perjantai 18. syyskuuta 2009

Puoluetuki

Valtion budjettirahoista maksettavista puoluetuista.

  • Vuosi 2005, 12 miljoonaa
  • Vuosi 2006, 14,7 miljoonaa
  • Vuosi 2007, 14,9 miljoonaa
  • Vuosi 2008, 18 miljoonaa
  • Vuosi 2009, 36 miljoonaa
"Puoluetoiminnan tukemiseen on vuoden 2009 talousarviossa varattu yhteensä 36 miljoonaa euroa. Määräraha on jaettu siten, että noin 18 miljoonaa euroa on tarkoitettu varsinaiseen puoluetukeen, ja se on käytettävä puolueiden poliittisen toiminnan tukemiseen. Noin 18 miljoonaa euroa on puolestaan tarkoitettu puolueille niiden tiedotustoiminnan ja viestinnän tukemiseen. Lisäksi määrärahasta osoitettiin 180 000 euroa avustuksena Ahvenanmaan maakuntahallitukselle poliittisen toiminnan ja tiedotustoiminnan tukemiseen Ahvenanmaan maakunnassa.

Puoluelakiin perustuvan tuen valtiontaloudellinen merkitys on siis suhteellisen vähäinen. Arvioitaessa aihetta tarkastusaiheena on otettava huomioon se, että puolueille myönnetyn julkisen rahoituksen asianmukaisuuden varmistaminen on tärkeää yhteiskunnallisen merkittävyytensä vuoksi. Euroopan neuvoston alainen korruptionvastainen elin, Group of States against Corruption eli GRECO, teki kesäkuussa 2007 vaali- ja puoluerahoitusta koskeneen tarkastuskäynnin Suomeen. Joulukuussa 2007 GRECO antoi tarkastuksensa tuloksena arviointiraportin. Siinä Suomelle esitettiin kymmenen suositusta. Suomea suositeltiin muun ohessa merkittävästi vahvistamaan poliittisen rahoituksen riippumatonta valvontaa. (virroittamaan korruptio suoraan valtion budjetin kautta, suom. huom.)

Raportissa todettiin myös, että vaikka Valtiontalouden tarkastusvirastolle on puoluelaissa annettu erityinen oikeus tarkastaa sanotun lain mukaista julkisen tuen käyttöä, tarkastusvirasto on vain yhden kerran tarkastanut puolueille annettua julkista tukea. Tuolloin oli kyseessä puolueiden nuorisojärjestöjen tuen tarkastaminen vuonna 2005."
(Lähde: Valtiontalouden tarkastusvirasto)
Moniko osaa ajatella, miten puoluetuki voi nousta sata prosenttia vuodesta 2008? Koska silloin poliitikot etsivät kuumeisesti villakoiria, joilla voitiin painaa vaalirahakohu hiljaiseksi - ja koska silloin poliitikoilta vaadittiin toimia korruption vastaisuuteen!

GRECO siis teki tarkastuskäynnin Suomeen, jossa vaadittiin toimia rahoituksen läpinäkyvyyden edistämiseksi. Jotta poliitikoiden ei silloin tarvinnut puuttua korruptioon (hyväveli-systeemiin), niin he keksivät, että nostetaan jo olemassa oleva näkyvä korr..., eiku puoluetuki kaksinkertaiseksi, jolloin äänestäjät luulevat, että nyt poliitikoiden ei enää tarvitse valehdella vaalirahoituksesta, koska he antavat valtion antamaan itselleen sadan prosentin lisäyksen julkiseen korruptioon, jota he kutsuvat puoluetueksi.

Poliitikot ajattelevat, että kun he harrastavat korruptiota valtion budjetin kautta, niin kukaan ei tajua sitä korruptioksi. Kun poliitikot keksivät puoluetuen 1960 -luvulla, niin he perustelivat sitä korruption vastaisuudella; että kun poliitikko laittaa korruption valtion budjettiin suoraan, niin silloin kansalaisille syntyy ikään kuin luulo siitä, että poliitikoiden ei enää ole pakko ottaa vastaan lahjuksia muilta.
Korruptiota vastaan tehty julkinen rahoitus on myös korruptiota. Hyvät poliitikot! Voitten kysyä tätä vaikka valtion palkkaamilta filosofeilta, joka olisi erittäin hyvä teko, koska muutoin filosofit ovat vain korkeapalkkaisia valtion suojatyöläisiä, jos heidän ajattelustaan ei ole hyötyä valtion hoidolle.
Väkivallan vastainen väkivalta on myös väkivaltaa... Korruptiota ehkäisevä puoluetuki on korruptiota.
Puoluetuen lisäksi poliitikot jakavat itselleen verorahoja myös vaaleihin ja lehdistöön.
Ja muistetaan, että valtio maksaa poliitikoiden asumisen, matkat, internetin, kännykät, kokouspalkkiot, televisiot, tv-luvat, lehdet, kannettavat tietokoneet, kotiPC:t, kuuden kuukauden palkallisen loman vuosittain, eläkkeet, jotka alkavat juoksemaan jo yhden kauden jälkeen ja höpöhöpökoulutuksen.

Ja kaiken tuon rahassarypemisen jälkeen ja siinä poliitikot julistaa: "Puoluelakiin perustuvan tuen valtiontaloudellinen merkitys on siis suhteellisen vähäinen -- (mutta 400 euroa on aivan liikaa omaishoitajille!)" (Lähde: Poliitikoiden palkkaamat valtion talouden tarkastajat.)

Ei pidä kummastella poliitikoita, koska he ovat ihan tavallisen ahneita, joille on tärkeää kaikissa oloissa turvattu ansionkehitys, joka tarkoittaa sitä, että he saavat hankkia vaikka mitä, ja silti heidän pankkitilinsä pitää vain kasvaa. Juuri tuosta syystä esim. Marja Tiura ei ollut halukas ostamaan omasta pussistaan lentolippua, vaan soitteli Hyvä-Veli-verkostoon kuuluvalle Mukava Tiimi-seuralleen.

Olisi se aivan kauhee katastrofi, jos poliitikko, joka uskoo kuuluvansa rikkaisiin, ei sitten rikastuisikaan kaiken aikaa!
Hhmmm... Missä laissa lukee, että poliitikon pitää kuulua rikkaisiin?

Vaali.fi: Puolueiden rahoitus
Valtiontalouden tarkastusviraston tuloksellisuustarkastuskertomukset 191/2009: Puoluetuki

Ei kommentteja: