sunnuntai 11. tammikuuta 2009

Suunnitelma B

Hyvä hallinto omaa B-suunnitelman. Mitä nykyinen hallinto voisi tehdä enää kansan hyväksi, jos vaikka supertulivuori heräisi? Ei mitään.
Hallinnolla tulisi olla suunnitelma B kaikille asioille. Hallinnon tulisi pystyä aloittamaan esim terveydenhuolto uudelta pohjalta, jos nykyinen terveydenhuolto tuhoutuu hallinnon mielettömän yksityistämishimon tähden.
Mutta, millainen B-suunnitelma voisi hallinnolla olla globaalin katastrofin varalta?


Olen hahmotellut uudenlaisen kaupungin, joka kävisi myös turvakaupungista siinä tapauksessa, että elämä maan päällä olisi vaikkapa vuoden ajan vaikeaa tai mahdotonta. Rakennetaan kaupungit maan alle; Tehdään maahan jättimäinen avolouhos, jonka pohjalta haarautuisi kuusi säteittäistä tunnelia, joiden varrelle tulisivat asunnot, varastot, tehdas- ja energiatilat ja ruuantuotantoon erikoistuneet tilat.

Itse avolouhoksen ylle tehtäisiin kosmisuutta edustava tieteiskupoli ja nerokkailla peilisysteemeillä päivän valo tuotaisiin alas. Hahmottelin jotakin tällaista jo vuosia sitten voidakseni esittää kaiken kritiikkini vastapainoksi myös toteuttamiskelpoista vaihtoehtoa.
Yllä pikaisesti esitelty maanalainen kaupunki säästäisi valtavasti energiaa lämmityksestä ja liikenteestä. Ja viime viikkojen uutisten vuoksi se soveltuisi erinomaisesti jo sellaisenaan kaupunkilaisten turvapaikaksi, jos todellakin sivilisaatiota kohtaisi jokin ennen kokematon onnettomuus.

Maanalaisen kaupungin rakentamiskustannukset olisivat rahataloudellekin taloudelliset, joskin nykyinen rikastumiseen perustuva poliittinen eliitti ei varmaankaan halua asunnoista ja rakennuksista edullista, koska siinä tapauksessa he eivät itse voisi rikastua. Rikkaillehan kaikki on ilmaista, joten heitä ei varmaan kiinnosta edullinen asuminen, joka kaiken lisäksi olisi jo valmiiksi suunnitelma B.

Mutta, poliitikot voisivat ihan oikeesti ajatella, että ei se nousukausikaan voi ian kaiken kestää, että eivät ne pörssikurssitkaan nyt taivaaseen asti voi nousta, että ei se kulutuskaan voi ian kaiken jatkua, että tsunami voi tulla uudestaan, että suunnitelma B:n voisi jo ihan oikeesti rakentaa jo nyt valmiiksi, eikä vasta sitten, kun eläminen maan päällä käy mahdottomaksi.

Iltalehti 15.1.-09: Avaruuskappaleet uhkaavat maapalloa
YLE: Julkinen terveydenhuolto saattaa romahtaa
Wikipedia: Supertulivuori
Astronetti: Komeetta- ja asteroiditörmäykset

Ei kommentteja: