lauantai 20. helmikuuta 2010

Absolute IP-security

Nykyinen nimityskäytäntö on aikansa elänyt. Ihmisten nimeäminen merkityksettömillä nimillä on lähinnä uskonnollisen mielipiteen ilmaisua. Ennen valistuksen aikaa ihmisillä oli kunnon nimiä, kuten saamme sen tietoomme vaikkapa Vanhan Testamentin alkuajoilta, jolloin opillinen uskonto ei vielä ollut jäykistänyt ihmisiä, tai intiaanien kertomuksista; Ihmisille annettiin nimi, jolla oli merkitystä.

Kun ihmisille annettaisiin yksilöllinen nimi, niin silloin henkilöturvatunnus olisi täysin tarpeeton. Henkilöturvatunnus jouduttiin keksimään sen jälkeen, kun ihmisille alettiin antaa tyhjänpäiväisiä nimiä. Matti Virtaset ja Maija Korhoset piti jotenkin erottaa toisistaan, joten tyhmistynyt ihmiskunta teki sosiaaliturvatunnuksella täysin turhan lisäyksen ihmisen tunnistamista varten.

Kun vain ihmisille annettaisiin yksilöllinen nimi, niin mitään sosiaaliturvatunnusta ei enää tarvittaisi, koska se oli päällekkäinen yksilöllisen nimen kanssa. Luontokin välttää päällekkäisyyksiä, joka huomataan jo siitäkin, että on vain yksi ihmislaji.

Nykyinen uusien nimien jatkuvasti lisääntynyt suosio osoittaa, että ihmiskunta on alkanut viisastua; nyt mennään kovaa kyytiä aikaan, jolloin ihmisillä on ainutkertainen nimi. Suomalaisista jo ehkäpä kymmenellä prosentilla on etunimi, jolle ei ole nimipäivää kalenterissa. Se on hyvä asia se.

Kalenteri syntyi siihen aikaan, kun ihmiskunta tyhmeni, joka ilmentyi luokitteluna. Nimipäiväkalenteri oli kaiketi jonkun pomopapin päähän pintymä, että nyt pitää keksiä uusi juopottelun aihe; "Hei! Nythän voin juhlia sitä asia, että mun nimi on matti! Laitanpa pontikkapannun tulelle sitä varten."

Ja niin nimipäiväkalenteri sai aikaan sen, että monet muutkin halusivat olla matteja, - jotta he voisivat saada hyvän syyn ottaa spiritus fortiusta.

Tietoisku: Nimipäivien vietto syntyi halusta keksiä joku syy ottaa viinaa.

No, jos lukija ei tuota usko, niin ei maailmani siihen kaadu, koska minä taasen keksin sen, että meidän tulee antaa jokaiselle ihmisille oma IP-address!

Kun ihmisellä olisi oma IP-osoite, joka korvaisi nimen ja varsinkin henkilötunnuksen, niin se ratkaisisi kerralla kaikki tietoyhteiskunnan tietoturvaongelmat.

Ihmisen yksilöllinen IP (Internet Protocol) yksinkertaistaisi myöskin tiedon reititystä. Ohjelmien rajapintojakin voisi jopa vähentää, kun yksilö-ihmiset olisivat tunnistetiedoiltaan jo mikro-ohjelma-tasolla, tai jopa laitteen eprom-muistille poltettuja.

Toisaalta nimipalvelimet saisivat uusia tehtäviä, kun jokaisen ihmisen IP-tunnus käännettäisiin niissä selkokieliselle nimelle. Tietysti jokaisela ihmisellä olisi ainutkertainen nimi, joka vastaisi henkilön IP-tunnusta.

Tästä seuraisi se, että jokaisella ihmisellä olisi syntymästään asti varattuna oma internet-osoite, joka olisi sama kuin oma ainutlaatuinen nimi, jonka maailman nimipalvelimet tunnistaisivat tietyksi IP-osoitteeksi.

Eikö olisikin hienoa, kun ei enää tarvitsisikaan maksaa viestintävirastolle maltaita siitä hyvästä, että saisi kolmeksi vuodeksi oman FI-tunnuksen? Oma henkilöllinen IP-tunnus vähentäisi erittäin merkittävästi byrokratiaa ja hallinnon mielivaltaa... Nyt hallinto voi mielivaltaisesti evätä ihmiseltä tunnuksen internettiä varten.

Kaikenlainen mielivalta olisi paljolti minimimoitu, kun ihmisen henkilötunnus kävisi samalla IP-tunnuksesta. Silloin ihmisen henkilökohtaiset medialaitteetkin voitaisiin jo viimeistään kaupassa alustaa aidosti henkilökohtaisiksi viestimiksi. Älykäs ihminen pystyy ajattelemaan systeemin, missä väkivallale ei ole toimintaedellytyksiä ja missä mielivalta on tehty tyhjäksi.

Onko lukijasta älykkään aikakauden kansalaiseksi? Haluatko edelleen erottautua muista samannimisistä jollakin ihme henkilöturvatunnuksella, jota pitää varjella kuin sukukalleuksiaan? Miksi et ottaisi vastaan ideaa, että erottuisit kaikista muista absoluuttisesti? Keksi jo tänään nimi, joka vastaa omaa olemustasi.

Jokainen ihminen on erilainen. Jokaisella ihmisellä on ainutkertainen olemus. Jos näin ei olisi, niin silloin olisi turha puhua erilaisuudesta, persoonallisuudesta, luonteesta jms.

Kun ihmiselle annettaisiin syntymässä sosiaalihenkilöturvatunnuksen sijasta oma IP-tunnus, niin ihminen voisi sitten hieman vartuttuaan keksiä sille tunnukselle oman ainutkertaisen nimellisen vastineen.
Ihminen voisi tavallaan itse kastaa itsensä;
Parivuotiaat menisivät omalla IP-tunnuksellaan internetiin, ja kirjoittautuisivat nimipalvelmille, jolloin nimipalvelimelta tulisi tekoälykäs automaattiviesti: Olet kirjautunut nimipalvelmille ensimmäistä kertaa, minkä nimen haluaisit liitettävän tälle IP-tunnukselle? Eikä mitään ihme alapääriittejä enää tarvittaisi.

Ja niin lapsi ei koskaan oppisi kirjanoppineeksi (uskovaiseksi, suom. huom.), vaan pysyisi alati luovana yksilönä. Helppoa, eikä totta.

1 kommentti:

marzu kirjoitti...

Mielenkiintoinen teksti. Herätti ajatuksia, vaikken ehkä kaikkea käsittänytkään.