sunnuntai 13. elokuuta 2017

Talousnobelisti Holmstrom opettaa vaatimattomuutta

HS, 12.8. 2017: Talousnobelisti Holmström: Suomalaisten pitäisi hyväksyä, että maksussa olevia eläkkeitä voidaan leikata

Huomaan, että talouden nobelisti, professori Bengt Holmström, on riviensä välissä tullut Sinenmaan linjalle, mitä tulee vaatimattomaan elämään. Mutta nobelisti ei vielä kehtaa julkijumalattomasti opettaa vaatimatonta elämää, vaan vain tahattomasti vihjaa rivien välistä, että ihmisen olisi vähän niinku pakko kiristää vyötä, jos vain poliitikot hänen oppinsa mukaisesti hieman alkaisivat höyläämään rikkaiden supereläkkeitä:

IS, 13.8. 2017: Yli 4 000 euron tulot, hulppea asunto ja kallis auto – tällainen voi olla ”rikas köyhä”
TE, 18.5. 2015: Rikkaat mutta köyhät - HS: Velkaneuvonnassa uusi ilmiö

Minusta se on aika tyhmää puhua eläkkeiden leikkaamisesta, koska vaatimatonkin eläke riittäisi vallan mainiosta, jos vain talousasiantuntijat ensin itse osaisivat elää vaatimatonta elämää. Edellytän talouden nobelistilta edes sen verran ymmärrystä, ettei aleta sorvailemaan seurauksia, vaan pureudutaan niihin syihin. Seurauksia sorvailemalla syyt pysyvät edelleen samoina.

Ylisuuret eläkkeet ovat seurausta jostakin.
Voi tietysti olla yllätys jopa talousnobelistille. että niin korkeat palkat kuin ylisuuret eläkkeetkin ovat seurausta ahneudesta. Joidenkin päättäjien on ollut pakko toimia ahneesti säätäessään palkat, eläkkeet ja elinkustannukset kestämättömiksi. Onhan se ollut lähinnä mieletöntä politiikkaa asettaa sellaisia ihmisiä lainsäätäjäehdokkaiksi vaaleissa, jotka eivät osaa ajatella korkeita ajatuksia täysin ilmaiseksi.
Poliitikko, joka vaatii asemaa rikkaiden joukosta, ei voi mitään muuta kuin tehdä ahneille kivaa politiikkaa.

Talouasiantuntijoille ei tule mieleenkään opettaa leikkauspolitiikan sijaan vaatimattomuutta, koska he itse eivät osaa elää vaatimattomasti, taloudellisesti. Sen sijaan jopa talousnobelistit ovat keskittyneet vain lillukan varsiin, koska vaativaisina ihmisiä he eivät tajua, miten vaatimattomuus voisi olla ratkaisu koko ihmiskunnan ongelmiin, missä ylisuuret eläkkeetkin ratkeaisivat heti, jos vain talousasiantuntijat alkaisivat puhumaan vaatimattomuuden puolesta.
Vaatimaton ihminen ei voi vaatia edes halpatyövoimaa, joten vaatimattomuus estäisi ihmiskunnan liikakasvunkin, mutta sehän ei käy päinsä yhdellekään talousasiantuntijalle, koska ilman köyhiä kukaan ei voisi rikastua.

Pienehkö sivistysanakirja: Vaatimaton: Ihminen, joka ei vaadi mitään.

Jokainen ylivelkaantnut on itse yksin syypää, jos hänellä menee taloudellisesti huonosti. On ihan turha puhua ylisuurista eläkkeistä, koska kaikki hinnat, eläkkeet ja palkat ovat nousseet suuriksi vain siksi, että poliitikot ja heidän virallistamat asiantuntijat eivät itse osaa elää vaatimatonta elämää, jolloin he ovat kyvyttömiä puhumaan vaatimattoman elämän puolesta.

Vaatimattomuus on viisautta.
Viisas pystyy olemaan vaatimaton myös silloin, kun hänellä on pienet tulot, mutta poliitikot ja muu älymystö ei pysty elämään vaatimattomasti, vaikka he saisivat miten paljon etuoikeuksia tahansa.

Ahneet, omaa etua ajavat poliitikot eivät pysty virallistamaan sellaista ihmistä talouden asiantuntijaksi,  joka elää taloudellista elämää, koska kaikki nämä nykyiset taloudet vaativat jatkuvaa inflaatio ja jatkuvaa velalla eläimistä, sillä mitenkään muutoin rikkaudet eivät voisi kerääntyä harvoille. Maailman velan määrä kasvaa tänä vuonna 44 300 miljardiin dollariin , ja USA:n velka ylittää tänä vuonna 20 biljoonan dollarin rajan.
Ja kaikki nuo luvut ovat seurausta virallisten "talousasiantuntijoiden" opeista.

Itse käsite talousasiantuntija on talouden irvikuva, koska talousasiantijoita on oletusarvoisesti kielletty puhumasta mitään taloudellisesta (vaatimattomasta, suom. huom) elämästä. Talousasiantuntijat pystyvät ainoastaan tahattomasti puhumaan vaatimattomuudesta, mutta he eivät itse tajua sitä, että joka kerta kun asiantuntija puhuu jonkun kuluerän leikkaamisesta, niin itse asiassa silloin ja siinä hän vaatii leikkauksen kohteita elämään vaatimattomammin.

Talousasiantuntijoiden neuvot eläkkeiden ja palkkojen leikkaamisesta ovat yhtä tyhjän kanssa,  koska yksikään talousasiantuntija ei pysty itse neuvomaan, miten sitten ihminen voisi elää hyvää ja onnellista elämää pienemmillä tuloilla.

Jos talousasiantuntijat olisivat vaatimattomuusneuvojia, niin silloin he tietysti eivät voisi mitenkään opettaa inflaatiotaloutta ja ylistää velkataloutta. Tästä huomataan, että kaikki viralliset asiantuntijat opettavat pelkästään huuhaata.

Blogi, 8.8. 2017: Vaatimattomuus on rikkaiden helvetti
Blogi, 6.1. 2013: Taloushuuhaata yliopistoissa
Blogi, 21.8. 2016: Taloushuuhaata yliopistoissa 2

1 kommentti:

Brainleak kirjoitti...

Vaatimattomuus on taloudelle samaa mitä Pienimmän Vaikutuksen Periaate on energialle.

Luonnossa kaikki pyrkii kulkemaan lyhintä polkua pitkin, säästämään energiaa. Jopa valohiukkanen noudattaa pienimmän vaikutuksen periaatetta. On luonnollista olla energiataloudellinen, eli vaatimatta liikaa energiaa.

Sen sijaan ahneet toimivat täysin luonnottomasti vaatiedaasn sellaista elämää, että sen pitä vaikuttaa mahdollisimman laajasti ja epoätaloudellisesti. Jokaista rikasta kohden pitää olla jatkuvasti kasvava köyhien armeija, halpatyövoimareservi, kun taasen yhtä köyhää kohden on korkeintaan rikkaan hilsettä.

Kun ihminen tekee oikopolkuja, niin siinä ja silloin hän toteuttaa pienimmän vaikutuksen periaatetta, eikä edes itse tajua sitä. Ei ole kummoistakaan olla vaatimaton, kun on viisas.