se, joka ei vaadi mitään arvoa työstään, koska silloin hänen työnsä arvo tule kokonaan ihmiskunnan hyväksi.
Vain vaatimaton ihminen voi olla täysin varma omasta arvostaan.

Tänä iltana TV1:ltä tulee Tositarina -dokumentti nimeltä Vennisen testamentti. Siinä Venninen testamenttaa koko elämäntyönsä ihmiskunnalle. Älyllisessä maailmassa ihmisen ei edes tarvitse erikseen testamentata elämäntyötään jälkipolville, koska jokainen älykäs sen tajuaa itsekin, että ihmisen kaikki aineellinen työ jää aina hänen jälkensä. Kukaan ei ota täältä mitään aineellista mukaan.

On vallan typerää estää ihmisiä elämästä vaatimatonta elämää. Rikkaat kuitenkin ikään kuin vahingossa silloin tällöin sallivat joillekin mahdollisuuden vennismäiseen elämään. Tosin, jos rikkaat olisivat tienneet, miten esimerkiksi Venninen elää, niin he olisivat kauhistuneet sitä ja vaatineet Vennistä lopettamaan heti moisen typeryyden, kuten että sokea muka voisi elää sellaista elämää, mitä erittäin älykäs näkevä ihminen parhaimmillaan voisi elää.

Miten moni palkalla eläjä on minullekin tullut sanomaan, että lopeta heti toi typeryys ja mene oikeisiin töihin (viittaus mun rakentamaan kivilinnaan)! Rikkaiden mukaan se ei ole oikeaa työtä, jota Venninen teki, koska Vennisen työ ei tuottanut rikkaille mitään taloudellista arvoa.

YLE: Johan on Venninen
Wikipedia: Johan Venninen
Blogikirjoitus: Johan E. Venninen

1 kommentti:

Stella Wiolet Helne kirjoitti...

Hyvä Hyvä!! Sääli kun ei enää ehditty viime vuonna kevätretkelle Venniselle. Mutta hänen muistonsa ja elämäntyönsä elää varmasti niiden ihmisten sisällä keitä hän on koskettanut persoonallaan ja dokkarilla. Monelle miettimisen aihetta. Ajankohtainen aihe. Hyvää Uutta Vuotta Katille!