maanantai 28. toukokuuta 2012

Tutkimuksia somalitutkimuksesta Suomessa

Yliopistoissa aletaan tutkia somaleita, koska siitä saa niin hienokuuloisen sanan:
"Somalitutkimus". 28.5. 2012, Iskelmä Rex: Somalitutkimus sai 600.000 euroa
"Yliopistonlehtori, dosentti Päivi Harinen yhteiskuntatieteiden laitokselta (Joensuu kampus) sai 599 936 euroa tutkimushankkeelle, jossa on tavoitteena luoda uusia teoreettisia ja menetelmällisiä lähestymistapoja somalimaahanmuuttajien elämän, kansallisuuskokemusten ja kuulumisen tunteiden rakentumisen tutkimukseen. Tutkimusrahoitus on nelivuotinen."
Muiden kansallisuuksien tutkimiseen ei voida tuhlata tuollaisia summia, koska
miltä kuulostaisi esimerkiksi uutinen: "Venäläistutkimus sai miljuuna euroa"?
Kuka toimittaja mukamas kykenisi luomaan tuollaisen sanahirviö-otsikoinnin?

Ja mitä sanoisikaan Putin, jos heitä alettaisiin tutkia Suomessa? Tai peräti Minnesotassa? Mitä järkeä on tutkia venäläisen tunteiden rakentumista Minnesotassa? Ja mitä voidaan sanoa siitä, kun yliopiston tutkijan työhypoteesina olisi, että venäläisillä on peruserilainen tunnemaailma suomalaisin verrattuna? Mielestäni tuo kuulostaa antropologialta? Tai vähintäänkin se on Somalian pilkkaamista -- pitää nyt somaleita tutkimuskohteina.

Mitä tutkittavaa somaleissa on? Ovatko kenties somalit itse omilla tunteillaan saaneet aikaan sen olotilan, missä Suomen valtio joutuu tilanteeseen, joka saa somalit antropologisen mielenkiinnon kohteeksi? Missä viipyy somalilainen versio Johan Bäckmanista? Ainakin Somalian tulisi ehdottomasti reagoida siihen, että heidän kansallisuus on asetettu Suomessa eri arvoiseen asemaan.

Vaadin Suomeen vietnamilaistutkimusta miljoonalla eurolla, mutta ruotsalaisten tunteiden tutkiminen olisi niin haasteellista, että siihen pitäisi saada ensialkuun kymmenen miljuunaa. Ei pidä unohtaa myöskään romanilaisten tunteiden kehittymistä täällä ja Italiassa, joten siihenkin tasapuolisuuden tähden viisi miljuunaa. Loput sata ja kymmenen eri kansallisuutta voitaisiin tutkia siellä sun tuolla miljardin könttäsummalla.

Muuten? Onko valtio rasistinen, kun se pitää somalilaisten tunteita erilaisina kuin muiden ihmisten tunteita? Suvaitsevaiset tietävät, että väkivalta on suomalaisten geneettinen erityispiirre, mutta minkä geneettisen erityispiirteen suvaitsevaiset näkevätkään somaleissa, että sen tutkimiseen pitää laittaa miljuunia? Vai onko kyse lopultakin vain oman suojatyöpaikan säilyttämispyrkimyksistä?

Blogi: Suomen unelma-ammatit
2009, YP-Stakes: Kommentti Päivi Harisen avaukseen (YP 3/2009)

Ei kommentteja: