tiistai 19. syyskuuta 2017

Sukupuolineutraali kieli on viisaita varten

Ruotsissa -- joka on (tai oli) maailman toiseksi paras maa-- on vasta hiljattain viritetty keskustelua itse kielen sukupuolittuneisuudesta, kun taasen Suomessa on jo pidempään ollut halua kehittää kieli täysin sukupuolineutraaliksi.
US, 30.7. 2014: Ruotsin kieleen syntyi uusi sana – ”Tässä suomalaiset ovat svea-mamman edellä”
Suomi24, 29.3. 2012: Ruotsalaiset kääntävät nettisivuja sukupuolineutraaleiksi!
The Local, 29.3. 2012: Swedes launch 'sexless' web search tool
Se tosiasia, että maailman toiseksi parhaassa maassa halutaan päästä eroon sukupuolipronomineista pitäisi olla suomalaisille ainoastaan todiste meidän kielemme paremmuudesta. Mutta. Myös meidän tulee itsekin kehittää kieltämme yhä paremmaksi, joka nyt tässä ajassa on suhteellisen helppoa, kun pitäisi ainoastaan poistaa ammattinimistä sukupuoleen viittaavat sanat. Kuudentuhannen vuoden kuluttua tämän maailman ihmisten puhumien kielien pitäisi olla jo paikallisuniversumimme tasoisia, jotta vuoropuhelu muiden maailmojen kanssa olisi mahdollista.
Yhteiskunta ei voi olla kehittynyt maa, jos sen ihmiset eivät halua tarkoituksellisesti kehittää puhuttua kieltään. Se ei ole inhimillistä kehiystä, jos kielen kehitys jätetään satunnaisten älyttömien slangi-ilmaisujen tasolle, ja toivotaan, että niistä muodostuisi kieleen uusia sanoja.


Älyllisten olentojen puhuma kieli ei voi olla kehittymättä sukupuolineutraaliksi, koska älylliset olennot haluavat esittää asiansa lauseiden sisällä. Nainen ei voi olla lauseessa asiasisältö, jos se on ammattisana tai vieläkin pahempaa; pronomini. On ehdottomasti älykkäämpää ilmaista toisen sukupuoli lauserakenteessa kuin heti töksäyttää joku älytön pronomini, joka ei jätä toisen järjelle juurikaan mahdollisuutta olla älykäs. Esimerkiksi:
Eka Lentoemäntä; Toka: Aijaa, semmoinen tapaus. Kuten huomataan, niin sukupuolinen ammattinimike saa toisen aivot heti halveksimismoodiin, joka on yksi yhteen uskonnollisuuden kanssa.

Sukupuoli ei voi olla lauseen asiasiältönä silloin, kun vaaditaan, että toisen ihmisen alapään genotyyppi pitää näkyä sanasta, jolloin kielen käyttö on kovin köykäistä, eikä sillä voi silloin mitään muuta kuin alistaa muita uskonnollisin muotomenoin. Sukupuolitetut kielet saavat puhujissaan aikaan lähinnä alapäähän liikettä, kun taasen yläpää jää pahasti sen varjoon.

Sukupuolittunut kieli sitoo ihmisen ja etenkin miehet yhä edelleen eläimellisyyteen.
On helposti nähtävissä, että naisen alistettu asema uskonnoissa johtuu ensisijaisesti kieleen integroidusta sukupuolesta, jolloin sellaisen kielen puhujan on melko mahdotonta olla toisia kohtaan tasa-arvoinen.
Sukupuolitetun persoonapronominin ja sukupuolisanojen etymologiat juontuvat siitä ajasta, jolloin juuri eläimellisyyden taakseen jättäneet miehet uskoivat olevansa naisten vartijoita samalla tavoin kuin mudenkin eläinlaumojen urokset.  Sana "Man" on alunperin tarkoittanut vartijaa ja woMan on tarkoittanut vartioitua, vartijan omaisuutta.
Eteläisissä maissa mesten ei tarvinnut tottua naisten läheisyyteen:
Lämpimissä maissa urosihminen ei tarvinnut naisenpuolta muuta kuin suvunjatkamiseen. Etelän urosihmiset joutuivat syrjimään naisia heti aikojen alussa, koska he eivät tarvinneet naisen kehon lämpöä, joten siksi etelämaissa miehet kehittivät erityisen raakoja tapoja alistaa naisia ja niistä tavoista kehittyivät kaikki suuret uskonnot. Uskonnot ovat sellaisten miesten luomuksia, jotka eivät eläessään tottuneet naisten läsnäoloon. Kaikkien aavikkouskontojen perusideana on naisten alistaminen.

Pakkasilla se on vaikeaa nussia, mutta sitäkin helpompi tuntea läheisyyttä:
Kylmässä Pohjolassa miehet eivät kokeneet olevansa naisen vartijoita, koska miehet ja naiset tarvitsivat pakkasilla toinen toistensa kehonlämpöä, jolloin entisajan suomalaiset eivät voineet pitää toista sukupuolta vähemmän tasa-arvoisena, joka merkitsi myös sitä, että Pohjolan miehet eivät edes voineet ajatella pakottavansa naisia säkkipukuihin, koska täällä ihmissuku olisi sammunut heti ensimmäisten pakkasten tultua, jos sukupuolet eivät olisi totutelleet toistensa läheisyyteen.
Blogi, 19.11. 2011: Suomen kieli uskontojen tuho
us-Blogi, 20.11. 2011: Naisten alistettu asema uskonnoissa johtuu kielestä

Suomalaiset  ovat kaikkein lähimpänä sivistystä, mutta yhä edelleen suomen kielessä on sukupuolittuneita sanoja, joiden tähden suomalaiset eivät voi nousta sivistyksen reheville ylängöille, missä älykkyys pääsisi viisauden vaunuissa todelliseen kukkaloistoon.
YLE, 19.9. 2017: Nainen voi olla kirvesmies, mutta mies ei suostu bingoemännäksi
tutkijoiden mielestä sukupuolineutraaliin Suomeen on vielä matkaa


AL, 18.9. 2017: Miksi Aamulehden kielen tasa-arvolinjaus yllätti niin monet?
YLE, 17.9. 2017: Sukupuolineutraaleja termejä pohditaan nyt myös muualla kuin mediassa
YLE, 17.9. 2017: Aamulehti käyttää eduskunnan puhemiehestä jatkossa nimitystä puheenjohtaja

Omia pohdintojani kielestä ja sen merkityksestä kulttuuriin, uskontoihin, naisten alistettuun asemaan ja erityisesti yhteiskunnan kehittymiseen:
Blogi, 12.12. 2016: Suomen kieli on kevyt taakka
Blogi, 10.12. 2016: Kieleen integroitu tasa-arvo
Blogi, 30.07. 2014: Ruotsalaiset haluavat lopettaa Stanfordin vankilakokeen
Blogi, 11.01. 2013: Sukupuoli ihmisen ominaisuus ei-olemus
Blogi, 01.04. 2012: Munakas sukupuolineutraali kieli
us-Blogi, 29.3. 2012: Ruotsin kieleen kriittinen päivitys
us-Blogi, 8.2. 2012: Onnelliset suomalaiset kehuvat Suomea
Blogi, 2.11. 2011: Miksi Ruotsi on Pohjolan tasa-arvottomin maa?
Blogi, 11.07. 2011: Sukupuolineutraali yhteiskunta
Blogi, 01.02. 2011: Looginen suomen kieli
Blogi, 30.01. 2011: Sukupuolineutraali maailma
Facebook, 19.9. 2017: #Kielenhuoltoa, #Kielimuuttuu

IS, 16.3. 2016: Suomea äidinkielenään puhuvilla korkeampi älykkyysosamäärä kuin suomenruotsalaisilla

1 kommentti:

Brainleak kirjoitti...

Kuten uskonnot eivät ole keskenään tasa-arvoisia, niin myös kielissä on hyviä ja huonoja.

Joku voi arvostaa korkeallekin sitä, että hän joutuu opettelemaan jopa esineiden sukupuolet, jolloin hän ei voisi käsittää sellaista kieltä, missä sukupuolia ei voi kielellä erottaa, vaan asia pitää kertoa lauseilla.
Youtube, 15.9. 2017: ESL Students Learn New Gender Pronouns | We the Internet TV

Youtube, 5.7. 2013: Gender Neutral Pronouns: They're Here, Get Used To Them

Voihan se olla jonkun mielestä tosi hienoa, että kielessä joka ikiselle asialla on ainakin kaksi eri sanaa, sukupuolta, koska silloin voi ainakin kehua sillä, miten kehittynyt kieli on, kun kielessä miljoona täysin hyödytöntä sanaa.

Olenkin antanut itseni kertoa, että suomen kielen prosessointi ei rosvoa aivoilta prosessiaikaa, jolloin suomenkielisillä riittää ajatusenergiaa tärkeämpiinkin asioihin, kuten yhteiskunnan kehittämiseen, joka huomataan tästäkin: Suomi paras maa

Blogi, 23.8. 2017: Uskonnot ovat ihmisyyden haittaohjelmia