torstai 11. joulukuuta 2008

Internet Browser OS

Google inc aiheuttaa päänsärkyä. Microsoft inc joutuu todennäköisesti pian alentamaan tuotteidensa hintoja, jos tai kun Google saa tuotua markkinoille selaimen, jolla voi ajaa ohjelmia, ja jonka lähdekoodi annetaan vapaaksi - kuten Google Android matkapuhelinten systeemiohjelmistona. Jopa Nokia inc joutuu ehkä jo ensivuonna tuomaan markkinoille Android-puhelimia...

Näköpiirissä on jo aika, jolloin tietokoneisiin ei tarvitse asentaa järjestelmää, vaan pelkkä selain, joka hoitaa kaikkia niitä tehtäviä, joita varten nyt tarvitaan hyvin raskaita järjestelmäohjelmistoja. Ehkäpä tietokone boottaa tulevaisuudessa suoraan internetiin ilman mitään esiasennettuja ohjelmistoja tai asennusmediaa.

InternetSelain on jo nyt tietokoneen käyttäjien pääasiallisin käyttöliittymä, millä ihmiset ovat kytkeytyneet bittimaailmaan. Selaimiin on kehitteillä koko ajan lisää internetin kautta toimivia miniohjelmia, gadgetteja. Firefoxin seuraava suuri päivitys tuo esille aavistuksia käsittää internet itsestään yhdeksi suureksi sovellusalustaksi.

Google Document tarjoaa jo nyt vapautta koneelle asennettavasta toimistosta.
Samoin vapaa ohjelmistokehitys on lyömässä läpi; monet suuret kaupalliset yritykset käyttävät jo nyt ilmaisohjelmia, kuten Firefox-selainta, netistä tulevia, selaimiin liittyviä gadgetteja, Linux-käyttöjärjestelmiä, Apache-palvelinohjelmistoa ja mySQL-tietokantaohjelmistoa.
Miljoonat vapaat nörtit pystyvät paljon parempaan kuin suurten ohjelmistotalojen ahneet ohjelmoijat, jotka ovat erittäin mustasukkaisia luomuksiensa suhteen. On se vaan kumma, miten muusikotkin ovat tekijänoikeuksiensa perään, mutta eivät tajua käyttävänsä tuhansien ja tuhansien nörttien työtä täysin korvauksetta!

Lisäksi tulee vaalien siirtäminen internetpohjaisiksi, jonka tulee perustua avoimeen lähdekoodiin, jotta äänestäjät voisivat luottaa niihin.

Kaikki nämä tulevat ajamaan suuret kaupalliset ohjelmistoyritykset ahtaalle. Kun tähän kasaan lisätään vielä rikkaiden ahneudesta syntynyt maailman talouden lamaantuminen, niin ei ole kovinkaan vaikea nähdä, miten maailma alkaa kokemaan rahajuoppouden vieroitusoireita.

Kestää toki aikansa ennen kuin rahajuopot, eli rikkaat ja poliitikot alkavat ymmärtämään, millaisia sekopäitä he ovat olleet.

Vitsi on juuri siinä, miten vapaa kehitys on pelottava vain niiden mielestä, jotka ovat sairaita rahasta; rahajuoppo on kuin viinajuoppo, jonka sietokyky kasvaa; Rikkaille on kehittynyt hyvä sietokyky rahaan, ja siksi he tarvitsevat joka päivä yhä suurempia raha-annoksia voidakseen tuntea olevansa rikkaita.

DigiToday: Google pani Quaken nettiselaimeen
SitePoint: Google’s Operating System Arrives - But Not From Google
TietoKone: Mozilla paljasti jo Firefox 4:n uutuuksia
TietoKone: Google: Android tulee tuhansiin puhelinmalleihin
YLE: Suomalaiset it-firmat paheksuvat Vanhasen Microsoft-kaavailuja
DigiToday: Linuxista jälki-istuntoa Texasissa

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Miten jakselet Sinenmaa ? Vieläkö asustat kivilinnassa ? Alkuperäistä tekstiä en osaa kommentoida mutta olisi mukavaa kuulla sinun kuulumisia.

sinenmaa kirjoitti...

Hei,
Mitäs tässä. Ihan hyvinhän sitä elämässä menee, vaik'ei hevosen selässä ollakaan; Älyttömät kakarat polttivat Kivilinnan mökin, mutta kaupunki oli ajoittanut hyvin asuntotarjouksensa tuhopolton kanssa yksiin, jonka otin vastaan, eli nykyisin majailen ihan epäluonnottomasti kerrostalossa