lauantai 19. elokuuta 2023

Puhtaan järjen puolustus

 Ihmiset, jotka uskovat kuuluvansa älymystöön, eli ainoaan ainoaan oikeaan uskontoon, eivät yksinkertaisesti uskalla ajatella mitään ajatusta, joka olisi heidän omassa mielessään harhaoppista. Älymystön ajattelun vapautta kahlitsee tismalleen sama logiikka, joka estää  kaikkien muidenkin uskontojen uskovaisia ajattelemasta ajatuksia.

Itse asiassa, ihmiset eivät enää ajattele, vaan he pitävät mielessään tiettyä uskomusjoukkiota, jota he varjelevat ulkopuolisilta vaikutteilta samalla tavoin kuin Venäjän eliitti varjelee itseään toisinajattelijoilta. 

Uskovaisen mieli on se perimalli, jolla mikä tahansa poliittinen, uskonnollinen tai tieteellinen ideologia toimii.

Mitään eroa ei ole siinä, että uskovainen tuomitsee ihan itse oman järkensä toisinajattelijana sille, että joku valtio tuomitsee ihan itse omia jäseniään toisinajattelusta. Joku Venäjä toimii samalla periaatteella kuin kenen tahansa uskovaisen aivot: että uskovainen sallii itselleen vain oppiaan vastaavia ajatuksia, ja jos uskovaisen aivosto lipeää antamaan uskovaisen mielelle villejä ajatuksia, niin uskovainen joutuu rukoilemaan anteeksi antoa kuvitellulta sikalan suurröhkijältä.

Aleksander Navalnyi on juuri sinun harhaoppisten ajatusten sijaiskärsijä, koska kuten sinä ihan itse tuomitset itsesi, jos olet ajatellut vääräoppisia ajatuksia, niin samoin tekee se valtio, joka uskoo, että yksilöt ovat vapaita vain silloin, kun yksilöt ovat valtion omistamia ajatuksia. Valtio pitää nähdä uskovaisen mielen projisiona, jotta valtion todellinen luonne voisi tulla esille.

Jokainen uskonto, jokainen ideologia on vain joku versio kommunismista, jonka ainoa tavoite on pitää ihmiset erossa järjestä. Ei ole mitään eroa, uskooko ihminen tieteeseen vai sosialismiin, koska kaikki uskomukset estävät ihmiseltä vapaan ajattelun

Ei kommentteja: