perjantai 12. huhtikuuta 2024

Nuoretko asettaisivat lapsille rajoja?

 Kysyn vaan, kun äsken luin Iltasanomien jutun ("Nykylasten pahoinvoinnin syy on yksinkertainen, kirjoittaa amerikkalainen sosiaali­psykologi – seurasi kritiikki­vyöry"), ja kun olen kirjoittanut jotakin erittäin fiksuista nuorista?

Olen lukenut paljon muutakin. Mieleeni tuli ajatuksia Urantia kirjasta, missä kerrotaan, miten kehittyvät maailmat joutuvat ponnistelemaan voittaakseen tieteen kehittämät koneet ja saadakseen palkinnokseen ihmiselämän. Siinä kirjassa kerrotaan, miten meitä pidemmälle kehittyneissä maailmoissa toimitaan suurin piirtein samoin mitä tuo amerikkalainen sosiaalipsykologi Jonathan Haidtin kirjoittaa tuoreessa kirjassaan.

Mutta. Urantia kirja menee siinäkin paljon paljon pidemmälle, eli kaikille ulkonaliikkumiskielto kello ilta yhdeksän ja aamu kuuden välillä, jolloin katuvalojakaan ei tarvita. Pelkästään tuo antaisi ihmisille takaisin luonnollisen unirytmin ja sitä kautta kaikkinaiset elintapasairaudet vähenisivät valtavasti.

Itse en vaan voi muuta kuin esittää kummastustani siitä, että tällä planeetallako vain nuorilla olisi riittävästi älyä päättää, mikä lapsille on hyväksi. Katsokaapa vaikka torstaisin eduskunnan kyselytuntia ja laskekaa, moniko nuorempi kansanedustaja istuu hiljaa ja ilman kännykkää kuuntelemassa kansakunnan viisaimpien mielipiteitä? Noiden kansanedustajasomettajien pitäisi muka osata päättää, millä tavoin lapsille saataisiin takaisin terve ihmismäinen elämä?

Taitaa olla niin, että alle nelikymppiset luulevat olevansa fiksumpia kuin muut, mutta kuten nykymeno todistaa, niin nuorten fiksuimmuus on vain pelkkää idiotismia. Itse olen kauhuissani, kun kuulen ylistystä siitä, miten vaaleissa saatiin taas lisää nuoria päättäjiksi.

Ei kommentteja: