keskiviikko 14. helmikuuta 2024

Hyvinvointiyhteiskunta on tekniikkalaji

 Vasemmistolla on suuret luulot itsestään ja kyvyistään. Jo ammoisista ajoista lähtien historiasta luetaan, miten tietty porukka on aina vastustanut kehitystä (lue: tutkimuksia, tiedettä ja teknologiaa). Se ei ollut vasemmisto, joka sai aikaan säällisen työajan, vaan keksijät, tutkijat ja insinöörit, jotka rakensivat koneita työläisten avuksi. Itse asiassa, vasemmisto on aina yrittänyt omia kehityksen omaksi saavutuksekseen, kun se tosiasiassa on ollut kaiken kehityksen tulppana.

Kaikki ne kuuluvat vasemmistoon, joita on helppo manipuloida. Esimerkiksi se räyhäporukka, joka hiukka vajaa pari tuhatta vuotta sitten huusi Barrabbasta, oli pelkkiä höynäytettyjä populisteja, jotka pelkäsivät oman aikansa ja kaikkien aikojen rohkeinta ihmistä ja mitä siitä olisi seurannut, jos sellainen ihminen olisi päästetty vapaaksi.

Entäs sitten keskiajalla? Kutka olivatkaan ensimmäisinä vastustamassa uusia ajatuksia, elleivät juuri sen ajan populistipoliitikot, jotka luulivat olevansa pappeja, kardinaaleja ja karnivalisteja ja siten manipuloivat kaiken maailman lynkkausporukkaa vapauttamaan ihmiskuntaa sen suurimmista neroista. Mutta sitten. 

Voidaan kysyä, että milloinka oikeisto on räyhännyt kaduilla tiedettä ja tekniikkaa vastustaen. Tänä aamuna YLE haastatteli kahta työantajapuolen edustajaa. Mielenkiintoinen haastattelu. Sen aikana toinen haastateltava kertoi, miten he eivät pitäneet Sanna Marinin hallituksen päätöksistä, mutta hän jatkoi, että he eivät sentään lähteneet kaduille kaatamaan laillista hallitusta.

Vasemmisto pyrkii ohjailemaan poliitikkoja mielistelyllä tai pakolla, kuten poliittisilla lakoilla. Mutta milloinkaan vasemmisto eivätkä edes poliitikot ole olleet yhdenkään keksinnön takana. Otetaan vaikka tämä keinoäly, niin ainoa seikka, jolla vasemmisto pystyy sen huomioimaan, on sen rajoittaminen tai jopa tuhoaminen, jos vasemmisto ei saisi siihen monopolia, kuten Kiinassa. 

Alussa kerroin, miten ihmiskunnan nerot ovat halunneet auttaa työläisiä keksimällä ja rakentamalla heidän avukseen koneita. Ja taas mutta. Milloinkaan työläiset eivät ole laittaneet tikkua ristiin auttaakseen vastavuoroisesti keksijöitä ja insinöörejä, jotka kautta historian useimmiten ovat joutuneet kituuttamaan surkeissa oloissa. Vasta aivan hiljattain hyvinvoinnista on valahtanut hiukkasen myös keksijöille ja tutkijoille, sillä suurin osa heidän saavutuksistaan on valunut lähes puhtaasti työläisten hyväksi. Eikä siitä ole pätkääkään vasemmiston ansiota.

Otetaan lopuksi pikkiriikiinen esimerkki, Adfred Nobel. Pelkästään hänen keksintönsä vapautti satoja miljoonia kaivostyöläisiä kevyempiin hommiin. Eikä yksikään poliitikko tilannut sitä keksintöä, mutta varmasti miljoonat kaivostyöläiset vastustivat työnsä menettämistä, kas, kun heitä ei enää tarvittu montaakaan louhimaan kalliota. Kaikki te muistatte myös Englannin suuret kivihiililakot, missä miljoonat kivihiiltä louhineet vuosikausia vastustivat kehitystä, joka olisi sallinut heille paljon mielekkäämpää työtä kuin kivihiilikaivokset. Tänään mikään ei ole muuttunut, koska vieläkin työläiset lakkokenraaliensa vietävinä vastustavat sitä, että he "joutuisivat" oppimaan jotain uutta.

YLE Areena: Historia, Nobelin veljekset.

Tähän loppuun on pakko panna jälkisanoina, miten juuri Trumpin kannattajia ovat pelkästään ne, jotka eivät pysty kuvittelemaan itseään opiskelemassa jotain uutta. Kaikkein vankimman kannatuksen Trump saa kaivospaikkakunnilta, eli siis niiltä, jotka joutuvat tekemään likaisinta hommaa. Ei voi olla sattumaa, että juuri näinä päivinä Suomessa havaitaan samaa, eli Suomessakin juuri se porukka haluaa kaataa laillisen hallituksen, joka ei halua oppia mitään uutta, vaan haluaa ainoastaan pakertaa vaikeroiden ja vollottaen menneisyydessään.

Sekään ei voi olla sattumaa, että Trumpin kannattajien suosikkiväri Suomessakin on sama verenpunainen purppura, jolla Trump saa ääniä.

PS. Mitä on tapahtunut sille laille, joka määrää työnantajan kustantamaan työntekijän opinnot, jos hän haluaa oppia jotain uutta? Onko niin, että työntekijät ottavat siitäkin vain rahat juostessaan hurvittelemaan pekkaspäiviään, Khao Lakiin?

Ei kommentteja: