lauantai 1. maaliskuuta 2014

Koskaan et muuttua saa

En varmaankaan ole yksi ja ainut, joka on kummastellut, miksi nykyisin ei enää pystytä luomaan lauluja, joissa on se jokin. ( päivitys: IS, 29.12. 2015: Danny sivaltaa rap-musiikkia – ”Oma sukupolveni antaa arvoa hyvälle melodialle” )
Ajattelen puutoksen johtuvan siitä, että nykyisin elämä on erittäin helppoa. Laulun tekijän on oltava kypsä ihmisenä, eikä lapsi voi kypsyä ihmiseksi, jos hänen ei tarvitse ponnistella elämässään, eikä siten tarvitse ajatella olemisen ja elämän perusasioita.

Entisaikaan suomalaiset tiesivät, miten hauras ihminen ja elämä on. Kuolemaa ei piiloteltu. Kärsimys oli kaikkia lähellä ja kosketti monia. Kova elämä sai ihmiset tekemään asiat hyvin. Jos resurssit ovat vähäiset, mutta viisautta riittävästi, niin asia pitää saada kerrasta kuntoon.
Minustakin on äärimmäisen häpeällistä edes ajatella, että jonkun pitäisi korjailla mun tekemiä juttuja. Jokainen ihminen on luotu luovaksi, eikä ole mitään elämää siinä, että ihminen kuluttaa ainutkertaisen elinaikansa asioiden korjailuun. Kenenkään ei pitäisi olla hometalojen korjaaja.

Vanhaan hyvään aikaan ei olisi ollut mitään mieltä tehdä hometaloja,
- koska Impivaaran Suomesta puuttui talojen korjaajat;
meillä oli vain talonrakentajia, joiden käden jälkiä ei kenenkään tarvinnut korjailla. Tietysti silloin ei ollut tekniikan ihmeitä, mutta ihmiset tekivät parhaansa niillä tarpeilla ja välineillä, joita heillä sattui olemaan. Nykyisin meillä ei enää ole talonrakentajia, mutta onpahan valtava lauma talonkorjaajia, jotka eivät edes tule toimeen ilman sossupummailua, ja silti he eivät pysty korjaamaan mitään, vaikka heillä on pelit ja vehkeet.

Vanhan hyvän ajan elämä karaisi ihmiset ja sai heidät kasvamaan henkisesti hyvin pitkiksi. Tämä ei koskenut ainoastaan suomalaisia, vaan kautta maailman 1900-luvun alkupuolelta aina 1970-luvulla saakka luotiin tavaton määrä kauneutta. Sen jälkeen ihmiset alkoivat tuhoamaan kaikkea sitä hyvää, jonka kehittämiseen ihmiskunnalta oli kulunut miljoona vuotta; Kaupunkien kauneimpia rakennuksia alettiin tuhoamaan samaan aikaan, kun musiikin tekijöiksi, poliitikoiksi ja arkkitehdeiksi tuli ihmisiä, joilta puuttui lähes täysin elämän kokemukset.
Studio 55, 25.10. 2013: Nämä upeat rakennukset purettiin – katso kuvat
Kotiliesi, 30.1. 2008: Antti Manninen: Puretut talot
Google, kuvahaku: Puretut talot helsinki

Hyvinvointiyhteiskunnan purku on sitä samaa tuhoamisvimmaa, jolla hävitettiin kauniit rakennukset, ja jolla ei saa aikaan mitään melodista sävelmääkään, puhumattakaan laulun sanoista, joissa olisi jotakin syvällistä.

Tässä on oma listani, mitä tarkoitan,
kun sanon, että nykyisin tällaisia ei enää osata eikä pystytä tekemään.

Matti ja Teppo - Jos Olet Onnellinen
Jouko ja Kosti - Muisto Vain Jää
Carola Standertskjöld - Rakkauden jälkeen
Markku Aro - Käyn uudelleen eiliseen
Kuljen taas kotiinpäin - Tapani Kansa
Koskaan et muuttua saa - Pasi Kaunisto
Kaiken kauniin rinnalla - Jari Lappalainen
Sade - Markku Suominen
Markus (Markku Tranberg) - Viimeinen kevät
Markus (Markku Tranberg) - Jos vielä oot vapaa.
Juhani Markola - Rakkauden aamu
Tapio Heinonen - Eilen kun mä tiennyt en
Berit (Tuula Etola) - Suvijenkka
Fredi - Milloinkaan en löydä samanlaista
Anjushka - En itke kuitenkaan
Fredi - Se päivä tulee kerran +Lyrics
Arto Sotavalta - Paivat Kuin Unta
Kari Rydman - Niin kaunis on maa
Henry Theel - Hiljaa soivat balalaikat
Rantamökissä - Henry Theel
Mauno Kuusisto - Kertokaa Se Hänelle
Aikamiehet - Iltatuulen viesti
Reijo Taipale - Satumaa
Kake Randelin - Kielletyt tunteet
Fredi - Pieni Nukke
Esko Rahkonen - Kotiseutu pohjolassa
Jouko ja Kosti - Sisäinen kauneus
Orvokkeja äidille - Henry Theel
Tapio Heinonen - Solenzara
Mauno Kuusisto - Linnut (Lokki)
Tarja Ylitalo - Syys surumielinen
Tuire Lehtomäki - Käyn tyhjää rantaa
Syysillan tuuli - Henry Theel
Topi Sorsakoski - Olet kaikki
Robin (Esa Simonen) - Prinsessa
Olavi Virta - Yö kerran unhoa annoit
Tapio Rautavaara - Tuopin jäljet
Tapio Rautavaara - Yölinjalla
Laila Kinnunen - Muistojen Bulevardi
Irina Milan - Missä olit silloin
Markku Aro - Talven Yli
Seija Simola - Kun Aika On
Lasse Mårtenson - Nousevan auringon talo
Anki Lindqvist - Ne kesäyöt
Jamppa Tuominen - Aamu toi ilta vei
Eija Sinikka - Kanssasi sun
Anneli Sari - Liian nuori rakkauteen
Juha Eirto - Venezuela
Laila Halme - Tuuli viedä saa (Crying in the wind)
Jorma Ikävalko - Kenen syy
Ievan polkka - Jorma Ikavalko

Suomessa syntyisi laulun tekijöitä vasta sitten, jos vaikka Alvar Aallon hökkeli Katajanokalta purettaisiin ja siihen paikalla rakennettaisiin uudestaan se kaunis talo, joka siitä hävitettiin. Sellainen kauneuden teko saisi aikaan, että monet ihmiset alkaisivat itse ajattelemaan elämän perusasioita ja siltä perustalta syntyisi uusia luomiskykyisiä ihmisiä, joille vain itsensä ylittäminen olisi kyllin hyvää.

Rumien ja sairaiden rakennusten rakentaminen ja niiden jatkuva korjailu ei saa ihmisissä aikaan mitään hyvää. Nykyinen hoilottajasukupolvi on sitä polvea, joka on ikänsä asunut sairaissa kerrostaloissa. Homeisissa ja meluisissa kerrostalossa asuminen saa ihmiset tuskan valtaan ja se näkyy esimerkiksi siinä, että ihmiset vaativat itselleen tuskaisia festareita, joissa he saavat kailottaa miljuunasti kauheammin kuin itkijänaiset Kalevalassa.

PS. Vanhemmiten ihminen kuulemma viisastuu. Vanhemmiten ihminen tykkää melodisista sävelmistä. Eräs viisauden tunnusmerkki on siinä, että ihminen ei erityisemmin pidä metelistä, kailotuksesta ja saastaisuudesta.

Jos siis ihmisen havaitaan mieluummin kuuntelevan kultaisen ajan lauluja, niin se ei suinkaan ole merkki vanhuuden höperyydestä, vaan viisaudesta. Olisihan se vallan höperöä sanoa jostakin ikääntyneestä, että hänellä on sitä elämän kokemusta -- mutta sitten halventaa sellaisen kokeneen ihmisen musiikkiamakua.
Onnellinen on sellainen ihminen, joka on kokemuksiensa kautta saanut viisautta jo nuoruudessaan, jolloin hän voi jättää metelin omaan arvoonsa...

Helppo elämä saa aikaan sutta sekundaa; yhteiskunnan kaikilla alueilla.
Se on se helppo elämä, joka antaa poliitikoille valtuudet tuhota kaikki se, minkä edelliset sukupolvet ovat työllään saaneet aikaan. Helppo elämä ei voi tuottaa edes sointuvaa musiikkia, vaan se saa aikaan vain meteliä. Helppo elämä saa aikaan tunteen, että tässä työskennellään kovasti, kun poliitikko rustaa vekseleitä etelän vetelile tai kun jätkät kirkuu lavalla kuin syötävät.

Ei kommentteja: