tiistai 1. helmikuuta 2011

Looginen suomen kieli

Suomi ja suomalaiset ovat monesti maailman huippua ja parhautta.
Mutta nyt tuli esille se, missä olemme ylivertaisia, lukemisessa;

Aamulehti: Tässä Suomi on ylivoimainen! (Päivitys 25.9. 2016. AL-Sivu on poistettu, mutta siinä oli juttua, miten suomalaislapset oppivat kirjoittamaan ja lukemaan noin kaksi vuotta aiemmin kuin muunkieliset, joka johtuisi suomenkielen loogisesta rakenteesta: Suomalaislapset saavat oppimiseen kahden vuoden etumatkan...)
Update, Blogi, 10.12. 2016: Kieleen integroitu tasa-arvo

On kauan ollut tunnettua, että kielenpuhuja, jonka kirjoitusasu ja puhe täsmää, pärjää maailmalla paremmin lukemisessa kuin sellaiset, joilla on vaikeuksia kirjoittaa omaa puhuttua äidinkieltään; Amerikassa tavauskilpailut ovat hyvin suosittuja, koska ihmiset eivät osaa siellä tavata omaa kirjoituskieltään. Kerrotaan tarinaa suomalaisista, jotka ovat joutuneet tai päässeet mukaan sellaiseen tavauskisaan -- ja ovat jopa voittaneet - ja helposti.
Suomen kielisille tuskin aukeaa kovin helposti, mitä ideaa on järjestää tavauskilpailuja; meillä lähes jokainen saisi sellaisesta täydet pisteet.

Suomalaisten paremmuutta erilaisissa kansainvälisissä vertailussa selittää varmaankin suomen kieli. On helppoa olla hyvä, kun ajattelun kieli ei itsessään lisää ajattelun vaikeutta.
Luullakseni kieli näyttelee hyvin suurta roolia siinä, miksi esimerkiksi afrikkalaiset ja arabiankieliset eivät pärjää maailmalla; heidän aivonsa joutuu koville jo pelkän kielen ajamisen takia; arabian kieli kuluttaa suuren osan aivokapasiteetista, jolloin siitä jää vähemmän itse ongelmien ratkaisuille.

Muistelen, että joku amerikkalainen kielitieteilijä ehdotti jo kymmeniä vuosia sitten, että suomen kielestä tulisi tehdä maailman kieli. Oli varmaan pätevä sellaisen asian sanomiseen tutkittuaan koko elämänsä eri kielten ominaisuuksia ja niiden hyödyllisyyttä ihmiselle; suomen kieli oli hänen mielestään kaiketi hyödyllisin kieli, eli juuri sellainen, joka ei turhaan kuluta ihmisen aivokapasiteettia... Suomalainen saa keskittyä olelliseen...

Järjestelmällä on merkitystä. Joku Nokia OYJ:n johtajista tosin väitti viime vuoden puolella, että (kännyköiden) järjestelmillä ei enää ole mitään merkitystä. Minun mielestä asia on juuri päin vastoin; järjestelmä on sitä parempi mitä vähemmän sen ajaminen koneen muisteissa vie koneen tehoja.
Esimerkiksi Microsoft Windows syö prosessorin kokonaistehosta suuren osan, joten itse ohjelmille ei jää kovinkaan paljoa prosessoriaikaa, kun itse järjestelmä haluaa omia prosessorin kokonaan itselleen. Eri tietokonejärjestelmät eivät ole tasaveroisia, jonka Nokia joutuu nyt karvaasti oppimaan, kun Google Android tulee ja jyrää...

Myös ihmiskielet (ihmisen käyttöjärjestelmät) eivät ole tasavertaisia. Alussa olevaan tutkimukseen viitaten voin sanoa, että suomen kieli on paras kieli ihmiselle. Jos noin ei olisi, niin silloin tietysti me suomalaiset emme olisi huipulla niissä monissa tutkimuksissa, jotka viimeaikoina on tuoneet Suomea esille:
  • Vähiten taikauskoisia
  • Fiksuimmat nuoret
  • Euroopan onnellisimpia
  • Puheliain kansa
  • Maailman onnellisimpia
  • Paras velanmaksaja
  • Suomi on paras
  • Paras oppimisessa
  • Ykkösiä ruokahuollossa

Yllä oleva lista on vain viitteellinen Suomen paremmuuteen. Uskon toki, että asiaan vaikuttaa myös geenit, mutta koska nykyaikalaisia vaivaa vielä eugeniikan nimissä tehdyt kauheudet, niin siksi tässä on parempi sanoa, että suomalaisten paremmuus johtuu yksinkertaisesti suomen kielestä, jolla on helppoa ajatella muutakin kuin sitä, miten kieltä pitäisi käyttää; muilla kielillä ihmisen pitää liiaksi keskittyä itse kielelliseen ilmaisuun, joka taasen ei vaadi suomalaiselta juuri lainkaan aivoenergiaa, joten suomalainen voi kohdistaa järkeilynsä lähes kokonaan objektiivisesti itse ongelman ratkaisuun.

Me olemme hyviä ratkaisemaan erilaisia ongelmia, kuten Neuvostoliittokin oppi sen motti-sanana.
Jos suomalaiset olisivat joutuneet suurta ja mahtavaa Neuvostoliittoa vastaan ruotsinkielisinä, niin siitä ei olisi hyvää seurannut edes Ruotsille; Ruotsi olisi tätä nykyä osa vapautuneita neuvostotasavaltoja. Ruotsin paras asia lännessä on Norja ja sen ylittämätön vuoristo eteen työntyvine valtamerineen, ja idässä Ruotsin paras asia on suomen kieli; ilman noita seikkoja Ruotsi ei olisi Ruotsi-the world in flames

Nykyään me emme voi enää hyökätä ja valloittaa maailmaa aseilla. Mutta me voisimme valloittaa maailman sillä, joka on paras asia, mitä maailmalla on tarjota: Suomen kieli -- yhdistettynä suomalaisiin geeneihin. Ehdotan, että Suomen brändi-työryhmä tekee listan kaikista niistä asioista, joissa olemme parhaimpia. Ja esittää niille tieteellisen selvityksen, miten asianlaita seuraa suomen kielestä, miksi näin on.

Myös ns. negatiiviset seikat tulisi listata, koska me emme voi tänään tietää, mitä hyvää esimerkiksi viinapäästä huomenna löydetään; voi hyvinkin olla, että viinapään huomattaisiin tuottavan jotakin positiivista, joka muilta puuttuu, kun se liitetään vaikkapa rämäpäisyyteen, jossa me myös olemme vielä parhaita (moottoriurheilu, mäkihyppy,...

Antakaamme maailmalle rauha; Tehkäämme siitä suomen kielinen ja mielinen

Blogi, 19.11. 2011: Suomen kieli uskontojen tuho
Magneetti media: Miksi Afrikka ei menesty?
Lenz-online.de: Finnisch, die Weltsprache:
"Suomen kieli on pidempi ja parempi loitsuja kuin mikään muu kieli."
Mitä Suomi on: "Suomi olisi huvittavampi maailmankieli kuin ranska"

Päivitys Ruotsista:
Aamulehti 29.3. 2012:
Ruotsalaiset kääntävät nettisivuja sukupuolineutraaleiksi – ”Suomalaisuuden huippu”
Blogi: Suomen kieli-uskontojen tuho

1 kommentti:

Raimo kirjoitti...

Lokakuun lopussa 1915 lähti suomalainen lähetystö Tukholmaan: senaattori Otto Stenroth, Samuli Sario, A. H. Saastamoinen ja Axel Lille. Aaro Pakaslahti kertoo tästä teoksessaan Suomen politiikka maailmansodassa. Ruotsin valtakunnanmarsalkka kreivi Douglas vaati Suomelta Pohjois-Suomea (Kemijoki rajaksi) ja tarjosi korvaukseksi "niin suuren osan Venäjän Karjalaa kuin se haluaisi."

Suomalaisten lähetystö ei kuitenkaan halunnut luovuttaa Pohjois-Suomea, mitä Ruotsi yritti anastaa vielä 1918.

lyyxem.freehostia.com/teljo.htm


"Presidentti Relander kaatui ruotsalaismielisyyteensä kuusi vuotta sitten [1931]. Olin mukana siinä kokouksessa, jossa maalaisliitto päätti olla asettamatta presidentti Relanderia uudelleen presidenttiehdokkaaksi. Ja se tapahtui juuri hänen ruotsalaisystävällisen politiikkansa takia."

"Presidentti Svinhufvud ei kaatunut yksin ruotsalaisystävälliseen politiikkaansa, mutta se kuitenkin hyvin oleellisesti edisti hänen kukistumistaan."

- Veikko Heiskanen, kansanedustaja (ml), professori

lyyxem.freehostia.com/1930.htm


Vuonna 1905 yleistä äänioikeutta vastusti "Huusis"-lehti. Linkissä Tuulispään pilapiirros.


Piikkilangalla aidattu koulu Espoossa talvella 1908

Vähävaraisten torpparien ja muonamiehien ponnistuksilla syntyi Luukkaan eli Luukin kansakoulu vuonna 1906. Jouluna 1907 C.G. Avellan teetti koulurakennuksen ympärille piikkilanka-aidan sekä karkoitti kevätlukukauden alussa kouluun pyrkivät lapset pois.

kemts.freehostia.com/1900-alku.htm