maanantai 22. joulukuuta 2008

Kriisinhallinta on krapularyyppy

Monia lääkäreitä varmaankin voisi turhauttaa, jos ihminen tulee uudestaan ja uudestaan kipeeksi samasta vaivasta. Montakohan kertaa esimerkiksi lääkäri suostuisi vaihtamaan ihmiselle uuden maksan, kun edellisen tuhoaa juopumuksen aiheuttama maksakirroosi...

Talouskriisien hallinta on periaatteessa samaa työtä, mitä lääkärit tekevät. Kriisinhallinta pyrkii parantamaan yhteiskunnan sitä kohdanneesta kriisistä. Kriisinhallintaa tekevien ihmisten toiveena voisi myös olettaa olevan, että tämä kriisi olisi se vihon viimeinen, ettei enää uudestaan tarvitse hoitaa yhteiskuntaa samasta kriisistä.

Toisin kuitenkin aina käy. Yksilö-ihminen kuolee lopulta jatkuviin kriiseihinsä, mutta miten käy yhteiskunnan, joka hoippuu kriisistä kriisiin? Miten kauan ihmiset sukupolvista toisiin jaksavat jatkuvasti korjailla yhteiskuntaa samasta syystä?

Yksittäiset ihmiset ilman kollektiivista muistia eivät kaiketi pystyisi huomaamaan yhteiskuntaa vaivaavan samanlainen juoppous mikä vaivaa lukemattomia yksilöitä. Mutta historiankirjoitus tuo esille sukupolvien ajan jatkuneita kriisejä, joilla kaikille on yksi yhteinen nimittäjä; Rikkaat.

Ennemmin tai myöhemmin historia paljastaa rikkaiden täydellisen alastomuuden. Silloin rikkaat eivät voi enää vedota palkkaamiensa talousoppineiden höpinöihin, joilla ne ovat voineet eksyttää auktoriteettiuskoisia yksilöitä, joilla ei ole ollut kovinkaan suurta halua ymmärtää menneisyyttä.

Nyt koko ihmiskuntaa on kohdannut kriisi, joka aiemmin on esiintynyt korkeintaan mannermaisena ilmiönä. Nyt siitä on tullut globaali kriisi, jonka syyt ovat edelleen samat, mitkä aiheuttavat paikallistakin lamaantumista. Tietysti talouden asiantuntijat yrittävät selittää tämänkin kriisin sillä, että lama on täysin luonnollinen ja erottamaton osa rahataloutta, jossa he tietysti ovat oikeassa, koska rahatalous on itsessään pelkkä katastrofi.

Viisas ihminen todellakin voisi kysyä, mitä järkeä se on jatkuvasti parantaa ihmiskuntaa kriisistä, kun se on vain oire paljon vakavammasta sairaudesta; ahneudesta. Talouskriisien hoitamisella ei todellakaan ole mitään parantavaa vaikutusta. Kriisien hallinta vain ehdollistaa rikkaat entistäkin lujemmin rahajuopoiksi. Kyse on ihan siitä, jos lääkärit hoitaisivat juoppojen krapulaa ja hulluuskohtauksia vain siksi, että juoppo pääsisi mahdollisimman nopeasti uudestaan ryyppäämään.

Ihmiskunnalle olisi ehdottomasti parempi, että tätä kriisiä ei lainkaan hoidettaisi mitenkään, vaan rikkaiden annettaisiin ihan itse kärsiä rahajuoppouden vieroitusoireet. Jos näin ei menetellä, niin rikkaat pääsevät taasen uudestaan humaltumaan rahasta, jota seuraa uusi lama, jonka syy edelleen täsmälleen sama; rikkaiden täydellinen typeryys, eli rahahulluus. JibJab - 2008 Year In Review:


Uusi Suomi: Britannian hallitus sai kirkonkirouksen: “Olette moraalisesti mädäntyneitä
Iltalehti: Nassim Talebin mukaan maailmaa ohjaavat taitamattomat kapteenit
Iltalehti: Niinistö: Nyt tarvitaan porukkahenkeä!
Googlehaku: Talouskriisi
HS: ABB varautuu EU:ssa ja USA:ssa suuriin oikeudenkäynti- ja korvauskustannuksiin
Iltalehti: Veroparasiittien varat virtaavat säiliöihin

Ei kommentteja: