torstai 1. helmikuuta 2024

Joko harkittaisiin perustuslain muuttamista?

Kyse on yleisestä ja yhtäläisestä äänioikeudesta, joka ei selvästikään toteudu, kun jotkut katsovat oikeudekseen pyrkiä muuttamaan hallitusneuvottelun tuloksena saatu hallitusohjelma tai peräti kaatamaan vaaleilla valittu hallitus.

Peruslaista pitäisi poistaa sana "yhtäläinen" ja sen tilalle asettaa ansioihin perustuva äänioikeus, joka tulisi sen yleisen äänioikeuden päälle. Kaikilla olisi kansalaisuuden perusteella yksi ääni, mutta jokainen voisi tavoitella useampaa ääntä saavuttamalla elämässään ansioita ja jotain hienoa ja ylevää.

Palkkatyö ei kuitenkaan olisi mikään ansio sille, että se oikeuttaisi ihmisen uskomaan, että hänellä on vaalien väleissä oikeus vaihtaa hallitusohjelma mieleisekseen. Samoin politiikkaan osallistuminen ei voisi olla mikään ansio vaatia itselleen oikeutta muuttaa hallituksen tavoitteita.

Viisas ihminen pystyy kärsivällisesti odottamaan seuraavia vaaleja ja jos edellinen laillinen hallitus olisi tehnyt tyhmiä päätöksiä, niin mikään ei estäisi viisasta ihmistä valitsemaan seuraavalla kerralla viisaan ehdokkaan ehdokkaiden joukosta.

Kun ehdokkaiksi olisi saatu hyvin ansioituneita ja viisaita ihmisiä, niin olisi vähemmän pelkoa siitä, että he olisivat vain oman edun tai eturyhmänsä tavoittelijoita. Joudunhan nytkin tyytymään valittujen päätöksiin, joten mielelläni tyytyisin myös viisaiden päätöksiin.

Iltalehti tänäänYrittäjä Juhalla meni pata jumiin jättilakosta: ”Kukaan ei välitä”.

Ei kommentteja: