tiistai 11. lokakuuta 2016

Talousnobelisti kehitti uuden virittimen

Kun Bengt Holmström puhui työstään, hän kertoi, miten taloustiede on korkeampaa matematiikkaa, ettei sitä ihan lukion matematiikkalla tehdä. Peliteoria ja kaikki, joita pitää numeraalisesti pyöritellä ennen kuin palaset loksahtavat yhteen.

Ihmettelen vaan, että kuuluuko nobelisti Bengt Holmströmin sopimusteoriaan idea jatkuvasta kasvusta? Jos jatkuva kasvu on osa Bengt Holmströmin sopimushimmeliä, niin ainakaan minä en voi kovin suuresti sitä arvostaa.
Vähän kyllä aavistan, että tämä tämän päivän kuuluisin suomalainen kannattaa jatkuvan kasvun teoriaa: IS/TS, 10.10. 2016: Nobel-voittaja Holmströmin resepti Suomen menestykselle HS:ssa: Tarvitaan lisää wahlrooseja -- että Bengt Holmströmin sopimusteoria on jatkuvan kasvun ideologian yksi haara.
"HS:n Kuukausiliitteen haastattelussa vuonna 2009 Holmström itse sanoi, että kaikki nobelistien puheet saavat liian suuren painoarvon. Ketään ei pitäisi Holmströmin mukaan kuunnella vain sen takia, että puhuja on saavuttanut tietyn statuksen."
Oma rikkaita kuvaava teoriani sanoo, että valtio on rikkaiden yksityinen rahantekone ja lainsäädäntä on sen koneen viritin, jolla valtio optimoidaan rikkaille. Nyt näyttää vahvasti siltä, että Bengt Holmströmin sopimusteoria on vain sen koneen virittimen päivitys:
Kun rahakoneen virittimestä saadaan uusin malli markkinoille, niin silloin valtio tuottaisi rikkaille vielä suurempia voittoja ja köyhät saataisiin sen uuden virittimen ansiosta ajattelemaan positiivisesti, miten hyödyllisiä he ovat rikkaille.

Rikkaat ovat kuin keskenkasvuisi nulikoita, joita heikot jäät houkuttavat. Talousteoreetikot ovat rikkaiden virallistamia asiantuntijoita, joiden tehtävänä on kehittää rikkaille sellaisia finanssivekottimia, joiden avulla rikkaat voivat liikkua heikoilla jäillä ilman suurempaa pelkoa kapinasta. Kun nyt tämä sopimusteoria saadaan toimimaan, niin sen avulla köyhät saadaan uskomaan hyvässä uskossa, että he ovat oikeasti oikeita osapuolia sen tuloksen aikaansaamisessa, joka tuottaa rikkaille jatkuvaa kasvua.

Bengt Holmström on itse sanonut, että hän tahtoo maailmaan lisää miljonaareja. Josta triviaalisti nähdään, että Bengt Holmströmin sopimusteorian matematiikassa on yhtälöitä, joiden ainoana ratkaisuna on vähintään kuusi nollaa tai jopa yhdeksän nollaa. Siinä on kyllä selvästi kuultavana, miten sellainen yhtälö loksahtaa päähän kuin halko, joka todistaa, että sopimusteoria on kuin onkin luonnonlaki, jonka on tarjonnut "Jumalan käsi":
Monessa työssään Holmström on kehittänyt matemaattisia malleja. ”Kun ne toimivat, tulee sellainen olo, että miten onnekas olin. Kun palaset loksahtavat itsestään kohdalleen, ajattelee, että jopa oli tuuria.”
Miten olisi, jos meillä olisi talousneroja, jotka saisivat nooppeleita siitä, että ovat laskeneet yhtälönsä jatkuvan laskun idean läsnäolossa? Nyt nimittäin on niin, että poliitikot eivät voi hyväksyä mitään sellaista teoriaa, joka ei tue jatkuvan kasvun ideologiaa, koska vain sen puitteissa valtio on rikkaiden yksityinen rahankone.
Blogi, 7.1. 2013: Muurahaisten talousoppi
Google: Jatkuvan laskun ideologia

PS. Bengt Holmströmillä oli ja on minunkin mielestä monta hyvää pointtia, kuten vihjailu työmarkkinajärjestöjen liian suuresta vallasta osoitti.

Ei kommentteja: