lauantai 3. huhtikuuta 2021

Puhuttaisiinko logiikasta?

Historiasta huomataan, että ennen jokaista suurempaa kriisiä on aina tullut esiin filosofisia kerhoja, valon tuojia, joista on tullut esille sellaista viisautta, jota kriisistä selvinneet eivät pysty edes käsittämään, miten kummassa ennen vanhaan on ollut viisaampia ihmisiä, vaikka yleinen hokema on, että jokainen sukupolvi on edellistä viisaampi. Tämä huomataan erityisen selvästi tämän päivän Suomesta, missä ihannoidaan keskenkasvuisuutta -- ja sitten ihmetellään, miten ne keskenkasvuiset eivät pysty satoine avustajineen edes luomaan perustuslaillisia lakeja.

Nykyinen filosofia näyttää olevan marginaalisia reunahuomautuksia antiikin filosofien ajattelulle. Jopa tiede on todistanut, että ihmisen älykkyys on laskenut hurjasti sitten 1800 luvun. Jokainen voi näinä päivinä huomata älykkyyden laskun itsekin kuuntelemalla kymmenien vuosien takaisten ihmisten arkipuheita. Filosofien puheista sitä on vaikeampi huomata, koska yliopistoissa opetetaan aikamme ajattelijat pelkästään antiikin filosofien papukaijoiksi. Siltikin. Olisin halukas ainakin itse itseilmaisuun tavalla, johon kukaan muu ei pysty, koska minäkään en pysty ilmaisemaan ketäään muuta.


IL, 5.4. 2021: Hallituksen ennätyssuuri avustajakaarti ei ole lisännyt lainvalmistelun laatua.

2 kommenttia:

Brainleak kirjoitti...

Suoraan sanottuna, puhun kolmannen maailmansodan jälkeen jääneistä. Nykyaika ei eroa mitenkään 1920 luvun nykyajasta, jolloin ihmiset kautta maailman uskoivat, että ei koskaan enää, että ihminen on nyt saanut sen opin, että hän ei enää pysty mihinkään pahuuteen. Silti tänä päivänä pahuuutta kohden kulkevat tarmokkaimmin juurikin ne, jotka luulevat, että toimimalla täysin päin vastoin kuin muut, niin päästään tuhatvuotiseeen valtakuntaan. Silti on sanottava, että tänä päivänä ilman suunta on tismalleen sama, josta 80 vuotta sitten saapui se myrsky, joka laittoi sivilisaation uudestaan polvilleen. Vasemmalta tuulee tänään niin kuin kaikkina aikoina ennen lopullista tuhoa.

On se kyllä merkillistä, miten ideologia saa ihmisen kääntämään katseensa pois omasta sisäisestä pedostaan, jolloin se ei ole kuin ajan kysymys, kun riittävän moni ihminen uskoo ettei hänessä enää ole petoa, koska hän luulee katsovansa valoa, vaikka katsoo vain omaa pinnallisuuttaan, ideologiaansa.

Jokainen vähänkin asioita pohtiva ymmärtäisi, että ideologia ei hyödytä ihmistä yhtään mitään. Kaikki ideologiat ovat petomaisia; ei ole yhden yhtäkään ideologiaa, jolla ihminen voisi pärjätä edes tuhatta vuottakaan. Ainoa keinoa, jolla ihminen voi saavuttaa kestävyyden, on siinä, että ihmisille sallitaan täydellinen ajattelun vapaus. Harha-ajattelu on ainoa "ideologia", jolla ihmiskunta voi saavuttaa jotain pysyvää.

Tänä päivänä ihmiset on opetettu uskomaan, että he ovat ihmisiä. Kuitenkin, joka ikinen meistä pystyisi tarpeen tullen tappamaan minkä tahansa eläimen, joka todistaa kistattomasti, että viisainkin ihminen on lopultakin vain pelkkä elukka. Edellä sanottu tulee toteennäytetyksi, kun oikeauskoiset haluavat päästä eroon meistä väärinajattelijoista, eikä siihen mene enää kauaa.

Brainleak kirjoitti...

Hyvin outo juttu, että nykyajan viisaat kakarat eivät pysty vastaavaan ajattelun syvyyteen, joka tarvittiin nykyisen perustuslain luomiseen. Vai tarkoittaa se sitä, että nykyiset poliitikot katsovat, että he ovat jo niin viisaita, että heidän ei edes tarvitse välittää mitään ajattelun perusteista? Riittää, että kun puhuu puuta heinää, niin se jo osoittaa heille, miten viisaita he ovat?