sunnuntai 6. kesäkuuta 2010

Jotakin vikaako ravintolassa

Laskelmien mukaan alle kuuden euron pitsassa ei ole mitään vikaa --
- kunhan se tarjoillaan viisaasti
Elisa: Syö ja maksa mitä haluat:
Nyt tulevat yleishyödylliset eli sosiaaliset ravintolat. Yhdysvalloissa on toiminut jo joitakin vuosia ravintoloita, joiden liiketoiminta perustuu "maksa-mitä-haluat" toimintamalliin. Ravintolan on tarkoitus olla kannattava muiden tapaan, mutta mahdollinen voitto ei palaudu omistajille. Niillä varoilla mitä normaalien toimintakulujen jälkeen jää yli, ravintola avustaa valittuja yleensä paikallisia hyväntekeväisyyskohteita. Trendi on vahvistumassa, kun toimintaan on lähdössä mukaan yksittäisten ravintoloiden lisäksi isompia ketjuja, kertoo The Associated Press.

Että taasen Suomessa piti julistaa rahanistien mukatotuuksia :-(

Olisi ollut kerrankin kiva kuulla, että edellä mainitun konseptin olisivat keksineet ekana suomalaiset --koska täällä julistetaan, miten Suomen tule pyrkiä johtoasemaan, eikä perässähiihtäjäksi.

Valtio vahtii kuin kovaasti sitä, ettei yrityksillä ole samat hinnat, -- mutta jos sitten jollakin on halvemmat hinnat, niin joku kateellinen alkaa heti vihjailla yritystä rikolliseen toimintaan ryhtymisestä: Aamulehti: Alle 6 euron pitsassa on usein jotain pielessä

Kapitalismiin kuuluu se, että siinä saa talloa hintoja. Lain vaatimat maksut maksetaan sitten tuloksen ja maksetun palkan mukaan. Jos joku katsoo, ettei saa omia tuotteitaan kaupaksi, kun vieressä myydään samaa puoleen hintaan, niin mikään ei kiellä yritystä toteuttamasta kapitalismia.

Olispa kiva katsoa Ravintolakolmion hallituksen puheenjohtaja Heimo Keskisen naamaa, jos hänen alueelleen tulisi se yhdysvaltalainen yritys, joka tarjoaa ravintoketjussaan aterioita ilmaiseksi periaatteella; maksa, jos huvittaa.

4 kommenttia:

Imulippo kirjoitti...

"...jos sitten jollakin on halvemmat hinnat, niin joku kateellinen alkaa heti vihjailla yritystä rikolliseen toimintaan ryhtymisestä"

Onhan se nyt aivan selvä asia, että €5,90 maksavassa lätyssä ei hirveästi katetta voi olla.

Herää epäilys, että kuinkakohan moni näistä karvakourapizzerioista laittaa roskiksista dyykattuja raaka-aineita tuotteisiinsa?

kati sinenmaa kirjoitti...

Jos halutaan kaikille samat katteet ja jokaiseen pizeriaan samat hinnat, niin silloin pitäisi nuo kartellilait kumota.

En oikein usko, että sellainen on markkinataloutta, missä viranomaisvalvojat valittavat, että jotkut kilpailee hinnoilla :-)

Linkitin kirjoituksen sivuston, missä kerrotaan yhdysvaltalais-yrityksessä, jolla on menestyvä ravintolaketju, missä tuotteilla ei ole hintalappuja, vaan jokainen saa maksaa mitä lystii.

Asenneilmasto on muuttumassa, ja tulemme näkemään jatkossa (ensin) USA:ssa lisää samanlaista liikeideaa, ja lopulta suomalaiset huomaavat, että heidänkin on pakko seurata perässä kuin pässi narua.

Ja kysyn vaan, että missä silloin on se, mitä NYT poliitikot kuuluttavat; suomalaisia, joilta poliitikot haluavat hyviä ideoita?

Onko aina pakko olla perässäsuksija?

Annetaan yrittäjien kilpailla hinnoilla ja annetaan niiden jopa antaa tuotteitaan ilmaiseksi, ja "markkinavoima" ratkaisee, mikä niistä on elinkelpoinen.

Emme enää mahda mitään sille, että Suomesta tehdään halvan työvoiman maa, joten siksi on täysin turhaa itkeä halpojen pitsojen ja niiden tekijöiden perään; syökää ja antakaa muidenkin syödä.

Imulippo kirjoitti...

Tietenkin hinnoilla pitää saada vapaassa markkinataloudessa kilpailla ja markkinoiden evoluutio aikaa myöten karsii elinkelvottomat pois mutta en ottanutkaan varsinaisesti kantaa talouden rakenteisiin vaan tuohon aamulehden juttuun halvan ruoan epäilyttävyydestä. 6€:n pizza on halpojen raaka-aineidensa takia väistämättä huonolaatuinen - tuoreiden raaka-aineiden sijaan käytetään säilykkeitä ja missään tuo ei ällötä niin paljon kuin paprikan kohdalla - koska kate on jostain revittävä irti jotta yrityksen ylläpito olisi kannattavaa liiketoimintaa.

Itse maksaisin mielelläni pizzasta kunnon hinnan (10-12€) jos tietäisin saavani rahoilleni vastinetta laadun ja maun muodossa mutta koska markkinavoimat ovat tässäkin asiassa johtaneet huonouden ekonomiaan, teen mielummin lättyni itse kuin kosken kepilläkään karvakourapizzerioiden lättyihin joisssa perskarvapitoisuus varmasti ylittää EU:n kaikki direktiivit.

kati sinenmaa kirjoitti...

Kun nyt luin tuon kommenttisi, niin toki olen samaa mieltä - erityisesti tuosta huonouden ekonomiasta, joka liittyy kovasti Nokiaankin; Nokia valmistaa puhelimiaan huonoista osista ja huonolla laadulla;

Nokia on iso vielä tänään vain siksi, että se rehottaa kaikkialla kuin rikkaruoho