lauantai 28. joulukuuta 2019

Betelgeuse ilmestyy, oletko valmis

Tähdet ja Avaruus, 26. 12. 2019: Betelgeuse-tähden himmeneminen herättää kysymyksiä.
T&A-lehden kysymykseen on helppoa vastata.

TjaA-lehti ketoo, että jättiläistähti Betelgeuse on himmennyt nopeasti muutaman viime kuukauden aikana. Se merkitsee sitä, että himmenemisen syynä on itse Betelgeuse!
Vähemmän todenäköinen olisi Betelgeusen aurinkosysteemiä kiertävä tomupilvi, koska silloin se Betelgeuse olisi himmennyt säännöllisesti. Syvän taivaan pölypilvet eivät liiku kovinkaan montaa kaarisekunnin kymmenenosaa 640 valovuoden etäisyydellä, joten avaruuden pölypilvet ovat  täysin poissa laskuista.

Koska siis itse Betelgeuse on itse aiheuttanut itselleen pölyrenkaan, niin se merkitsee sitä, että kyseinen tähti on miljoona vuotta sitten siirtynyt raudan polttovaiheeseen, josta johtuen tämä vaihe ei tule kestämään kuin muutaman päivän, jonka jälkeen säteilyn paine ei riitä vastustamaan gravitaatiota. Täten on varmaa, että Betelgeuse on jo supernovana, mutta siitä kertova fotonipilvi ehtii vasta ensi vuoden puolella Suomeen saakka.

On erityisesti varoitettava että samaan aikaan Betelgeusesta tulee triljoona neutriinoa per neliömetri, josta joka biljoonas saa aikaan muutaman elektronin viritystilan purkautumisen jokaisen ihmisen aivoissa. Toisin sanoen, me kaikki tulemme näkemään tähtiä ensi vuonna, vaikka olisimme nukkumassa, kaivoksissa tai Valkoisessa Talossa.
Hyviä unia.

PS. Luultavasti itse raudan fuusio on saanut aikaan sen, että Betelgeusen "ilmakehä" on lähtenyt lentoon, joten voin olla väärässäkin; ehkäpä näemme jo uuttena vuonna jotain ihmeellistä. Katselkaa taivaalle.


Ei kommentteja: