Samsungin GS2-puhelimen haltijana ei paljoa enää Nokia kiinnosta, mutta pakko kai tässä on esittää, mikä oli vikana Nokian rappioon; ylimielisyys ja se, ettei Nokia välittänyt hevon paskaa suomalaisesta älystä, jota löytyy esim tästä.
Miten pystyt tekemään jotakin todella suurta? Kerrotaan, että muuan USA:lainen pikkupoika löysi kerran kadulta 10 centtiä. Hän ei suinkaan tuhlannut sitä karkkiin, vaan osti sillä pienen asian, jonka myi voitollisesti. ... Ja niin hänestä kasvoi eräs USA:n suurimmista patruuna-tyyppiä olevista kapitalisteista.
Mitä siis minä olisin tehnyt Nokia OYJ:n johtajana: Olisin tehnyt suuren kännykän, missä olisi käytetty lähes ilmaista käyttöjärjestelmää, eli tässä tapauksessa Google Androidia, jolle oli olemassa tuhansia kehittäjiä ja satojatuhansia valmiita sovelluksia. Se android-kännykkä olisi ollut Nokialle kuin se 10-centtinen sille pikkupojalle; myymällä miljoonittain android-pohjaisia supernäytöllisiä kännyköitä, Nokia olisi turvannut pääomansa, jolla olisi sitten voinut kehittää jotakin omaakin.
Nyt Nokian kassa on tyhjä juuri siksi, ettei sillä ole mitään, jolla vastaisi Samsungin haasteeseen. Samsungin oli helppoa haastaa Nokia, koska Samsungin johtaja toimi juuri niin kuin itse olisin toiminut Nokian ylijohtajana.
Nokia OYJ taisi ostaa karkin sillä löytämällään kolikolla. Imeskelköön rauhassa.
19.5. 2012, TiVi: Deutsche Bank: "Nokian harkittava siirtymistä Androidiin"
18.5. 2012, TalousSanomat: Suurpankki: Nokialla paineita vaihtaa Androidiin
18.5. 2012, Digitoday: Nokian kassa kuluu nopeasti - ”kyseenalaistaa olemassaolon”
18.5. 2012, HS: Sijoittajat pelkäävät Nokian kassan ehtyvän
Uusi Suomi.blogi: jonkun sadan miljoonan tuollaisen puhdasversisen luurin myynnin jälkeen Nokialla oltaisiin sitten voitu hieman panostaa omaa pääomaa sovelluksiin...Nykyisen taktiikan ongelma on se, että Nokia ei saa riittävästi pääomaa myynnistä, joka taasen laskee kaikkea muutakin.
Android-Nokiassa olisi ollut kyse taktisesta vedosta. Onhan se melkoisen typerää kuvitella, että yrityksen strategian tulee olla kuin sadan metrin suora juoksu; mieluummin yrityksen tulee pyrkiä päämäärään "virsta väärään kun vaaksa vaaraan" periaatteella. Yritys ei saa rakastaa tuotettaan niin paljoa, että hukkuu sen mukana. Nyt vain kävi niin, että Nokia ja nokialaiset eivät kyenneet edes uudistamaan rakkauttaan Nokiaan, vaan ehdoin tahdoin halusivat upota Nokian kanssa.
Nokia ajoi päin jäävuorta, mutta mitä tekivät nokialaiset, kiipesivät jäävuorelle turvaan.
Jopa paluu puuhakkeen valmistamiseen olisi ollut parempi kuin yrittää mennä pallo jalassa eteen päin, kun muut olivat jo lentämässä. Android olisi ollut se turvallinen ratkaisu, pelastusrengas, jolla Nokia olisi voinut turvata pääomansa säilymisen ja jopa sen kasvattamisen uusia haasteita varten. Ei se android olisi merkinnyt sitä, että nokialaisten olisi pitänyt luopua omistaan, vaan vain sitä, mitä Soroskin teki; ei saa laittaa hilloja samaan koriin silloin, kun on jo ollut markkinajohtaja. Yhden korin strategia on tarpeellista vain aloittamisessa, mutta jos markkinajohtaja päättää turvata vaikeuksien tullessa yhteen sulavaan koriin, se kertoo lähinnä alokasmaisuudesta.
Kuten varmaan jokainen huomannut, niin johtajan arvostaminen rahalla on huono liikeidea.
Rahalla ei saa uusia ajatuksia.
16.6. 2012, US-blogi: Ennustus Nokialle puhelimen tulevaisuudesta
10.6. 2010, Blogi: Nokia pioneerilajina
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti